Het astrologische Venus-symbool laat duidelijk de essentie van de schone kunsten zien. De cirkel boven symboliseert de goddelijke eenheid en harmonie, het kruis de stoffelijke realiteit op aarde. Het is dus het wezen van de kunst die natuurlijk onder Venus valt, om de goddelijke harmonie in stoffelijke vormen uit te drukken, dat is schoonheid, maar het zal duidelijk zijn dat de moderne kunst al lang ver van die essentie is afgedwaald. Moderne kunst is vaak banaal, afstotelijk, teleurstellend en deprimerend, op zijn best wat grappig of prikkelend maar schoonheid nee, daar gaat het niet om, het gaat vooral om het idee er achter.

Comedian

Dat werd afgelopen week weer eens duidelijk door de banaan die de kunstenaar Maurizio Cattelan op een muur plakte en die direct twee (!) maal werd verkocht voor 120.000 dollar. Vervolgens at een andere kunstenaar de banaan op en ja dat is wel grappig, het “werk” , genaamd Comedian is in ieder geval wel effectief geweest, het idee is duidelijk gemaakt.  Maar als je de kunst ziet als de barometer van de tijdgeest, is dit op zijn minst toch wel wat verontrustend. Een van de pioniers van dit soort conceptuele kunst waarin het om het idee of de grap (Mercurius)  gaat en niet meer om de ervaring van schoonheid (Venus) was de Fransman Marcel Duchamp, wiens horoscoop te bekijken is door op de onderstaande knop te klikken.

Een van zijn eerste, opzienbarende werken was Fountain een urinoir dat was gesigneerd, dat idee bleek later overigens van een andere kunstenaar te zijn gepikt, hoe Mercuriaal wil je het hebben? In het tiende huis van het beroep is het direct duidelijk, Venus staat er in val en dat was letterlijk wat hij teweeg bracht. Venus is een Waterplaneet en werkt via de emotie, hij hoort dus niet thuis in Maagd het “hemelse huis” van de zo cerebrale Mercurius, maar het is een perfect beeld van kunst waarin het idee centraal staat. Venus de esthethiek wordt hier immers beheerst door Mercurius, de ratio, hier staat letterlijk “conceptuele kunst” en de wezenlijke onmogelijkheid ervan, Venus is immers in val. Daarom is er altijd die verwarring rond de moderne kunst, het is in wezen niet mogeliijk.

Opvallend is natuurlijk ook de Maan pal op de Ascendant in zijn val in Schorpioen, die Heer 9 is van denkbeelden(conceptueel) , in zijn val laat de Maan zich van zijn slechtste kant zien, hij kan niet meevloeien maar alleen structuren oplossen  en ook kan een Maan in val kan zijn emoties niet goed uitdrukken, wat het rationele/ conceptuele versterkt. Duchamp, beschouwd als een van de eerste dadaїsten die alle structuur loslieten, hield de kunst na enige tijd voor gezien en stortte zich hartstochtelijk op het niet zo kunstzinnige, zeer Mercuriale schaken.

 Venus in val is inderdaad niet zijn talent, op zo’n planeet raak je vrij snel uitgekeken, maar Venus komt wel sterk naar buiten vanwege de plaatsing in het tiende huis. Mercurius is Heer 10 van het beroep en staat zeer benadrukt conjunct de Zon en het Punt van de Zon in het negende huis van weer die denkbeelden op de ster Praesepe. Praesepe is de Lege Kribbe waarin er geen leidend principe meer is, wat leidt tot totale versplintering: dadaїsme.

Op de cusp van huis 9 van nog een keer de denkbeelden, staat Saturnus van structuur en tradities in zijn vernietiging wat letterlijk de vernietiging van het oude laat zien. Deze Saturnus staat ook nog eens mundaan driehoek de alles oplossende Maan in val, een mundaan aspect wordt gemaakt als planeten een gelijke afstand hebben tot een huiscusp (de Maan staat even voorbij cusp 1, Saturnus even voorbij cusp 9). De horoscoop van Duchamp laat zo een opmerkelijke concentratie zien van het thema denkbeelden/theoriën (conceptueel) en van het ondermijnen van traditionele structuur wat precies zijn rol beschrijft. Al zou hij, geheel volgens zijn principes, de eerste zijn die het allemaal als ook als een grap zou zien. Dat is leuk, maar het blijft wel een smakeloze grap.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *