Het was vorige week precies 90 jaar geleden dat de eerste aflevering verscheen van een strip, die zou uitgroeien tot een mega-succes. In het conservatief-katholieke blad Le Petit Vingtième waren voor de eerste keer de avonturen van de reporter Kuifje, op zijn Frans Tintin, te lezen van de hand van George Remi, beter bekend als de tekenaar Hergé. Het was allemaal nogal primitief in het begin, de eerste avonturen speelden in de Sovjet-Unie, en de Russen werden op een niet al te subtiele manier belachelijk gemaakt. Ook de eerste echte albums, vooral Kuifje in Afrika, waren nogal recht voor zijn raap, later werd de toon wat subtieler en de strips groeiden in album-vorm uit tot het enorme succes dat ze nog steeds zijn. Wie kent Kuifje niet?

Het is natuurlijk uitermate interessant om dat succes eens astrologisch te bekijken en omdat we natuurlijk geen precieze tijd hebben van de verschijning van de eerste strip, moeten we een astrologische kunstgreep toepassen. In het geval van verhalen die uitgroeien tot een wereldsucces kun je dan kijken naar de horoscoop van de eclips die vooraf gaat aan de publicatie van het boek, de film of zoals in dit geval de eerste aflevering van een strip. Gezien het succes dat het verhaal heeft, raakt het een collectieve snaar en het zijn eclipsen ( en ook wel lunaties, horoscopen van Nieuwe Maan en Volle Maan) die bij uitstek die collectieve snaar symboliseren. Zo kun je dus heel wat wereldberoemde verhalen in hun essentie astrologisch duiden, zonder een gunstige horoscoop op de achtergrond wordt het niks.

KUIFJE

Klik op de link hierboven om de “voorgeboortelijke eclips” van Kuifje te kunnen bekijken, deze is gemaakt voor Brussel, de plaats waar de eerste strip verscheen. Het eerste wat op valt in deze horoscoop  is Venus die in het eerste huis staat en als Heer 10 een van de belangrijkste huisheren is. Dat is natuurlijk ook een goede weerspiegeling van het feit dat het om tekeningen gaat, Venus staat op de zeer positieve ster Ascella uit de dynamische Boogschutter. Via antiscion (de planeetpositie gespiegeld via de as 0° Kreeft-0° Steenbok) valt Saturnus op deze prominente Venus, terwijl deze Saturnus met de gebruikelijke orb van vijf graden ook nog net op de Ascendant valt. Deze Saturnus is dus belangrijk en geeft verschillende dingen aan, enerzijds is het de zeer sobere tekenstijl van Hergé, de  fameuze “klare lijn”, anderzijds is dit een indicatie van Kuifje zelf.

Ook Kuifje, wie kent hem niet, is bij uitstek een sobere getekende figuur met dat kleine gladde, kale ronde hoofd en natuurlijk als absoluut pièce de resistance en onvermijdelijk handelsmerk, ja de Kuif!  Nu is Saturnus de aanduider van soberheid en reductie tot de essentie, maar ook de algemene signifcator van haar. Er is ook nog iets heel speciaals aan deze Saturnus, zijn dagsnelheid is in deze horoscoop 7 minuten, dat is extreem snel en hoge snelheid is iets waarbij Saturnus niet goed bij functioneert. Wat we hier dus zien ( sterk benadrukte Saturnus op de Ascendant met vijf graden orb en via antiscion op Venus/Heer 10 in het prominente eerste huis) is haar (Saturnus) dat heel snel gaat en dus niet zit zoals het hoort te zitten, een kuif is de uitdrukking van een bijna aerodynamische snelheid!  Kuifje is kaal op die kuif na en beweegt typisch genoeg heel vaak snel.

Wat ons onbewust in de tekening van Kuifje fascineert is een Saturnus-kracht die toch razendsnel gaat. Het beeld van de Kuifje-verhalen wordt gecompleteerd door een ander antiscion, dat van Mars dat op de ascendant valt. Dit is een Mars in val in Kreeft en retrograde, die dus zijn minst aangename kanten nadrukkelijk laat zien, er wordt heel wat gemept, geschoten en afgeknokt in de strips. Mars staat op Alhena een ster in Tweelingen, de broers Castor en Pollux, die de wereld in gaan om strijd te leveren. Alhena is een ster met Mercurius /Venus-natuur, wat bij striptekenen past en Mars wordt sterk benadrukt door de conjunctie met het Pars Fortunae en het Pars Solis.  Zo laat de astrologie met klare lijn zien hoe de essentie uitwerkt,  Saturnus en Mars, een bijna kale, supersnelle held met raar haar die voortdurend in strijd verwikkeld is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *