Volgens de traditionele mundane astrologie, bevinden we ons in de overgang van een tijdperk van ongeveer 240 jaar dat werd bepaald door het Aarde-element, naar een tijdperk waarin het Lucht-element zal domineren. Dat heeft vele gevolgen die overal zichtbaar zijn, maar een van de belangrijkste ontwikkelingen op politiek gebied is de opkomst van een nieuwe wereldmacht. Het nieuws van de afgelopen week over de handelsoorlog van Donald Trump met de Chinezen is daar een illustratie van. China is de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een economische en politieke macht van formaat die overal in de wereld voelbaar geworden is.

Het is opvallend dat de basis voor deze ontwikkeling in China gelegd werd rond 1980 toen de beruchte Bende van Vier van zijn macht werd beroofd. De Bende van Vier was een groep protegés van Mao, radicale communistische heethoofden, die zich verzetten tegen de liberale koers die de communistische partij begon te varen. Rond 1980 werden deze heethoofden veroordeeld en sindsdien hebben de voorstanders van liberalisering hun beleid kunnen doorzetten. Het is opvallend dat dat juist rond 1980 gebeurde, het jaar dat de Grote Conjuncties van Saturnus en Jupiter, die met hun posities in de tekens de grote ontwikkelingen in de wereld aangeven, voor het eerst in een Lucht-teken stonden, na lange tijd in Aarde-tekens te zijn gevallen!

Overal in de wereld bracht dat veranderingen, maar in China betekende het een afscheid van de radicale dogma’s van Mao. In 2020 gaan de Grote Conjuncties van Saturnus en Jupiter die in 1980 voor het eerst in de Lucht-tekens kwamen te staan, definitief over naar de Lucht-tekens, wat wil zeggen dat het ontwikkelingsproces dat in 1980 begon, afgerond wordt. Om de ontwikkelingen in China op een wat meer gedetailleerde schaal te kunnen volgen, kan een ook andere horoscoop van een Grote Conjunctie (GC) worden gebruikt. Dat is de GC die vooraf ging aan het ontstaan van het moderne China in 1911, toen de laatste Chinese keizer werd afgezet. Dat was een heel belangrijk moment voor China het was immers vele, vele eeuwen lang een keizerrijk geweest. Klik op de link hieronder om deze mundane radix voor het moderne China te kunnen bekijken.

GC CHINA REPUBLIEK

Wat direct op valt in deze horoscoop is Uranus, die als een mythisch thema kan worden gezien en die pal op het IC staat. Het IC geeft de wortel of de oorsprong aan, en de mythe van Uranus heeft te maken met het castreren van de hemelgod. Het gaat niet te ver om hierin de revolutie van 1911 te zien, die een einde maakte aan het keizerrijk, de Chinese keizer is immers ook de Zoon des Hemels. De rituelen die hij uitvoerde in het centrum van het rijk  zorgden voor welvaart en vrede, in die zin was hij een echte traditionele Zonne-figuur, een symbool van de harmoniserende, goddelijke macht op aarde. Uranus staat over de IC/MC-as in oppositie met Pluto de vorst van de onderwereld, die overweldigend kan toeslaan. Dat krachtige, mythische thema verbeeldt niet alleen het einde van de macht van de keizer, maar ook hoe het moderne China zich in de wereld zal manifesteren. Zo kun je in een horoscoop zien hoe het verleden (IC) de toekomst mede bepaalt.

Via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft- 0° Steenbok) staat de Maan, heel sterk in eigen teken Kreeft, op de MC/IC-as met Pluto/Uranus. De Maan valt ook op de zeer krachtige Sirius, de intimiderende en machtige hoofdster van de Grote Hond, en neemt al die kracht mee naar zijn antscion-positie op het MC. Deze Maan staat in oppositie met de conjunctie van Saturnus en Jupiter zelf, die weer op Wega staat, de Adelaar of de Gier die naar beneden komt om de hemelse harmonie op aarde te tonen (de keizer!) Wat een concentratie van kracht over de MC/IC-as!! Pluto oppositie Uranus, MC op Rigel, de Maan op Sirius via antiscion op Pluto op het MC, die weer in oppositie staat met de Saturnus-Jupiter conjunctie op Wega. China rising, kan je wel zeggen. De Maan op Sirius via antiscion op Pluto op het MC, overheerst vanaf dat hoge punt Saturnus/Jupiter op het IC. Jupiter is Heer 7 van de ander en de tegenstander , die dus de laagste positie in neemt. Volgende week zullen we bekijken hoe deze horoscoop de ontwikkelingen tot wereldmacht van China weer spiegelt en wat we nog mogen verwachten de komende jaren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *