Het is bekend dat in de winter het aantal sterfgevallen hoger ligt dan normaal en dat is astrologisch te begrijpen. De Zon , de vitale bron van de levenskracht, is dan immers op zijn zwakst en staat in de Steenbok, het zwaarst melancholische teken. Misschien was dat de reden dat de beroemdheden de afgelopen weken als mussen van het dak leken te vallen, deze week was het Carrie Fisher, de actrice die bekend werd door haar rol als prinses Leia Organa in het immens populaire Star Wars. Fisher was niet alleen bekend om haar optredens in Star Wars, maar ook om haar levenslange worsteling met drank en drugs in verband met de bipolaire stoornis waaraan ze leed. Een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door een afwisseling van depressies met manische  periodes van grenzeloze zelfoverschatting en  vaak gevaarlijke activiteit. Alle reden dus om een blik te werpen op de radix van Carrie Fisher, klik op de link hieronder om deze te kunnen zien.

carrie-fisher

Het eerste wat opvalt is het zeer onevenwichtige temperament. Deze blog is niet de plaats om uit te leggen hoe het temperament bepaald wordt, daarvoor verwijs ik naar mijn boek Klassiek Medische Astrologie . Uit de analyse van het temperament blijkt dat Carrie Fisher voor 80 % melancholisch is, en melan-cholè is zwarte gal, en met zo’n enorme overmaat aan zwarte gal kun je wel spreken van een stevige aanleg voor zwartgalligheid. De waarde van zo’n vaststelling door een astroloog zou kunnen zijn dat iemand zijn voeding kan aanpassen en diverse andere maatregelen kan nemen om deze extreme overmaat aan zwarte gal tegen te gaan. Zo kun je de kans op problemen verkleinen en de symptomen van de ziekte milder maken, het scheppen van meer balans in de constitutie is het doel van de preventieve tak van de medische astrologie, die uitgaat van de radix.

Zwarte gal is koud en droog en het is het meest levensvijandige humor, dat de grootste problemen kan veroorzaken. Dat heeft Fisher wel gemerkt, maar er zijn nog meer aanwijzingen dat ze het niet makkelijk zal hebben. Want de heerser van het zesde huis van ziekte is de emotionele en instabiele Maan, wat dus wijst op psychische ziektes. De wisselvalligheid van de Maan weerspiegelt de bipolaire stoornis op een treffende manier  en de verdere stand van de Maan laat duidelijk de problemen zien. Zo staat de Maan op Algol en ja de standaard-duiding van Algol is je hoofd verliezen of anderen hun hoofd doen verliezen, wat Algol ook een glamour-achtige uitstraling kan geven. Het lijkt er op dat beide kanten van  de Gorgoon (Algol is de Kop van de Gorgoon) zich in het leven van Fisher hebben gemanifesteerd.

                                leia-1

De Maan staat conjunct de Zuidknoop, een zeer pijnlijk punt waarop je veel wordt ontnomen. Je kunt het ook zo zien: omdat op de knopenas de eclipsen plaats vinden is dit de enige plek waar de Maan potentieel zijn licht kan verliezen en dat is natuurlijk niet fijn. De Maan maakt ook nog eens een driehoek met de expansieve Jupiter, die zich in Maagd in vernietiging van zijn slechtste kant laat zien, hij is hier alleen maar grenzeloos. Hier komt de manische kant van de bipolaire stoornis tevoorschijn, dat deze vernietigde Jupiter conjunct staat met Venus in val, die weer de dispositor van de Maan is,zal dat niet veel beter maken. Het laat zien dat als ze ontsnapt aan de depressie van de zwarte gal, ze meteen in de grenzeloze overdrijving van Jupiter in vernietiging zit.

Maar zal een oplettende lezer misschien tegenwerpen, de Maan staat in Stier in verhoging, heeft veel essentiële waardigheid en zal daarom weinig problemen veroorzaken. In principe is het inderdaad zo dat een planeet met waardigheid beter functioneert. Maar deze Maan is zo zwaar geafflicteerd door Algol en het aspect met Jupiter / Venus in vernietiging,in het ruimere kader van een zwaar zwartgallig temperament, dat de verhoging van de Maan in Stier dat niet kan compenseren.

Sterker nog , verhoging is dan wel “goed”maar wil ook zeggen dat de band met de realiteit verzwakt is, exaltatie is een waardigheid die ook zijn specifieke problemen heeft, en deze Maan kan haar dus nog losser maken van de aarde. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, staat Saturnus, de planeet van de melancholie via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft- nul graden Steenbok) op de ascendant! De ascendant is het meest uitgesproken Carrie zelf en Saturnus is Heer 12 van eenzaamheid, angst, verslaving en zelfdestructie. Er is voor haar bijna geen ontsnappen,  aan alle kanten grijnst de zwartgalligheid. De enige planeet die een uitweg biedt, is Mars, die in Vissen een aardige tripliciteitswaardigheid heeft en die Heer 10 is, haar werk. Mars is natuurlijk “Wars”en dat het ook “Star” is, zie je aan de plaatsing van heer 10 op Achernar,  waaraan de mythe verbonden is van het  kapen van de Zonnewagen!

Er zijn nog wat intrigerende details in de horoscoop, die het waard zijn om te beklijken. Fisher stierf aan de gevolgen van een zware hartaanval in een vliegtuig op weg naar Los Angelos. De omstandigheden rond de dood kun je zien in huis 8, waar Mercurius (voertuigen) in Weegschaal (in de lucht) over heerst. Mercurius staat in Huis 9 van reizen en is in wederzijdse receptie met Venus heer 9. Mercurius is ook Heer 5 van het hart en staat onder de stralen van de zwakke Zon in val algemeen significator van  het hart. Veel heb je er niet aan, maar het blijft verbazend. Ook het Punt van Roem (Asc + Jup – Zon)  is meer dan treffend. Het staat op 20.48 Boogschutter vierkant de Jupiter/Venus conjunctie in val en vernietiging en dat laat het beeld zien waarmee Fisher het meest bekend  werd en dat  ook veelvuldig in de Star Wars-pr werd gebruikt. Ze is schaars gekleed (Venus is val) te zien als gevangene van het moddervette  (Jupiter in vernietiging) monster Jabba the Hutt . Zei daar nog iemand iets over vrije wil?

                           leia-3

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *