Deze week overleed Muhammad Ali, een van de grootse sporthelden aller tijden. Zijn radix kunt u zien door te klikken op de onderstaande link.

ALI

Een van de beroemde citaten van Ali is: “I am great, I am bad and I am (so) pretty.” Dit is direct af te lezen uit de hoeken van de horoscoop, zoals zo vaak. Pal op de descendant staat Venus, en dat is natuurlijk wat vreemd voor een bokser, die mensen buiten westen slaat. Maar een planeet op de descendant heeft een bepaalde, specifieke functie in de horoscoop, hij laat zien hoe we ons aan de wereld  voordoen. Om te zeggen dat je zo knap bent, past natuurlijk heel goed bij deze Venus, net als de gedichtjes die Ali maakte voorafgaand aan zijn wedstrijden. In die gedichtjes voorspelde hij in welke ronde hij zijn tegenstander knock-out zou slaan! Nogal intimiderend, maar wel op een Venus-manier. Een beroemd creatief product van Ali (ik vertaal het niet in het Nederlands, dat zou de scherpte er af halen) was: “Float like a butterfly, sting like a bee, your hands can’t hit what your eyes can’t see.”

Ook past Venus bij de een van de gebeurtenissen in zijn leven, waardoor hij in conflict kwam met de autoriteiten, zijn weigering om in de Vietnam-oorlog te gaan vechten. Hij koos voor de vrede (Venus) op een manier die tegen de stroom in ging (retrograde Venus) waardoor hij in conflict kwam met het gezag (Venus als Heer 10 in oppositie met de Ascendant).

Dat hij bij alle gelegenheden verkondigde dat hij de allerbeste was, zien we op een andere hoek, op de ascendant. Daar staat de ster Algenubi, ofwel de Muil van de Leeuw, die als “bombastisch en wreed” wordt beschreven en de gebruikelijke Leeuw-arrogantie en kritiekloze zelfverheerlijking in het spel brengt.

ALI

Maar dat hij zich zelf ook “bad” noemt, zien we natuurlijk terug in die Saturnus in het tiende huis. Deze Saturnus heeft niet alleen door zijn huispositie een grote invloed op zijn loopbaan, maar ook door de sterke receptie met Venus Heer 10. Venus staat immers in het teken, dat wordt beheerst door Saturnus en vice versa. Saturnus is bovendien dispositor van de Maan (de emoties) en de gedachten (Mercurius). Hier begint het beeld definitief te kantelen, dit is iemand die zijn charmante kanten heeft met die Venus, maar gemotiveerd wordt door een wat angstwekkende grimmigheid. Saturnus, de Grote Malefic, laat zich van zijn slechte kant zien, hij heeft geen waardigheid en is retrograde. Maar wat het echt grimmig maakt, is de plaatsing van Saturnus op Capulus, de Zwaardhand van Perseus, die de kop van de Medusa afhakt. Een duidelijker beeld van het knock -out slaan van mensen, kun je je niet wensen!

Natuurlijk past Saturnus ook bij het zwaargewicht, de Formule-1 van het boksen zeg maar, alleen lijkt deze langzame planeet niet goed te rijmen met een ander kenmerk van Ali. Weliswaar geeft de grimmige malefic het broodnodige incasseringsvermogen, maar Ali was vooral beroemd om zijn snelheid, zijn onnavolgbare voetenwerk: “float like a butterfly” (overigens hoort een vlinder astrologisch ook weer bij Venus). Toch kun je ook de extreem snelle voeten terug vinden in de Maan die Heer 12 is, en dus van het huis waarin anatomisch de voeten onder vallen. Deze Maan is heel erg veel sneller dan normaal en het rond dwarrelen en drijven als een vlinder, past prima bij het de wezenlijk waterige, flexibele natuur van de Maan. Dat deze snelle-voeten -Maan nauw conjunct Mercurius, de planeet van de technische vaardigheden,  staat, is natuurlijk ook helemaal niet slecht.

Het Arabische Pars van Roem (in deze nachthoroscoop berekend met de formule Asc + Zon – Jup) staat in de vijfde graad Ram onder dispositie van Mars, die dus aangeeft waar hij berucht of beroemd mee kan worden. Mars is in Stier in vernietiging en laat zich van zijn slechtste kant zien, het tot bloedens toe aftuigen van mensen, wat boksen ook is, past hier goed bij. Mars staat op Sharatan,een gewelddadige ster uit de Ram en wel specifiek de Noordelijke Ramshoorn, waar als een van de trefwoorden “fysieke verwondingen” bij hoort. Sharatan heeft een heel naar Saturnus-Mars karakter, en zal extra smerig uitwerken omdat beide malefics Mars en Saturnus essentieel in slechte conditie zijn in deze radix.

Het Pars Fortunae brengt Mars nadrukkelijk in het spel via een nauwe driehoek, het PF is als Maan-punt de grote honger. Het is Ali ’s honger om genadeloos van zich af te slaan. Fortuna is Latijn voor lot, en het zal duidelijk zien dat iets wat onze grote zielshonger is, mede ons levenslot zal bepalen. Het PF wordt in dag- en nachthoroscopen op dezelfde manier berekend. Je kunt het PF bovendien projecteren vanaf het MC, wat hetzelfde aangeeft als het “normale” PF, maar dan op beroepsvlak. Dit Pars van Roeping valt op Algol, de grote onthoofdingsster op 26 graden Stier, zijn zielswens in het werk is dus mensen hun kop er af te slaan. Dat ook Uranus daar staat, maakt het er niet fijner op, Uranus heeft te maken met het opleggen van pijnlijke beperkingen, het is immers de gecastreerde hemelgod. Maar dat deze” pretty boy” zo zijn duistere kanten zal niemand ontgaan zijn.

The Rumble in the Jungle

Op 30 oktober 1974 bokste Ali zijn waarschijnlijk meest beroemde partij, tegen George Foreman, in Kinshasa, tegenwoordig in Congo. Het was de fameuze “Rumble in the Jungle” en Ali sloeg Foreman tegen de vlakte.

Dat is goed te zien in de solaar van Foreman  (die in de radix als zwaargewichtbokser Saturnus in het eerste huis heeft) dat jaar.

SOLAAR FOREMAN RUMBLE

Dominant is de beperkende Saturnus op het MC conjunct de extreem afknijpende Zuidknoop op de genadeloos gewelddadige ster Menkalinan uit de Voerman. Foreman ging neer en kampte nog lang met de psychische en fysieke gevolgen van dit gevecht. De vlinder was weer rond gevladderd en had gestoken als een bij.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *