In 1999 ging op 16 september een TV-programma in première, dat nogal wat stof deed op waaien. Dat programma Big Brother bleek later ook een mijlpaal in de TV-geschiedenis, het was de opmaat voor een hele serie latere programma’s, waarbij vooral het “reality” – element en het wegstemmen van deelnemers, al dan niet door de kijkers, centraal stonden. Ook nu, 17 jaar later, draaien er nog heel wat programma’s op deze zelfde basis, het kijken naar een groepje deel nemers, dat met elkaar opgescheept zit in een beperkte  ruimte, raakt blijkbaar een diepe, collectieve snaar. Natuurlijk is het onvermijdelijk dat er conflicten ontstaan en dat de minder prettige kanten van de deelnemers nadrukkelijk naar voren komen. Het is een soort morele freak show.

                   

Het centrale element van Big Brother was dan ook dat alles werd gefilmd, 24 uur per dag, het was een live stream op internet, waarvan dan iedere dag een samenvatting op TV werd uitgezonden. Dat leverde een uitzonderlijk saai en banaal resultaat op, de deelnemers zaten maandenlang opgesloten in een speciaal huis en hadden niets te doen. Het publiek kon steeds weer een deelnemer  wegstemmen, uiteindelijk bleef er één winnaar over, die dan een miljoen kreeg. Vreemd genoeg bleek het een gouden formule, al snel stonden er files voor het Big Brother-huis in Almere, waar natuurlijk ook weer niets  van enig belang te zien was. Het punt wat de tijdgeest zo precies weer spiegelde, was de totale zichtbaarheid van het banale. Dat was een geniale vondst, ook nu nog zijn er mensen die met het filmen van hun eigen, totaal banale leven grof geld verdienen op internet.

Al met al, zou het interessant zijn om eens de horoscoop van Big Brother te bekijken. Het tijdstip van de eerste uitzending  is bekend ,dus hoeven we niet terug te grijpen op de lunatie, zoals in de twee voorafgaande posts. Als plaats voor de horoscoop wordt Almere genomen, daar stond het BB-huis en daar gebeurde het allemaal. Klik de onderstaande link om de geboortehoroscoop van het programma te kunnen zien.

bb-radix

Wat direct opvalt in de horoscoop, zijn de Zon en Mercurius, die rond de descendant staan. Met de gebruikelijke orb van 5 graden voor een cusp, staat de Zon dus op de descendant en daar zien we direct het centrale thema. Als het Grote Licht, maakt de Zon alles zichtbaar, hij schijnt direct op de ascendant vanuit het zevende huis van de kijkers. Mercurius is heer 7 en laat zien hoe het programma alles aan de kijkers laat zien. Via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft/nul graden Steenbok ) staat Mercurius  namelijk op de ascendant, dit zijn de  “’verborgen”’ camera’s, die overal in het huis hangen. Antiscia wijzen als spiegel-of schaduwpunten vaak op iets  wat verborgen is, en het zijn natuurlijk geen camera’s  die  open en in het volle zicht zijn opgesteld.

Ook weer via spiegelpunt staat Saturnus, Heer 12 van gevangenissen, op de vergrotende Noordknoop, precies  op de as tussen de huizen 6 en weer 12. Door de plaatsing op de Knopenas en op  een cusp wordt dit thema  van opsluiting sterk benadrukt,  het zesde huis heeft niet alleen met ziekte te maken, maar ook met de nare dingen die het leven en anderen ons aan doen. Op delfde as staat de sterachtige factor Oeranos, die te maken heeft met radicaal afsnijden en beperken en het verzet daartegen.  Oeranos is immers de oorspronkelijke hemelgod, die op pijnlijke wijze wordt gecastreerd. Dat het geen gewone gevangenis is, zie  je aan de retrogradegang van Saturnus/ Heer 12 , hij gaat tegen de normale stroom der dingen in. Jupiter Heer 1, die ook retrograde is, staat in het teken Stier ,het  trage aarde-element in de langdurige, vaste modus , er gebeurt eigenlijk niet veel.t

Nog een opvallende stand is de conjunctie van de Maan en Mars die samen met de sterachtige factor Hades, beter bekend als Pluto de Heer van de Onderwereld, op de doodsster Antares staan. Mars is ook nog eens Heer 8 van de dood  en dus hebben we hier een zeer opmerkelijke concentratie van het doodsthema. Wat hier te zien is, is wellicht de sleutel tot het enorme, ook internationale  succes van Big Brother, het publiek mag namelijk meedoen. De deel nemers kunnen weliswaar elkaar nomineren om uit het huis gestuurd te worden, maar het is uiteindelijk het publiek dat de doodsklap uitdeelt. Het zijn de kijkers die hun stem uit brengen en zo bepalen wie er wint.  Dat zie in deze opvallende conjunctie, de Maan is het volk,  Antares de doodster en Mars Heer 8. Zo’n opzet “de macht aan  het volk”, is daarna talloze malen herhaald en lijkt verbonden met de Antares-mythe.

Antares is namelijk het Schorpioenshart, de Schorpioen is het beest dat door de goden gezonden werd om de succesvolle, arrogante jager Orion te doden. Orion had namelijk uitgeroepen dat hij ieder dier kon doden en daarop zonden de goden hem het giftige beest, dat hem doodstak. Zo plaats je dus met de Maan op Antares de kijkers in de rol van de goden, die de Schorpioen kunnen los laten op deel nemers waarop ze minder gesteld zijn. Jupiter Heer 1 en de Maan staan in zeer sterke wederzijdse receptie (Maan in een Jupiter-teken, Jupiter in de verhoging van de Maan) ,wat het grote belang van die Maan als het volk laat zien. Als we Jupiter Heer 1 nemen als de deelnemers, dan staan de deelnemers  in het teken waarin de Maan verhoogd is. De deelnemers snakken dus naar de gunst van het volk want een verhoging geeft aan wat je boven alles begeert.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *