Afgelopen week vierde een monument uit de jaren ’60  zijn jubileum, het ”cosmisch ontspanninscentrum” Paradiso in Amsterdam, de meest archetypische popconcertzaal van Nederland bestond maar liefst 50 jaar. Dat begon allemaal op 30 maart 1968,in de hoogtijdagen van de hippietijd, toen Amsterdam nog volop de kosmische navel van de wereld was. Het gebouw Paradiso, een leegstaande kerk in het hart van Amsterdam, werd gekraakt door een groep hippies die een eigen podium wilde. Op de eerste avond dat Paradiso open was, werd een bont spektakel aangekondigd met ‘’wierokers, oogverrukkende taferelen, ekseptionele (sic!) grammafoonplaten en heerlijke kleuren”. Ook werden er artiesten uit binnen-en buitenland beloofd en dat laatste is een schot in de roos gebleken.

Wat tot op de dag van vandaag is de gekraakte voormalige kerk een goed lopende popconcertzaal, die weliswaar niet meer de enige is in Amsterdam, maar wel de oudste met een enorme reputatie, een waar monument uit de jaren ’60. Paradiso is dé concertzaal van Amsterdam en van Nederland en nog steeds willen bekende artiesten er heel graag op treden. Paradiso heeft het! Het is daarom interessant om eens een blik te werpen op de horoscoop van Paradiso en als geboortemoment kan de eerste avond genomen worden dat er officieel een programma  ter “cosmische ontspanning” aan het publiek werd aangeboden. Klik op de link hieronder om de radix van het al 50 jaar zo succesvolle Paradiso te kunnen zien.

PARADISO OPENING

In Paradiso draait het natuurlijk allemaal om plezier en dus moet het vijfde huis wel belangrijk zijn. Inderdaad staat Venus Heer 1 in het vijfde huis en heel toepasselijk in zijn verhoging in Vissen. Venus is de planeet die je bij plezier mag verwachten en verhoging is ook helemaal niet gek omdat die waardigheid  altijd op een overdrijving wijst, exaltatie is een beetje los van de aarde. Dat kun je goed gebruiken in een centrum voor cosmische ontspanning, dat bovendien nog eens Paradiso heet. Venus Heer 1 staat nauw conjunct Mercurius die heerst over het negende en het twaalfde huis en omdat Mercurius in val en vernietigd is, zal de kern van die huizen niet optimaal worden overgebracht. Het negende huis is de verbinding met boven, met God, en dat is exact wat hier niet gebeurt.  Het is wel erg passend voor Mercurius, de planeet van namen en woorden in zo’n slechte conditie, dat alleen nog de naam aan het negende huis herinnert. De zaal heet Paradiso, is gehuisvest in een voormalige kerk en wordt altijd de “poptempel” genoemd.

Het negende huis werkt dankzij die conjunctie van Mercurius / Heer 9 met Venus / Heer 1 wel door maar niet in de zin van spirituele ontwikkeling. Mercurius is ook de heerser van het twaalfde huis van de roes, in het twaalfde huis worden grenzen overschreden en regels gebroken. De grote dieren die traditioneel  met het twaalfde huis worden geassocieerd, zijn symbolen voor oncontroleerbare begeertes en het zal duidelijk zijn dat dit wel op zijn plaats is in een “poptempel”. Want wat is rock’n roll zonder de nodige middelen?  Het  is verbluffend hoe helder die nauwe Venus/Mercurius conjunctie niet alleen de kern van Paradiso weerspiegelt, maar ook  heel concreet het gebouw en de zo gevleugelde bijnaam “poptempel”.

De heerser van het tiende huis, altijd heel belangrijk in dit soort horoscopen, is de Maan, die in de eerste graad van de Stier staat en dus net in zijn verhoging is gekomen. Dat voelt wel heel goed  en de exaltatie wijst weer op het loskomen  van het aardse en natuurlijk ook op de naam Paradiso. De Maan staat conjunct Mars / Heer 7, in deze context het publiek en dat is natuurlijk helemaal niet gek. Heer 7 het publiek staat in het teken waar Venus heerst en houdt dus van Venus /Heer 1 en in het teken waar de Maan /Heer 10 verhoogd is en idealiseert dus de Maan. Dit is daarom een van de sleutels van het grote succes van Paradiso.

Nog net binnen vijf graden orb op de descendant staat Saturnus in zijn val die dus niet goed functioneert en juist geen grenzen en beperkingen stelt. Saturnus is het oude en is Heer 4 van de wortels, waarvan men hier los komt. Die zwakke, losse Saturnus staat ook nog eens op de ster Alpheratz, de hoofdster van  de constellatie Andromeda, die een Jupiter/Venus natuur heeft en sterk met de kunsten verbonden is. Dat is heel passend want kosmisch ontspannen dat gaat natuurlijk het beste zonder de remmingen van Saturnus!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *