Volgende week is de  Nederlandse première van de meest recente film van Paul Verhoeven, een van de weinige Nederlandse regisseurs die ook internationaal groot succes hebben gehad met Robocop, Basic Instinct en Total Recall. Verhoeven gaat heel gedecideerd zijn eigen weg en weet altijd effectief de tijdgeest te treffen met zijn gelikte cocktails van seks, macht, geweld en religie. Onderscheidend in zijn werk is de kille hardheid waarmee alle grenzen overschreden worden, altijd in een heel esthetisch, glamourjasje.

Zijn laatste film Benedetta over de relatie tussen twee lesbische nonnen is daar een goed voorbeeld  van, het is een typische Verhoeven-productie. Rusland besloot de film zelfs te verbieden wegens het extreme en onthutsend blasfemische karakter ervan. De horoscoop van Verhoeven weerspiegelt heel helder wat Verhoeven aanzet tot zijn controversiële beeldenstorm, klik op de download-link hieronder om zijn radix te kunnen bekijken.

Het eerste dat op valt is de nogal woeste conjunctie van de vurige Zon en Mars op de zeer krachtige Procyon de hoofdster van de Kleine Hond, die het altijd op zijn eigen manier doet en de gevestigde autoriteiten te slim af is. Via antiscion valt deze conjunctie bovendien op de Ascendant en is dus heel bepalend en heel sterk, de Zon is Heer 5 van creativiteit, Mars is de algemene significator van seksualiteit en geweld. De Zon is ook Heer 4 van de jeugd, Verhoeven vertelt altijd dat hij als jongen zeer geïmponeerd was door de vele geallieerde bombardementen op de lanceerinstallatie voor Duitse V-2 raketten die vlakbij het ouderlijk huis stond. Je kunt het dreigende grommen van die vliegtuigen nog altijd horen in zijn werk.

Venus-honger

Het Pars Fortunae van de zielshonger staat in het tiende huis, hij wil per se iets voorstellen in de wereld en het PF staat conjunct het Pars van Venus, de zielshonger is direct verbonden met de schoonheid. Een onderlinge conjunctie (of oppositie) van planeetparsen geeft altijd een heel speciaal belangrijk thema in het leven aan. De conjunctie van deze parsen staat onder dispositie van Saturnus die niet alleen Heer 10 van het werk is, maar ook Heer 9 van religie, hier zie je de sterke obsessie met het religieuze. Dat neemt de vorm aan van een soort radicale ontheiliging, Saturnus Heer 9 is in val in het twaalfde huis van overtredingen. Saturnus is de planeet van het offer dat spiritualiteit mogelijk maakt, maar in zijn val zal Saturnus niet offeren. Verhoeven kwam ook niet verder dan het schrijven van een nogal banaal boek over de “historische” Jezus.   

Je ziet hier hoe sterk het Pars Fortunae als de honger door werkt, ook in deze nieuwste film over de lesbische nonnen. Dat thema wordt nog eens herhaald door een andere conjunctie van planeetparsen, die van het Pars van de Zon en het Pars van Mercurius op de cusp van het zesde huis. Het Zonne-Pars is het Pars van de Geest en de Overvloed, de poort naar het goddelijke maar het Mercurius-pars is de wanhoop, Mercurius is immers de planeet van het aardse detail. De poort naar boven is dicht, daarom blijft hij er tegenaan duwen. Cusp 6 maakt het niet er niet beter op, het is huis van de tegenslagen die we onvermijdelijk ondervinden in het aardse leven.  

In feite zie je dus een teleurgesteld en wanhopig mens. Hij heeft al heel jong de grimmige échte realiteit van leven ervaren en het is maar beter daar heel eerlijk over te zijn, want dat er iets meer zou zijn is een illusie. De hoofdster van de Hyaden die op de Ascendant staat, versterkt dat alleen maar, het verhaal van de Hyaden is dat van de veelbelovende jonge god Dyonysos die uitgroeide tot een onverbeterlijke dronkenlap, afgesneden van al het “hogere”.  

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *