De afgelopen weken zijn in deze blog de horoscopen van twee Japanse keizers besproken, die van “oorlogskeizer” Hirohito en die van zijn vriendelijke zoon Akihito, die op 1 mei is afgetreden ten gunste van zijn zoon Naruhito. Er zit een duidelijke lijn in deze opvolging, Hirohito werd nog traditioneel als half-goddelijk wezen vereerd, zijn zoon gaf een veel menselijker vorm aan het keizerschap.  Dat is ook in hun horoscopen te zien en het is dus een interessante vraag wat de horoscoop van de nieuwe keizer toont, is de voortzetting van de ontwikkelingslijn door de generaties heen ook hier te volgen? Het Japan van vandaag verschilt nogal van het land van zijn grootvader, wat nog eens duidelijk maakt hoe razendsnel de ontwikkelingen gaan.

NARUHITO

In de geboortehoroscoop van Naruhito springt direct Uranus in het oog die bijna op de ascendant staat. De buitenplaneten kunnen in een traditionele horoscoopanalyse als aparte factoren mee geduid worden, niet als planeten maar als mythische thema’s. Uranus is de hemelgod die het onbegrensde  potentieel symboliseert, maar de hemelgod wordt zoals bekend door de aardse Saturnus gecastreerd. Dat duidt op een pijnlijke beperking die wordt opgelegd, het onbegrensd vrije potentieel wordt in een aardse vorm gedwongen, de hemelgod moet gaan leven in de aardse beperkingen hier beneden. Dat is een een heel herkenbaar thema, de keizer was immers ooit een goddelijk wezen, Naruhito is nog steeds keizer en draagt dus dat goddelijk aura, maar tegelijkertijd kan hij dat niet meer op een traditionele manier vorm geven.

Niet van deze wereld

De heerser van het eerste huis is de Zon en deze staat in het zevende huis van de anderen, hij zal zich dus in zijn Zonne-rol veel aan de mensen laten zien. De plaats van Heer 1 in de horoscoop geeft aan waar automatisch veel energie naar toe gaat, het huis waar Heer 1 staat is een gebied waar we veel mee bezig zullen zijn. De Zon is natuurlijk ook de rol van keizer en deze staat op de ster Fomalhout, een heel heldere ster, die ondanks zijn helderheid niet noodzakelijkerwijs veel succes in de wereld geeft. Het is meer de ster van de geestelijke geboorte, van de verstilde winterzonnewende en ook dat lijkt goed te passen. Want wat moet de nieuwe keizer aan met het keizerschap, dat steeds meer een lege huls lijkt te zijn geworden?

De indicaties van beperkingen stapelen zich op want ook het Punt van de Zon  (Asc + Zon – Maan) dat de essentie van de Zonne-functie aangeeft en dus niet onbelangrijk is voor een keizer, staat via antiscion  (posities gespiegeld in de as 0 ° Kreeft- 0° Steenbok) op de Zuidknoop die een Saturnus-achtige werking heeft. De Zuidknoop is verbonden met offeren, datgene wat er op staat moet opgegeven worden. Op het IC, uitermate belangrijk bij een erfopvolging, staat het Punt van Jupiter (Asc + Jupiter- Pars Solis) en ja hij heeft natuurlijk ook heel veel gekregen via zijn familie.

Verslechteringen

De heerser van het vierde huis staat op een heel opvallend punt, hij is net naar het nieuwe teken Waterman overgegaan. Dat duidt op een “tegenvaller” in verband met de familie/ zijn vader omdat Mars zijn verhoogde positie in Steenbok achter zich laat, wat ook letterlijk zo is. Het  is opvallend dat een andere planeet Jupiter dat thema herhaalt, de Grote Benefic staat op het punt zijn ijzersterke positie in eigen teken te verlaten en naar zijn val te gaan, een grotere verslechtering is bijna niet denkbaar. Jupiter is Heer 5, en het vijfde huis is de bezittingen die je meekrijgt van je familie, ook al weer een tegenvaller, al zou dit ook op een kind kunnen slaan, het vijfde huis symboliseert immers ook kinderen. Waar we ook kijken in deze radix, steeds zien we het thema beperking, tegenvaller en opgeven terug komen, wat ook de realiteit van zijn keizerschap in deze moderne tijd is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *