Griekenland is nog niet door zijn crisis heen, eerder is de positie van het land nog verder verslechtert. De problemen met de vluchtelingen zijn immers bovenop de nog steeds zeer zwakke economische toestand gekomen en weer verlopen de onderhandelingen met de buitenlandse instanties heel moeizaam. Heel anders is het even verderop in het zo verwante Cyprus, dat in 2013 ook werd getroffen door een zware crisis, die het de eilandstaat aan het randje van de afgrond bracht. Maar anders dan de Grieken, waren de Cyprioten wel bereid om harde maatregelen te nemen en inmiddels hebben ze hun zaken weer op orde. Het is daarom interessant in de horoscoop van Cyprus te bekijken wat we daar van kunnen terugvinden. Klik op de link hieronder om de radix van de eilandstaat te kunnen zien.

CYPRUS

Als tijdstip voor de berekening van de horoscoop, werd dat van de formele, juridische onafhankelijkheid genomen, dit is de zogenaamde “de jure”‘ radix. Want veel meer keuze hebben we niet, Cyprus was in de loop der eeuwen altijd bezet door vreemde machten en behoorde tot diverse grotere rijken. Het eiland was nooit eerder echt een onafhankelijk gebied, wat wel begrijpelijk is, gezien zijn strategische ligging in de Middellandse zee. Wat direct opvalt in de horoscoop, is de Maan die conjunct Mars op de ascendant staat, een conjunctie die ook op de vaste ster Aldebaran valt. Zo sterk verbonden met het meest individuele punt van de horoscoop, moet dit wel veel laten zien van de lotgevallen van het eiland. Aldebaran is het vurige Oog van de Stier en de Stier wordt als teken beheerst door Venus. Dit leidt ons direct naar de naam Cyprus, die is afgeleid van Cuprum of koper, het metaal van Venus ofwel Afrodite. Daadwerkelijk is Cyprus het land van het koper, het metaal wordt op vele plekken op het eiland gevonden. Venus zelf maakt een nauw vierkant op de Maan-Mars conjunctie vanuit het vierde huis van grond en mijnen en staat ook nog eens op de onderaardse Hades (Pluto).

Een ander aspect van de conjunctie Maan – Mars op de martiale Aldebaran, is ruzie en scheiding. De bevolking van het eiland is gemengd  Grieks en Turks en in 1974 bezette het Turkse leger het noordelijke deel van Cyprus, de daar wonende Grieken vluchtten toen naar het zuiden. Nog steeds is het eiland  opgedeeld in twee delen, de door de VN bewaakte grenszone loopt dwars door de hoofdstad Nicosia. De tweedeling wordt ook nog eens weerspiegeld door de Zon die op het IC staat, een hoek, en die dus veel invloed heeft. De Zon valt op de sterachtige factor Oeranos,, verbonden met de mythe van de gecastreerde hemelgod, die dus op zeer pijnlijke beperkingen wijst. Dat Heer 1 / Mercurius op de Zuidelijke Ezel valt,  een kwaadaardig deel van de Praesepe-zone die loopt 6 tot 8 Leeuw, maakt het er niet beter op. De opdeling van het eiland is een trauma, al lijkt het nu langzaam richting hereniging te gaan.

Cyprus map

De Cyprioten worden geprezen om hun flexibiliteit en hun bereidheid harde maatregelen te nemen om orde op zaken te stellen. Met de Maan, ook de planeet van het meevloeien, conjunct de Ascendant is dat niet zo verbazend. Dat is een heel verschil met de Saturnus in vernietiging, die op de ascendant van Griekenland staat en die zich dus verzet tegen harde discipline. De Saturnus van Cyprus staat daarentegen heel sterk in eigen teken en valt via antiscion ( planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft-nul graden Steenbok) op de descendant in oppositie met de Maan/ Mars- conjunctie. Makkelijk zal het dus niet zijn, maar met zo’n Saturnus is er wel het potentieel om hard te disciplineren, iets wat de Grieken heel goed zouden kunnen gebruiken.

CYPRUSPROGRESSIES

In de progressies is de crisis heel goed te zien, klik op de link hierboven om deze te kunnen bekijken. In 2013 gaan de problemen naar het kookpunt en wordt er keihard ingegrepen om een faillissement te voorkomen. De progressieve Maan loopt op dat moment de beruchte crisiszone aan het einde van de Stier binnen en komt op de supermalefic Algol. Als Algol actief wordt, moet er een pijnlijk offer worden gebracht, anders lopen de zaken totaal uit de hand. Dat wordt mythisch gesymboliseerd door de held Perseus die de Kop van de Demoon (Algol of Medusa) daadkrachtig van haar romp scheidt. Door vaste sterren te gebruiken, kun je dus niet alleen beter voorspellen, maar ook advies geven over wat je het beste kunt doen. Het beeld van crisis wordt nog eens versterkt door de progressieve Heer 1 / Mercurius, die over Poseidon (Neptunus) loopt en Poseidon zorgt als woeste zeegod voor schokken en chaos. Nu de Maan de crisiszone (die doorloopt tot ongeveer 8 Tweelingen) en het twaalfde huis van chaos verlaten heeft en over de ascendant is gelopen, zijn de problemen  grotendeels opgelost.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *