Kort geleden verscheen een biografie over koningin Juliana, de grootmoeder van de Willem-Alexander. De ondertitel van de biografie luidt ‘’ Vorstin in een mannenwereld” en dat thema is opmerkelijk goed terug te zien in de horoscoop van de koningin. De leidraad van de biografie is dat Juliana aan allekanten omringd werd door zich superieur voelende mannen en dat het haar heel wat gekost heeft om zich in deze moeilijke situatie als koningin te handhaven. Je denkt dan astrologisch al snel aan een sterk bezet twaalfde huis en een dominante Zon als algemene aanduider van mannen, klik op de link hieronder om de horoscoop van Juliana te kunnen bekijken.

koningin-juliana

Inderdaad is een van de dingen die direct op valt, de bezetting van het isolerende twaalfde huis met maar liefst drie planeten. Aangezien de Zon, Venus en Mercurius samen heersen over vier van de twaalf huizen, zal het twaalfde  huis een grote rol in haar leven spelen.  Dat wordt nog eens versterkt doordat ook Mercurius / Heer 1, het meest uitsproken Juliana zelf, ook in het twaalfde huis staat. De drie planeten in het twaalfde  huis staan onder dispositie van Venus, die zelf weer Heer 12 is en dus veel invloed uitoefent. Zo’ planeet die de “sterkte dispositie” heeft, is altijd heel belangrijk in een horoscoop als algemene significator én als huisheer.

Venus staat nauw conjunct de Zon en wordt dus door de Zon verbrand. Dat wil zeggen dat de mannen (de Zon) hun best doen om haar als vrouw te “overstralen”, maar dat mondt uit in een strijd. Want Venus wordt weliswaar overstraald door de Zon, maar disponeert de Zon ook, dus Venus heeft ook macht over de Zon. Ze wordt dus niet hulpeloos weg gestraald door dominante mannen, ze kan die mannen ook controleren, tenslotte is ze de koningin. Dat is ook de reden dat we altijd zeggen dat een planeet niet combust kan zijn in zijn eigen teken, de Zon en de planeet houden elkaar in de tang, en dat was precies hoe de situatie was. Dat de Zon-Venus conjunctie in het twaalfde huis staat, laat zien dat deze strijd zich achter de schermen afspeelde, achter de muren van paleis Soestdijk.

Mercurius is Heer 1 en dus Juliana zelf en deze Mercurius loopt weg van de Zon, is al uit de verbrandingszone. Dat wil zeggen dat de planeet alleen nog ‘’ onder de stralen”’ van de Zon staat, de Zon heeft nog wel invloed, maar veel minder dan als Mercurius echt verbrand zou zijn  geweest. Hier zien we Juliana, die zich aan de invloed van de mannen ontrekt, maar wel alleen in het twaalfde huis staat. Via anstiscion (planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft / nul graden Steenbok), valt Mercurius  echter op Mars, die weer conjunct het MC staat binnen de gebruikelijke orb van vijf graden voor een cusp. Dat laat zien dat ze via haar publieke optreden uit de wat eenzame, teruggetrokken positie in huis 12 kan ontsnappen.

juliana-1

Een andere factor die van groot belang is, is natuurlijk Plut op op de ascendant, een van de meest dominante posities in de horoscoop. Pluto is Hades, de vorst van de onderwereld, die plots onverwacht opduikt om zijn overweldigende macht ten toon te spreiden, wat altijd bijzonder onaangenaam is. In de klassieke astrologie wordt Pluto / Hades niet als planeet of heerser van Schorpioen beschouwd, maar als een mythische factor.  Dat ziet er dus niet al te fijn uit voor Juliana, Pluto heeft op de ascendant natuurlijk ook een grote invloed op haar huweliik, Asc/Desc  is de relatie-as. Dit brengt ons bij haar beruchte echtgenoot  Bernard von Lippe-Bisterfeld een berooide Duitse prins van bedenkelijk allooi en een aalgladde opportunist. Bernard is Heer 7, een retrograde Jupiter in vernietiging, dat is een Jupiter, die zich dus van zijn slechtste kant laat zien.  Jupiter is ook de planeet van de aristocratie, de berooide prins staat er dus vrij letterlijk! We zien wel dat Jupiter onder dispositie staat van Mercurius, Juliana, Bernard was financieel geheel afhankelijk van Juliana.

juliana-2

De moeder van Juliana was de formidabele Wilhelmina, die het liefste het land nog als verlicht despoot zou hebben willen besturen. De moeder is Heer 10 Saturnus ,die in sterke wederzijdse receptie is met Mars, de andere malefic ,dat ziet er niet uit als een lieve, zorgende moeder, eerder als de harde dominante matrone ,die ze ook was. De vader is Heer 4, de Zon in het eenzame twaalfde huis, dit is prins Hendrik, die overal buiten werd gehouden en in feite niet meer was dan een soort machteloos aanhangsel. Dat hij zich af en toe een maitresse permitteerde (Zon conjunct Venus in 12),zij hem dan ook vergeven. Dat ziet er dus niet zo fijn uit voor het enige kind Juliana, ook in de familie-achtergrond, speelt het twaalfde huis een te grote rol.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *