Het is deze donderdag 50 jaar geleden, dat een van de populairste en meest succesvolle science fiction series ooit, voor het eerst werd uitgezonden, Star Trek. De eerste drie jaar trok de serie nog niet zo heel veel publiek, maar geleidelijk groeide het succes en werd Star Trek een heuse subcultuur. Er kwamen meerdere vervolgseries en een handjevol films, die niet alleen door de geharde fans, de zogeheten Trekkies, werden verslonden. De Trekkies organiseren regelmatig congressen, met deelnemers in StarTrek uniformen, de behoefte van de mens om te ontsnappen in een fantasiewereld in ontembaar.
De helden, Captain Kirk en Dr Spock
O, voor degenen die de serie helemaal niet kennen, de titel van deze post “‘ Beam me up, Scotty”‘ is een beroemde, gevleugelde uitspraak van een van de helden, de bevelhebber kapitein Kirk. In de serie verplaatst men zich via het “‘overstralen”‘ van de ene plek naar de andere.
Het zou, gezien het enorme succes van Star Trek, natuurlijk leuk zijn om de horoscoop ervan eens te bekijken. De roemruchte vraag is dan natuurlijk weer, welk tijdstip gebruiken we om een effectieve horoscoop te berekenen? Een goede keuze van het geboortemoment zou het exacte tijdstip van de eerste uitzending zijn, maar helaas is het me niet gelukt die te vinden. Maar er zijn in de astrologie vaak alternatieve technieken, die goed werken en waarbij geen tijdstip van geboorte achterhaald hoeft te worden. Zo kun je van landen, die al eeuwenlang bestaan, en waarvan het geboortemoment vrijwel nooit bekend is, de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter van voor de stichting of de eenwording van het land nemen. Dat werkt prima, in het geval van Nederland, krijgen we dan als dominante planeet Mercurius in nauw aspect met de Maan in het negende huis. Dat laat duidelijk zien dat Nederland een land van internationale (Huis9) handel (Mercurius) is, waarbij het maritieme (Maan) een zeer grote rol speelt.
Dat is altijd zo geweest en het is nog steeds zo, alleen drukt het zich in verschillende tijden in andere vormen uit. Maar dat wil niet zeggen dat er iets aan de essentie verandert. Een soortgelijke truc als je bij landen kunt toepassen, kun je voor series en verhalen gebruiken. Je neemt dan de horoscoop van de lunatie (de Nieuwe of Volle Maan), die direct vooraf ging aan het begin van de serie. Omdat de datum van eerste uitzending of van de verschijning van een heel succesvol boek bijvoorbeeld, vrijwel altijd bekend is, kan je zo toch een horoscoop maken. Dat geeft in het geval van Star Trek de onderstaande horoscoop, klik op de link om deze Star Trek-radix te kunnen zien. Als geboorteplaats werd New York genomen, omdat de omroep die de serie uitzond, daar gevestigd was.
Iedere aflevering van Star Trek begon met de plechtige woorden `Space, the final frontier“. Dat is direct zichtbaar in de horoscoop, want op de ascendant en dus de horoscoop dominerend, staat de planeet van de grenzen Saturnus, vlakbij de tekengrens. Saturnus is Heer 12 en onder het twaalfde huis, dat te maken heeft met leegtes en eenzaamheid, valt de ruimte. Saturnus is retrograde en dat is begrijpelijk want als hij voorwaarts zou gaan, zou hij in zijn vernietiging in Ram komen. Hij blijft dus op de grens, maar hij gaat er niet zonder op of om te kijken overheen. De ascendant met Saturnus bevindt zich op de ster Scheat, uit de constellatie Pegasus. En daar heb je de mythische kracht, die de serie zo succesvol maakt. Pegasus is het vliegende paard, dat op eigen gelegenheid koers zet naar de Olympus, de godenwereld, dit is letterlijk wat er in de serie gebeurt. Met hun ruimteschip de Enterprise, verkennen de helden op eigenzinnige wijze de oneindige kosmos.
De Enterprise , het vliegende paard
Iedere succesvolle serie is gebaseerd op een achterliggend mythisch thema, want dat raakt iets bij mensen. De mythes zijn geen willekeurige leuke geschiedenissen, maar geven de grondstructuren en scenario´ s van het menselijk leven aan, met alle valkuilen en mogelijkheden. Daarom zijn er zoveel Trekkies.
Het thema van Pegasus wordt nog eens benadrukt doordat de Maan in een van de twee Maanhuizen van Pegasus staat. De Maan, die rond zweeft in het twaalfde huis van de oneindige ruimte, is een mooi beeld van het ruimteschip de Enterprise en is in sterke wederzijde receptie met Jupiter, die Heer 1 en Heer 10 is. Jupiter staat verhoogd en dit weerspiegelt een van de andere standaardformules in de serie namelijk, to boldly go where no man has ever gone before.Jupiter is verhoogd en verhoogde planeten hebben vaak grootse plannen, waarvan ze zich niet makkelijk af laten brengen.Jupiter staat op de zeer krachtige ster Procyon, de hoofdster van de Kleine Hond, een handig fel en snel beest, dat zijn tegenstanders vaak te slim af. Jupiter staat in nauwe driehoek met Saturnus,dus zijn aandacht is gericht op het doorbreken van The Final Frontier.Jupiter, zeker in zijn verhoging, is de kracht die grenzen n beperkingen voorbij wil.
Op de koninklijke Regulus, die zeer veel succes schenkt, en in nauwe driehoek met het MC, staat Mercurius, de planeet van de techniek. Het is een feit dat diverse, toentertijd futuristische technieken uit de serie inmiddels bestaan, en dat Star Trek, zoals wel meer SF, soms inspireerde tot technologische innovaties. Dat utopische en futuristische is goed zichtbaar in de tekenovergang, die Mercurius gaat maken. In de Maagd zal hij verhoogd en in eigen teken zijn, er lokt achter de grens een uitermate rooskleurige toekomst.