Aanstaande zaterdag geef ik de workshop “‘Motivatie in de horoscoop – klassiek geduid” er zijn nog plaatsen vrij voor de late beslissers!

 

Een grimmige sfeer

De aanhoudende grote stroom vluchtelingen zorgt in de EU voor grote problemen. In Nederland gingen de laatste dagen auto’s van bestuurders, die vluchtelingen toe laten, in vlammen op en politici ontvingen kogelbrieven. De sfeer is wat grimmig geworden en de toestroom van de vluchtelingen laat ook weer eens genadeloos zien dat de EU een logge, vleuggellamme organisatie is. Er is geen eenheid en geen daadkracht. De ingresshorocoop van dit jaar (de horoscoop van het exacte moment dat de Zon de Ram weer binnen gaat), berekend voor Brussel, als “hoofdstad” van Europa, laat ook duidelijk zien dat er problemen zullen zijn. Klik op de link hieronder om de ingress te kunnen bekijken.

INGRESS 2015

Wat direct in het oog springt, is Mercurius Heer 10 van het bestuur die op een hoek, op het IC staat en daarmee “jaarheer” is, dat wil zeggen de planeet die met zijn thema en toestand (waardigheid) het jaar zal domineren. Mercurius staat in Vissen, in val en in vernietiging, veel zwakker kan het niet. Mercurius is zo zwak in Vissen omdat hij daar in het hemelse huis (het teken) staat, dat door Jupiter wordt beheerst. Jupiter is de grote tegenpool van Mercurius, en staat retrograde in het negende huis, wat aangeeft waardoor precies Mercurius wordt beheerst: stromen (Jupiter) buitenlanders (huis 9) die de verkeerde kant op bewegen (retrograde). Op het MC zelf staat de ster Zosma, de Leeuwenrug, en dat maakt het er niet beter op, de ster heeft te maken met eigenmachtig optreden en ego-trots: op mijn rug rijdt niemand is het motto van de Leeuw!

Maar hoe ziet het er uit voor Nederland? Om dat te bekijken kunnen we de solaar duiden, afgeleid van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter (GC) in 1563, die vooraf ging aan het ontstaan van Nederland als zelfstandige republiek. Deze GC is op deze blog al vaak besproken en dat zal ik niet herhalen, maar je kunt de GC als radix voor Nederland gebruiken. Klik op de link hieronder om de solaar te kunnen zien, die in september in ging ( en dus afgeleid is van de GC).

SOLAARNL2015

Ook in deze horoscoop springt direct een planeet op een hoek in het oog, en dat is Venus. Dat lijkt misschien goed voor harmonie, maar Venus is in nauwe conjunctie met Mars en dat maakt het heel wat minder vredig. Zowel Venus als Mars worden beheerst door de Zon Heer 1, die weer op de moeilijke Zosma staat. Vlakbij staat Jupiter in vernietiging in Maagd, die zich dus van zijn minst positieve kant laat zien. Jupiter is Heer 9 van buitenland en staat via spiegelgelpunt (antiscion, planeetposities gespiegeld in de as nul graden Kreeft-nul graden Steenbok) pal op het MC.

Het thema onbeheersbare expansie (Jupiter in vernietiging)  in verband met  het buitenland (Jupiter Heer 9) zal het jaar dus beheersen. Een antiscion-positie wijst soms op iets verborgens, maar het kan ook iets laten zien dat een heel ongebruikelijke manier verloopt. Er is dus niet alleen verstoring van de harmonie (Venus-Mars conjunctie op de ascendant) maar ook een probleem met buitenland-migratie. Dat de Maan bovenop de rampzalige Algol staat, die je je hoofd doet verliezen, maakt het er allemaal niet beter op natuurlijk!

In de Grote Conjunctie die als radix voor Nederland wordt gebruikt om deze solaar te maken, zit een gevoelige stand namelijk Venus Heer 8 die op de dertiende graad Leeuw valt. Deze positie wordt vaak geactiveerd als de sfeer grimmig wordt en de ascendant van de solaar valt hier bovenop.

Als we dan naar de komende lunaar kijken (die ingaat op 12 november), ook weer berekend vanaf de GC, is er nog geen ontspanning zichtbaar. Op de ascendant staat Pluto, de Vorst van de Hades en de Zon op het MC valt via antiscion in oppositie met de gevoelige Venus in de Grote Cojunctie, we zijn er nog niet klaar mee.

 

Voor de volledigheid, hieronder nog een keer de mundane radix van Nederland, de Grote  Conjunctie die vooraf ging aan de stichting van de republiek in de zestiende eeuw. Het is het vierkant van Venus Heer 8 met Mars in Stier,  dat zo vaak verbonden is met een grimmige sfeer en gewelddadigheid.

NEDERLANDOERGC

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *