De Nobelprijs voor de letterkunde ging dit jaar naar Bob Dylan, een hele opmerkelijke keuze want Dylan is in eerste instantie natuurlijk geen schrijver, maar een zanger, zelfs een popzanger. Maar zijn teksten zijn volgens het Nobel-comité van een dusdanig hoog poëtisch gehalte, dat dat geen beletsel mag vormen. Voor “ echte” schrijvers, die jaar in jaar uit hopen op dit Olympische goud van de literaire wereld, moet het wel een behoorlijke afzakker zijn geweest. Verslagen door Bob Dylan, God beter het, een liedjesschrijver! Is het Nobel-comité bezig het toch wat stoffig-serieuze “haute culture”’ imago van de prijs wat op te leuken? Misschien wel, maar het blijft toch wel een beetje naast de roos, waar nog bij komt dat de laureaat er zelf niet op heeft gereageerd en de prijs niet officieel heeft geaccepteerd.

bob-dylan

Dat laatste is, voor wie Dylan een beetje kent, niet zo heel vreemd, want zijn loopbaan is getekend door een enorme weerzin tegen de status als mega-ster die hij, na een taai verzet, met lange tanden uiteindelijk leerde te accepteren. Het was nu eenmaal onvermijdelijk dat men hem bewierookte, al bleef Dylan altijd uitgesproken ambivalent over zijn rol als “popster “. Zijn succes, zijn talent en zijn ambivalentie zijn goed te zien in zijn radix, klik op de link hierboven om de geboortehoroscoop van Dylan te kunnen bekijken. Het is een opmerkelijke radix, dat is direct duidelijk, want er staan drie planeten in Tweelingen onder dispositie van Mercurius en drie planeten in Stier onder dispositie van Venus. Hoe dan ook, zullen Venus en Mercurius samen een groot deel van zijn leven beheersen, wat natuurlijk heel treffend is voor een singer-songwriter.

Daar komt nog bij dat Mercurius zowel accidenteel als essentieel heel sterk staat, respectievelijk in het zevende huis en in eigen teken en nog eens bijna op de descendant. Ook al had je niets van deze persoon geweten, dan was het direct duidelijk geweest, dat hij nadrukkelijk iets Mercuriaals in de wereld zou gaan zetten. Het teken Tweelingen heeft volgens de traditie “’een stem” en dat klopt natuurlijk ook wel. De andere planeet die een sterke dispositie heeft, Venus staat aanmerkelijk zwakker in het zesde huis, net niet verbrand en dus “onder de stralen”. Venus is de algemene  signficator van de kunsten, Heer 5 van creativiteit en het vijfde huis is bezet door maar liefst drie planeten waaronder een verhoogde Maan. Dus Mercurius verwoordt het allemaal effectief, de meer gevoelsmatige creativiteit, zie je terug in die Maan in exaltatie.

Jupiter is Heer 1, het meest uitgesproken Dylan zelf, en Heer 1 staat dus ook in vijfde huis van de kunsten en op de vaste ster Alcyone. Alcyone is de hoofdster van de Pleiaden, de Nevel der Tranen, die tegenslag geeft en het afgescheiden zijn van het hogere. De Pleiaden zijn namelijk de zeven zusters die ooit de vrouwen  waren van de zeven wijzen, die zij echter ontrouw waren, waardoor zij de wenende zuster werden. De zeven wijzen zijn de zeven sterren van de Grote Beer die om de poolas, het symbool van  de goddelijke orde ,draaien, maar de verbinding met die hoge plaats hebben de zusters verloren, vandaar de tranen die de Pleiaden geven. Op het hoogste vlak is het de val in de materie van de ziel, de Pleiaden maken dan ook deel uit van de constellatie Stier. Ze geven een sterk bewustzijn van de beperkingen van het stoffelijke, wat voor een kunstenaar zeker inspiratie kan bieden.

bob-dylan

De weerzin van Dylan tegen de sterrenstatus, is goed te zien in de recepties van de planeten in Tweelingen. Mercurius, de planeet die het hele zaakje trekt, is in oppositie en in negatieve receptie met de ascendant, wat een sterke ambivalentie geeft. Zodra hij zijn Mercurius “aanzet”, werkt het ook tegen hem, wat nog versterkt wordt door het feit dat Mercurius Heer 7 van het publiek is. Recht tegenover Mercurius/ Heer 7 staat het Arabische Punt van Roem ( Asc + Zon – Jup) op 24.10 Boogschutter, wat zijn ambivalentie nog eens onderstreept. De Zon, de algemene significator van roem en Venus, Heer 5 van de kunsten en Heer 10 van beroep, zijn in de Tweelingen ook in negatieve receptie met Jupiter Heer 1. Dus alle planeten die te maken hebben met popster – Mercurius, Zon en Venus – doen hem geen goed. Maar het zijn wel de krachten waarmee hij werken moet, vandaar die wurgende ambivalentie, die zijn loopbaan zo sterk beheerst.

dylan-solaar

In de nu geldige solaar, staat Saturnus, Solaarheer 1 hoog in de horoscoop in het tiende huis van de loopbaan, een krachtige positie. Venus / Heer 10 uit de radix, valt op de radixpositie van Jupiter / Heer 1 ,het succes kom naar hem toe. De MC/IC-as valt dichtbij de as van de koninklijke sterren Antares/ Aldebaran met  de Zon conjunct de as. De tekenen van de erkenning zijn er, maar erg overdonderend is het niet, voor Dylan is het ook niet de ultieme erkenning want daar staat hij, zoals we weten, nogal ambivalent tegenover.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *