Een tijdje geleden barstte het weer los, het Oktoberfest in de Beierse hoofdstad Munchen. Het Oktoberfest is een fenomeen, het is het grootste bier/volksfeest ter wereld, dat inmiddels miljoenen bezoekers trekt. Die bezoekers schuiven aan op de typisch Duitse banken, die je ook in de vele Biergartens in het land vindt. De sfeer is er al even gemoedelijk als in de Biergarten, sociale verschillen tellen even niet, de ” dokter zit er naast de arbeider”. Het gaat alleen om het bier – standaard geschonken in de pul van 1 liter, de “Mass” –  dat gedronken wordt op de bezielende tonen van live-hoempapa.

Het eerste Oktoberfest vond plaats op 17 oktober 1810 in de Beierse hoofdstad en het duurde vijf dagen. Dat feest was bedoeld als grootse viering van het huwelijk van de Beierse kroonprins Lodewijk met Theresia von Sachsen Hildburghausen. Het feest  vond plaats op een veld aan de rand van de stad, dat sindsdien dan ook de Theresienwiese heet. Als je je in het Fest-gewoel stort, ben je daarom “auf der Wiesn”.

Het is natuurlijk uitermate interessant om eens de horoscoop van dit trouwfeest te bekijken, dat zo onstuitbaar uitgroeide tot een mega-volksfeest. Want direct al in 1811, het jaar na het eerste Oktoberfest, was iedereen het er roerend over eens, dit was zo’n succes, dit moest worden voortgezet. Helaas hebben we geen tijd van het begin van het eerste feest, maar volgens de traditie start het feest altijd om 12 uur. Het is dus een goed idee om voor die tijd de horoscoop te maken en eens te kijken wat dat oplevert. Klik op de onderstaande link om de radix van het Oktoberfest te kunnen zien.

OKTOBERFEST

Deze feest-radix lijkt een schot in de roos! Want op de descendant zien we de Maan in Tweelingen. Dat is natuurlijk al erg treffend voor een volksfeest, de descendant geeft de gasten van het feest aan en de Maan is het volk. Maar zonder bier heb je geen Fest en de Maan, de vloeibare planeet bij uitstek, is natuurlijk ook de algemene significator van het bier. Het bier staat precies waar het moet zijn op de cusp van de feestgangers, die in ruime mate zullen krijgen wat ze willen, want de Maan appliceert op een driehoek met Mercurius Heer 7 op het MC. De plaatsing in de dubbele, bewegelijke Tweelingen is ook treffend, het geeft de voortdurende stroom van het tappen aan: kraan open/kraan dicht. De Maan laat nog een ander heel belangrijk aspect van het Oktoberfest zien: de niet te vermijden dirndl-jurkjes van de dames, die ruimhartig inkijk bieden. De Maan is de natuurlijke significator van rondingen.               .

OKTOBERFEST 1

Op een andere hoek het MC, staat Mercurius Heer 7, de feestgangers in het Venus-teken Weegschaal. Ook dat klopt prima, de gasten komen om lol te hebben, Venus is ook nog eens Heer 5 van feesten. Heer 7 /Mercurius staat retrograde, de gasten doen iets dat van de normale gang van zaken afwijkt, en ze doen dat behoorlijk ongeremd. Mercurius staat namelijk op een zeer bijzondere plek, binnen 17.30 boogminuten van het hart van de Zon. Dat wil zeggen dat Mercurius cazimi is, hij krijgt de volle steun van de Zon in de rug en is daarom nauwelijks meer te stoppen. Ook dat klopt, het was een koninklijk feestje oorspronkelijk en de Zon is de koning.

Dat laat al heel wat kracht zien, maar de cazimi-Heer 7 staat ook nog eens op Spica, binnen de toegestane orb van 3-4 graden voor koninklijke sterren. Spica tilt iets of iemand vaak veel hoger op dan je zou mogen verwachten. Ook dat is heel passend want wie had toen gedacht dat het zo’n mega-feest zou worden? Heer 1 is Jupiter in Tweelingen in vernietiging, maar kijk eens waar hij hoopvol naar toe snelt: naar het Venus-teken Stier. Dat gaat retrograde; hij trekt zich terug in de feesttent uit de dagelijkse sleur en komt dan in Stier in volle wederzijde receptie met Venus. Venus Heer 5 van feesten staat in het twaalfde huis (” ein, zwei, drie saufen “), maar conjunct Saturnus.

Het is immers geen hip, modern feest, het is traditioneel, met vele regels en in dirndl en lederhosen. Het lijkt ook een goed idee om het feestelijke Arabische Punt samengesteld uit Venus en de Maan te bekijken : Asc + Venus – Maan. Dat punt valt op 12.47 Tweelingen in oppositie met de feestconjunctie Saturnus-Venus. Die oppositie lijkt met iets anders te maken te hebben, dit punt noemt men traditioneel dat van de kuisheid van vrouwen… En het punt van de kuisheid van mannen dan? Nee dat hadden ze natuurlijk niet, die oude astrologen. Het was voor hen immers volstrekt ondenkbaar dat dat ooit relevant zou zijn.

OKTOBERFEST 3

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *