Afgelopen week werd koning Willem-Alexander vijftig en ter gelegenheid hiervan, liet de koning zich uitgebreid interviewen. De openhartigheid waarmee hij sprak, viel over het algemeen zeer goed in het land, net als het feit dat de koning in het paleis op de dam feestelijk dineerde met een groep “gewone” Nederlanders, die ook net Abraham of Sarah zagen. Tijdens het interview kwam het gesprek ook geregeld op prins Claus, de vader van de koning, die zo worstelde met zijn rol als prins-gemaal. De begaafde en bevlogen Claus von Amsberg kon zijn energie niet op een zinvolle manier kwijt aan de zijde van koningin Beatrix, en mede daardoor belandde hij begin jaren ’80 in een depressie. De radix van de koning is al eerder besproken op deze blog dus dat herhalen we hier niet, maar er is een zeer opmerkelijke overeenkomst tussen de horoscopen van de koning en zijn vader.

In de radix van de koning (hier niet afgebeeld) zien we de Zon als Heer 10 van beroep op descendant staan , wat natuurlijk heel precies het dominante thema in zijn leven beschrijft, het koningschap. Deze Zon/ Heer 10 op de descendant staat echter ook op de Noordknoop, de Kop van de Draak, die een sterk expansief Jupiter-achtig karakter heeft. Dat vergroot de rol die de Zon te spelen heeft nog eens sterk uit, de Noordknoop geeft heel  veel manifestatiekracht en dat kun je wel zeggen. Dat betekent ook dat de Zuidknoop met zijn sterke remmende werking op de ascendant staat en de koning  heeft zeker zijn meer persoonlijke leven geofferd aan de verantwoordelijkheid die hem in de schoot is gevallen. Dat heeft hij met verve gedaan, want dat valt niet mee, al zijn er zeker een aantal, grote bijzondere  privileges en kansen verbonden aan zijn functie, met name de vele ontmoetingen met bijzondere mensen.

PRINS CLAUS

De Knopenas conjunct de Zon als Heer 10 geeft het bijzondere leven aan dat hij leidt en als we dat vergelijken met de radix van zijn vader, springt direct een opmerkelijke overeenkomst in het oog. Prins Claus heeft dezelfde stand van de Knopen over de Asc/Desc –as (klik op de link hierboven om de radix van prins Claus te kunnen zien)! Dat wil zeggen dat prins Claus met dezelfde opgave te worstelen had als zijn zoon. Maar er zijn ook opmerkelijke verschillen te zien. Onze koning heeft die Zon/Heer 10 op de Noordknoop op de descendant, die je kunt zien als een soort beloning voor zijn offer van zijn persoonlijke leven, maar bij zijn vader staat daar Pluto, de grimmige Heer van de Hades en dat is andere koek!

Ja met de Noordknoop op descendant zal er in zijn huwelijk die extreem expansieve werking van de Noordknoop zijn, hij trouwt een vrouw die koningin wordt. En hij zal daarvoor zijn meer persoonlijke leven moeten offeren, de knopen vormen immers een onverbreekbaar verbonden as. Maar dat wordt met Pluto bij de Noordknoop heel wat minder aantrekkelijk dan met die Zon van zijn zoon. Het Pluto-thema is wel zeer toepasselijk, want het is de Vorst van de Onderwereld die plots opduikt en het meisje weg rooft om haar naar zijn duistere rijk te brengen. Dat hele mythische thema speelt een grote rol rond zijn Noordkoop-huwelijk, al kun je niet eenduidig zeggen wie nu Pluto was en wie degene die werd ontvoerd.

                              CLAUS 2

 

Als Duitser die zo vlak na de oorlog plots opdook om de toekomstige Nederlandse koningin te schaken ,werd hij natuurlijk zelf als een Pluto gezien, maar dit huwelijk werd hem wel tot een levenslang verblijf in wat voor hem een soort onderwereld bleek (wat niet wil zeggen dat het huwelijk slecht was!). Je kunt deze problemen terug zien in Heer 7 de Maan op de cusp van achtste huis van dood en onomkeerbare verandering,die net combust geworden is en alleen nog maar dieper in de stralen van de Zon verdwijnt. Opmerkelijk genoeg komt de  Maan net van Mercurius, in Maagd, verreweg zijn sterkste planeet en zijn horoscoopheer, die zijn grote talent als diplomaat weerspiegelt. Zijn huwelijk, de Maan / Heer 7, voert hem als het ware van het gebruik van zijn talent naar de totale onzichtbaarheid van de verbranding. En dat terwijl het gebruik van deze Mercurius een zo grote vreugde moet zijn geweest. Mercurius is net zijn in zijn eigen teken en verhoging gekomen, alsof net de hele grote kast vol Mercurius-speelgoed is open getrokken, maar hij mag er niet mee spelen.

Die belemmering komt terug in Saturnus , Heer 1 (Claus) op het MC, hij staat er wel , en die positie schenkt zeker succes, maar erg gelukkig ziet er niet uit. Het MC staat op Unukalhai de giftige hoofdster van de Slang, waarmee Ophiuchus de Slangendrager worstelt, de kans op een giftige beet is groot. Oplettende lezertjes zullen ook hebben gezien dat deze Saturnus een nauw sextiel maakt met een nieuw symbool, de “omgekeerde Stier “ in het eerste huis. Dit is het symbool voor het Pars Solis, het Planeetpunt van de Zon, ofwel het Pars van Overvloed, de “Zonne-essentie”, dus  overvloed en Zonne-essentie (koningschap)  zijn verbonden met zijn maatschappelijke positie. Dat rond zijn beroep problemen zullen ontstaan, zien je ook aan Heer 10 die vernietigd in Stier onderin de horoscoop staat en appliceert op een oppositie met Saturnus/ Heer 1 op het MC. De twee malefics in niet al te best staat vallen over de MC/IC –as en zullen dus zeker tot de nodige teleurstellingen leiden.

                             CLAUS

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *