Het is nog steeds een gevleugelde uitspraak in de astrologische wereld dat je “niet kunt voorspellen” maar de vraag is hoe lang die opvatting nog stand zal houden? Het probleem is namelijk dat in de huidige astrologie maar weinig overgebleven is van de kennis van de traditionele astrologische voorspellingstechnieken en dan wordt het een stuk moeilijker ja. Maar als je die oude kennis weer hebt, en steeds meer astrologen hebben die weer, dan is het verbluffend wat er allemaal wél mogelijk is. Het is de uurhoekastrologie in deze column die dat laat zien, het draait daarbij om het nemen van de optimale beslissingen in een situatie die gegeven is. De situatie kan je meestal niet radicaal veranderen, maar je kunt in die context op basis van een uurhoek wel optimaal handelen. Een goed voorbeeld is de volgende vraag over een een bedrijfsovername. Het ging al een tijdlang niet zo goed met dit bedrijf, maar er was nu een potentiële koper op het toneel verschenen en een overname zou de oplossing van de meeste problemen betekenen. De eigenaar was wel voorzichtig en stelde de vraag of de belangstelling van de potentiële koper oprecht was, wilden ze het bedrijf echt hebben, waren ze te vertrouwen? Natuurlijk is het altijd een goed idee om op je hoede te zijn in zo’n situatie maar sommige partijen zijn wat meer te vertrouwen dan anderen. Mocht de horoscoop laten zien dat de koper oprecht is, dat je geen gemene streken hoeft te verwachten, dan hoef je niet ieder detail vast te leggen.

In een uurhoek over een mogelijke verkoop draait het allemaal om het eerste en het zevende huis, dat zijn de partners die de overeenkomst zullen gaan sluiten. Het eerste huis is altijd de vrager en natuurlijk is het er tegenover gelegen zevende huis de ander, in dit geval de potentiële koper. De Maan is meestal de mede-aanduider van de vrager, tenzij de Maan een andere essentiële rol heeft te vervullen in de situatie waarover de vraag wordt gesteld. De recepties tussen de aanduiders van beide partijen laten zien wat ze willen, een aspect tussen de aanduiders toont dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

Nu is het eerste wat op valt in deze uurhoek dat Venus pal op de Ascendant staat, waar Venus ook voor staat, dat speelt dus een belangrijke rol. Via de huisheren (in de uurhoekastrologie wordt vrijwel altijd Regiomontanus gebruikt), kun je zien wat dat meer concreet is. Venus is Heer 6, maar het zesde huis is ook het twaalfde huis gezien vanuit het zevende huis dat de koper aangeeft. Dat zijn dus de geheime intenties (huis 12 ) van de koper (huis 7), de vrager vertrouwt het niet, wat bevestigt wat we al wisten. Is dat terecht? Heer 7 de koper is Jupiter die in zijn val staat in Steenbok conjunct Pluto. In Steenbok houdt Jupiter erg van zijn dispositor Saturnus, dat is Heer 10 het bedrijf. De koper heeft dus oprecht belangstelling voor het bedrijf, maar is voor geen cent te vertrouwen. Jupiter is de Grote Benefic en lijkt misschien wel makkelijk en aardig maar hij staat in zijn val, dus dat is niet meer dan schone schijn en die conjunctie met Pluto maakt het nog grimmiger.

Oppassen dus! Geen enkel risico nemen, niets op vertrouwensbasis doen en alles minitieus vast leggen. De Maan, mede-aanduider van de vrager is op weg naar een vierkant met Heer 7, de koop kan worden gesloten. Maar vlak voor het tekenen van het contract gaf de vrager, omdat de koper dat op het laatste moment eiste, essentiële bedrijfsinformatie aan de koper. Daar had ik zo expliciet tegen gewaarschuwd! De koper haakte toen direct af omdat ze een belangrijk deel van wat ze wilden (die gevoelige informatie) nu toch al hadden. Je ziet dat terug in de recepties want Heer 7 wil dan wel graag zijn dispositor Heer 10/ het bedrijf hebben,maar hij zal de verkoper geen enkele ruimte gunnen, in het teken Steenbok heeft de Maan zijn vernietiging, planeten in Steenbok haten en schaden daarom de Maan (de vrager/verkoper).

Als de vrager niet van zijn voorgenomen koers was afgeweken was het contract, dat al klaar lag, inderdaad volgens plan getekend. Maar omdat hij iets anders deed dan gepland en geadviseerd, liep het toch nog mis. Een uurhoek laat dus niet botweg zien hoe het gaat, het laat zien hoe het zal verlopen als je voortgaat op de al in geslagen weg zoals je je had voorgenomen en dat is een belangrijke nuance. Het toont dat de vrije wil altijd een rol speelt, want noch de kosmos, noch de mens is een machine zoals de wetenschap ons wil doen geloven.