Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher werd geboren, de beroemde kunstenaar die in zijn werk speelde met wiskundige principes, spiegeling en perspectief. Afgelopen weekend bezocht uw astroloog met veel plezier de Escher-tentoonstelling in Den Haag die in verband met die 125 jaar is opgezet. Niet alleen speelt Escher in zijn werk met wiskundige principes, bijna alles is zwart-wit en het thema van de (gesloten) cyclus komt steeds weer terug en dat zette de nodige astrologische bespiegelingen in gang. Want zwart-wit en wiskunde is Mercurius en cycli hebben te maken met met de Knopenas. Was dat ook te zien in zijn radix?

Escher

Mercurius-essentie

Laten we beginnen met de planeetpunten, de zeer krachtige energie-essenties die, als ze een conjunctie of oppositie maken met een radixfactor binnen twee graden orb (ook via antiscion!), een centraal thema in het leven aangeven. Conjunct de Zon / Heer 1 staat het Mercuriuspunt, Escher verbindt zich dus direct met de zuivere Mercurius-essentie! Verder valt het Saturnuspunt in oppositie met het  Venus-punt, de essentie van de soberheid verbindt zich met de essentie van de schoonheid. Escher gebruikte nauwelijks kleur en hield het altijd strak.

Koninklijk

Niet alleen is Heer 1 (“de persoon in diens leven”) direct verbonden met de Mercurius-essentie maar ook als planeet domineert Mercurius zijn horoscoop. De planeet van wiskunde en zwart/wit staat heel sterk in eigen teken, is de dispositor van beide Lichten en is conjunct de koninklijke Aldebaran! Aldebaran is het Oog van de Stier, het mythische Stier-thema is het bereiken van de oorsprong door de stoffelijke vorm, Escher zoekt overal het geheim achter de verschijning. Het zwart-wit is namelijk ook Yin-Yang of Sulphur-Mercuur, de mannelijk-vrouwelijke polariteit, waarop de hele kosmos draait. De zo centrale Mercurius is in oppositie met de sobere Saturnus die in het vijfde huis van creativiteit op de koninklijke Antares staat.

Spiegeling

En ander centraal thema is spiegeling en cyclus. Astrologisch is de Knopenas het grote symbool van de cyclus en het Pars Fortunae, de zielshonger, staat conjunct de Zuidknoop. Maar het totaal verbluffende is dat via antiscion deze PF-Zuidknoop conjunctie conjunct die dominante Mercurius staat!! En een antiscion is… een spiegelpunt. Kijk eens naar zijn schilderij Toverspiegel, dat is een rechtstreekse verbeelding van het antiscion. Het is niet verbazend dat Escher met zoveel kracht en talent beroemd werd, zijn Zon in het elfde huis op de machtige Betelgeuze draagt daar aan bij, net als Mars/ Heer 5 van creativiteit die in het tiende huis van het beroep staat. Heer 5 is in receptie met de esthetische Venus die op de machtige eigengereide Procyon staat en via spiegelpunt op de Maan valt, de planeet van de spiegeling! En of dat nog niet genoeg is, zijn Maanhuis, zijn centrale levensmythe is Al Thurayya, de Vele Kleintjes…..         

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *