Het leek zich allemaal toch in de goede richting te ontwikkelen maar door de opstand in Oekraine zijn er grote problemen met Rusland ontstaan. Rusland gaat niet accepteren dat de Krim onder het nieuwe gezag in Oekraine gaat vallen en zegt ook bereid te zijn de belangen van de Russen in het oosten van Oekraine te verdedigen eventueel zelfs gewapenderhand. Zulke grote spanningen tussen Oost en West hadden we lang niet gezien. Voor we een al te snel oordeel uitspeken, ook het Westen heeft boter op zijn hoofd, maar dat is allemaal politiek en daar gaat deze blog niet over. Het is wel  interessant om te bekijken of de hoogspanning in Rusland  terug te zien is in de horoscopen. Zoals altijd is dan de vraag welke horoscoop er moet worden bekeken. Om te laten zien hoe wonderlijk astrologie kan zijn heb ik deze gekozen voor de oudste “radix” van Rusland. Dat is de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter die vooraf ging aan de vorming van de eerste Russische staat. Dat is wel een hele tijd geleden want het gaat terug op de negende eeuw toen Oleg de Wijze (ja die had je ook het is niet allemaal Ivan de Verschrikkelijke wat de klok slaat)  een eerste Russisch rijk vormde. Oleg de Wijze was de vorst van Novgorod en daarom is de horoscoop, die u kunt zien door op de onderstaande link te klikken gemaakt voor die plaats. Uit deze “wortel”‘ waarvoor het Latijnse woord “radix” is, is alles gegroeid wat later Rusland werd.

RUSLAND

Het wonderlijke is dat deze horoscoop uit wat je met recht lang vervlogen tijden mag noemen nog altijd lijkt te te werken als er gewoon solaren en progressies mee worden berekend. Deze kunnen simpelweg met dezelfde technieken worden geduid als in de geboortehoroscoop, alleen worden de vaste sterren zowel in hun huidige positie als in hun oude positie in de radix bekeken. Vaste sterren zijn van zeer groot belang in de mundane astrologie en het is cruciaal om te begrijpen dat de sterren ook de dierenriem transiteren net als de planeten, alleen veel en veel langzamer. Per 72 jaar schuiven de sterren een graad verder door de tekens, in een mensenleven is dat nog niet zo van belang maar op de historische tijdschaal natuurlijk wel.

RUSLANDPROGRESSIES

Het blijft verbluffend om de progressies te bekijken. Want valt er direct op in deze progressies? Het MC (strikt gesproken is dit een directie) beweegt zich  over Algol, de “‘koningin der duisternis” onder de sterren die te maken heeft met je hoofd verliezen en grote rampen. Dat is wel heel toepasselijk en het is fascinerend te bedenken dat dit een horoscoop is uit de negende eeuw! Ook de snelle secundaire progressie die van het Tweede Licht, de Maan is zeer treffend, de Maan staat in oppositie met de radix-Mars: oorlog. De andere snelle progressie, die van het Pars Fortunae geeft ook verhoogde  spanningen aan, het PF beweegt zich over de Hyaden een nevel van sterren die met grote tegenslagen en teleurstellingen te maken heeft. Ook staat het PF conjunct de radix-Mercurius heer 12 van ellende, geheimen, wetsoverstredingen en zelfdestructie.

RUSLANDSOLAAR

Het ziet er uit alsof deze radix inderdaad goed werkt en omdat het MC de komende jaren verder zal ploegen door de moeilijke crisiszone in de laatste graden van de Stier ziet het er niet al te veel belovend uit. De solaar (klik op de link hierboven) bevestigt de spanningen Een moorddadige Mars in Stier in vernietiging staat vlakbij het IC dat ook weer boven op Algol valt, ook de Zon is vlakbij en dus verbindt deze gespannen positie op een hoek direct door met de radix. Mars staat in de solaar ook nog eens conjunct de altijd zo extreem pijnlijke Zuidknoop en de solaar-Mercurius heer 12 keert terug op zijn radixpositie wat de thema’s van het twaalfde huis sterk benadrukt.

De conclusie kan alleen maar zijn dat deze antiek radix werkt, uit de negende eeuw maar zo fris als een hoentje, waarmee we dus een uitermate nuttig stuk astrologisch gereedschap hebben. De voorwaarde is wel dat de vaste sterren bij de duiding worden betrokken worden. Zonder sterren ben je astrologisch gezien aan het hinkelen en dat geldt net zo goed voor de duiding van  gewone geboortehoroscopen

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *