In de post van vorige week werd de horoscoop van het moderne China besproken, daarbij werd gebruik gemaakt van de techniek van de Grote Conjuncties. Dat wil zeggen om een horoscoop van een land te maken, kijken we naar het exacte moment van de conjunctie van de chronocrators Saturnus en Jupiter, die vooraf gaat aan het ontstaan van dat land. Nu is dat bij China moeilijk omdat het ontstaan van het land in mythische nevelen is gehuld, maar je kunt deze techniek ook toepassen als er duidelijk een radicaal nieuw begin wordt gemaakt. Dat was zo in 1911 toen er een einde kwam aan de laatste keizerlijke dynastie en China de moderne tijd in ging. De horoscoop van dat moment (de exacte tijd van de conjunctie van Saturnus en Jupiter) is nog een keer te bekijken door op de link hieronder te klikken.

GC CHINA REPUBLIEK

De belangrijke fases in de ontwikkeling van China zijn in deze horoscoop goed te volgen met behulp van de Firdaria, de periodes van meerdere jaren waarover een bepaalde planeet heerst. De heersende planeet beschrijft wat er zich in die periode in grote lijnen afspeelt, het begin van een nieuwe Firdar laat vaak een duidelijke nieuwe fase zien. Alle zeven planeten hebben hun planeetfase en ook de twee knopen, de negen fases samen hebben een duur van 75 jaar, dus zou je ook mogen verwachten dat er na 75 jaar een grote verandering plaats vindt. De Firdaria hebben een vast ritme van veranderingen, maar wat het ritme specifiek maakt, is de positie van de planeten die in iedere horoscoop anders is, waardoor een bepaalde Firdar in iedere horoscoop een heel ander karakter heeft.

De horoscoop van de Grote Conjunctie voor het moderne China is een nachthoroscoop en daarom is de eerste Firdar-heerser de Maan, het Licht van de nacht. Vanaf die eerste heerser wordt dan teruggeteld volgens de Chaldeïsche volgorde, na de Maan-Firdar komt Saturnus , dan Jupiter enzovoort, aan het einde van de reeks volgen nog Noordknoop en de Zuidknoop. Om de ontwikkeling van het moderne China te volgen, is het jaar 1949 een goed begin, het jaar waarin het land een communistische volksrepubliek wordt onder leiding van Mao. Op dat moment wisselt de Firdaria-heerser, de Zonneperiode is afgelopen en Venus neemt het over. De Zon was negen jaar lang  heerser van 1940 tot 1949 en in deze periode vielen de Chinees-Japanse oorlogen, het was ook de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De Zon staat in de China-horoscoop op Antares, het Hart van de Schorpioen, een koninklijke intens rode ster met een puur martiaal karakter. Het is ook een ster die cycli afsluit, de overgang naar communisme past daar wel goed bij. Na de zo martiale Antares-Zon neemt de wat vrediger Venus het over en in 1958 wordt, wordt Mercurius Firdar-heerser.

Dat was het begin van een rampzalige tijd. Mao kondigde zijn communistische masterplan de Grote Sprong Voorwaarts af, een geforceerde collectivisering van de economie, met tussen de 20 en 40 miljoen doden als gevolg. Deze mislukking werd in 1966 gevolgd door een tweede ramp, de Culturele Revolutie, een periode van demonische rode terreur, waarmee Mao de nieuwe communistische mens wilde creëren. Deze tijd van chaos, marteling, willekeurig barbaars geweld en collectieve moord en doodslag duurde maar liefst tien jaar tot 1976. Mercurius die van 1958 tot 1971 heerst, in de periode van de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie dus, staat conjunct de Noordknoop, een energie van overdrijving, die op de kwaadaardige Zuidschaal valt. De Zuidschaal stelt met harde hand orde op zaken, Mercurius zelf staat weer op de Noordschaal, de Schalen zijn ook de Schorpioensklauwen die keihard kunnen doorknijpen. In 1971 begint de Noordknoop-firdar wat  dus hetzelfde thema activeert en de Saturnus-achtige, meestal negatief  uitwerkende Zuidschaal heerst tot 1976.

Op dat moment is een complete cyclus van 75 jaar doorlopen. Inderdaad wordt in 1976 de radicaal-communistische Bende van Vier afgezet en komt er langzaam ruimte voor liberalisering, die uiteindelijk tot het China van nu heeft geleid.

Je kunt ook de cycli van 75 jaar als geheel karakteriseren met behulp van de Firdaria, de eerste cyclus van 1901 tot 1976 wordt dan beheerst door de Maan, het land werd een Volksrepubliek. De Maan is natuurlijk het volk en is naar zijn aard instabiel, het was ook een periode van veel communistische wanorde. De tweede cyclus van 75 jaar die in 1976 begon, wordt als geheel beheerst door de sterke Saturnus in Steenbok die conjunct Jupiter staat , een veel aardsere en stabielere nadruk die past bij economisch succes. Binnen deze tweede cyclus is sinds 2015 de Zonne-periode aangebroken en dat is de Zon op de martiale Antares die in de vorige cyclus de Japans-Chinese oorlog bracht. Dat is gezien het assertieve militaire optreden van China de laatste jaren toch wel zorgwekkend.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *