Kort geleden kondigde het Nederlandse -Engelse olieconcern Shell aan in de rode cijfers te zijn gezakt, iets wat heel lang niet is voor gekomen. Een van de voornaamste oorzaken is de olieprijs die heel erg laag is. Het bedrijf liet ook weten een aantal mega-projecten om nieuwe olievelden te ontwikkelen stop te zullen zetten, met zo’n blijvend lage olieprijs was dat niet winstgevend meer. Grote tegenslagen dus voor het altijd zo goed draaiende bedrijf, al heeft het genoeg reserves om deze klappen op te vangen. Het is daarom interessant om eens een blik te werpen op de horoscoop van Shell, een van de allergrootse oliebedrijven ter wereld. Het tijdstip van de “geboorte” is het moment dat de fusie van de twee bedrijven waaruit Shell ontstond, juridisch officieel aan zijn bestaan begon. Klik op de link hieronder om de radix van Shell te kunnen zien.

SHELL

Er zit veel opvallend veel kracht in deze horoscoop, dat valt direct op. Heer 10 is de Maan sterk in eigen teken Kreeft, wat niet alleen kracht geeft, maar ook autonomie en onafhankelijkheid. Een planeet in eigen teken staat alleen onder dispositie van zichzelf en kan dus verregaand zijn eigen koers bepalen, als multinational in de olie is het bedrijf vaak machtiger dan individuele landen. Daar komt nog eens bij dat de Maan in het tiende huis staat, waardoor het zich heel duidelijk kan manifesteren in de wereld en nog eens op de vaste ster Pollux, een van de koninklijke sterren  die hele veel succes schenkt. Pollux is een ster uit de Tweelingen waarvan het basisthema “‘het dubbele”‘ is en ook dat klopt letterlijk, het bedrijf is heel sterk Engels-Nederlands. Een hele grote concentratie van kracht  dus, waarbij natuurlijk de Maan ook het bekende schelpenlogo weerspiegelt en de vele activiteiten van het bedrijf in zee.

 

shell

 

De heerser van het tweede huis van het geld is een al even sterke Mars die ook weer in eigen teken staat en in het tweede huis zelf. Mars is niet alleen het geld als huisheer maar is ook de algemene significator van energie en chemie. Want een oliebedrijf pompt niet alleen olie en gas uit de bodem, maar verwerkt deze ook tot vele producten. Mars staat in een waterteken en water heeft niet alleen te maken met vruchtbaarheid (ook op het gebied van geld) maar het verwijst ook naar de vloeibare omgeving waarin de meeste chemische processen plaats vinden. Deze sterke Mars is betrokken in een grote driehoek met Saturnus en Jupiter. Ook Jupiter is weer heel sterk, verhoogd in het teken Kreeft en dichtbij het MC (multinational), al wordt hij wat verzwakt door zijn retrogradebeweging . De derde planeet in de grote driehoek heeft minder kracht, maar weerspiegelt de basisstof van het bedrijf:olie. Want Saturnus (in een vloeibaar waterteken!) is olie, dat immers een dikke, donkere massa is, die bestaat uit oude samengedrukte plantenresten. Een signatuur die niet veel Saturnaler zou kunnen zijn! Saturnus is natuurlijk ook de grond en wat er in zit en heerst heel toepasselijk over Heer 4 van mijnen en Heer 5 van bodemschatten.

Als je een electie had willen maken voor de start van het bedrijf, was je ook op zoiets uit gekomen. Met de sterke Maan, Mars en Jupiter in sterke huizen en de koninklijke Pollux in het spel, is dit een buitengewoon krachtige horoscoop! Maar natuurlijk is ook een krachtige horoscoop niet onoverwinnelijk. Een berucht voorbeeld is de Brent Spar affaire uit 1995. Shell werd er door Greenpeace van beschuldigd een oud boorplatform vol giftige stoffen – de Brent Spar – te willen afzinken. Dat leidde tot een enorme haatcampagne tegen het bedrijf, waaraan ook Greenpeace zich vergaloppeerde. De Brent Spar bleek uiteindelijk heel weinig gifstoffen te bevatten. Klik op de link hieronder om de solaar te kunnen zien waaronder de affaire Shell trof.

SHELLSOLAARBRENTSPAR

De Asc-Desc uit de solaar ligt omgekeerd over de radix MC/IC-as. Het bedrijf, de solaarascendant, belandt dus op laagste punt, het radix-IC. Dat is geen goed teken. De Maan in de solaar, Heer 10 uit de radix, staat pal op de cusp van het kwaadaardige twaalfde huis en staat in nauw sextiel met Venus, zwak want vernietigd in het tiende huis van de solaar. Venus is in de radix Heer 1 en dus in de solaar extra belangrijk. Saturnus solaarheer 1 keert terug naar zijn radixpositie en wordt daardoor heel strek benadrukt. Het solaar-MC staat op de Zuidschaal, een koninklijke ster die te maken heeft met wrekende gerechtigheid je tot het uiterste drijft, wat nogal onplezierig is.

brent spar

 

SHELLSOLAAR

Ook in de solaar van dit jaar zijn wat mindere dingen te zien. Het solaar-MC staat op de ster Labrum, een van de sterren van het noodlot. Het symboliseert de (gif)beker die nu gedronken zal moeten worden. Als de olieprijs al lang zo laag staat, is dit het jaar dat de consequenties ervan moeten worden genomen. Maar wat natuurlijk gelijk in het oog springt is Saturnus als solaarheer 2 die zo prominent in het eerste huis staat. Dat wijst op het pijnlijke nemen van de verliezen en het einde voor een aantal veelbelovende projecten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *