Het is komende zondag 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur en daarmee het hele IJzeren Gordijn ten val kwam. De Muur in Berlijn liet door absurde details van bruut afgesloten straten en metrostations met prikkeldraad zien hoe pijnlijk de tegenstelling tussen Oost en West was. Daardoor werd de Muur het grote symbool van de rode terreur, velen lieten het leven toen ze probeerden te ontsnappen aan de grimmige, genadeloze DDR- knoet. Het is daarom zeer interessant om de horoscoop van de Muur eens te bekijken en de gebeurtenissen rond de sluiting van de grens in augustus 1961 zijn goed gedocumenteerd. Op 13 augustus om 2:30 ’s nachts ging de grens dicht en een paar uur later werd het prikkeldraad uitgerold op de Potsdamerplatz. Het was wat je met recht een historisch moment kunt noemen en gezien de turbulente ontwikkelingen in de relatie met Rusland is deze historie ook weer actueel. Met de val van de Muur was de diepere tegenstelling Oost-West nog niet definitief voorbij, zo is inmiddels wel gebleken.

DE MUUR

Door op de link hierboven te klikken is de horoscoop van De Muur te zien, berekend voor het tijdstip 2:30 toen de grens werd gesloten en deze radix is zeer treffend. Het eerste wat direct opvalt is de conjunctie van Saturnus en Jupiter allebei retrograde op de descendant. Retrogradegang duidt op tegen de normale stroom in gaan en daardoor problemen veroorzaken, dat kun je wel zeggen. De descendant is het punt van de relatie met de ander en dit is inderdaad een grens die afgesloten wordt. Dat wordt gedaan door de Grote Begrenzer Saturnus die in eigen teken veel waardigheid heeft en dus sterk is. Dat laat een belangrijk aspect van (essentiele) waardigheid zien, het duidt niet iets moreel goeds aan maar iets dat meer technisch gezien goed functioneert. De Muur was ook een effectieve afsluiting van het gevangenenkamp DDR en je ziet wie er gevangen werden gehouden. Saturnus is de dispositor van Jupiter de planeet van de vrijheid en van hen die willen uitbreken uit het kamp. Dat zal ze niet lukken want Saturnus heeft Jupiter in zijn macht via de dispositie en Jupiter staat zwak in zijn val en is retrograde. Zij die de grens over willen steken, uit hun val in Steenbok willen gaan, zien de vrijheid aan de andere kant maar kunnen deze niet bereiken omdat ze retrograde lopen. Deze grens is ook de tekengrens Steenbok-Waterman en het overschrijden van deze grens zou een hele verbetering zijn als Jupiter de Steenbok zou verlaten, ontkomt hij aan zijn val, de rode knoet. Maar velen was dat niet gegeven, Saturnus heeft de zaken stevig onder controle.

Terebellum

De zo benadrukte descendant valt op de ster Terebellum met de geringe magnitude 6 maar desondanks zeer invloedrijk. Terebellum is een van de drie sterren van het noodlot en je kunt wel zeggen dat hier het noodlot toe sloeg.Jupiter de mensen die willen ontsnappen aan de rode heilsstaat worden ook nog eens tegen gehouden door een andere planeet op een hoek, Mars op het IC. In Steenbok heeft Mars via verhoging macht over Jupiter en hij ontvangt in Maagd Jupiter “in vernietiging”. Iedere planeet in Maagd schaadt of haat Jupiter de heerser van het teken dat tegenover Maagd staat. Mars symboliseert de grenspolitie, de cipiers van de communistische gevangenis, en maakt driehoek met de Saturnus/Jupiter conjunctie .Mars zal zich dus intensief met de strijd tussen Saturnus en Jupiter op de grens bemoeien Het is ook treffend dat Mars vlak voor de overgang tussen Maagd en Weegschaal staat. Maar heel anders dan Jupiter die de grens over wil, wil Mars blijven waar hij is. Zou Mars namelijk naar Weegschaal gaan dan zou hij in vernietiging komen. Het grote leger DDR-cipiers hadden het misschien niet goed, maar bepaalde privileges hadden ze wel en die wilden ze liever behouden.

Een Kleine Hond

Het is goed om je te bedenken dat deze horoscoop de geboortehoroscoop van de Muur is en die kun je je bijna als persoon voorstellen. De ster op de ascendant beschrijft dus, net als bij een mens, een heel belangrijk thema in het leven van De Muur. Die ster is hier Procyon de zeer krachtige hoofdster van de Kleine Hond, een fel klein beest dat zeer effectief kan toehappen. Dat Procyon dankzij zijn Mercurius-Mars natuur geweld met handigheid combineert, hebben de vele dood geschoten vluchtelingen aan den lijve ervaren.

PROGRESSIESVALMUUR

De val van de Muur op 9 november 1989 is goed te zien in de progressies rond die tijd. Wat direct op valt is de progressieve Nieuwe Maan die net geweest is, een stand die altijd wijst op grote fundamentele veranderingen. Had je het nieuws gevolgd in die dagen en deze stand in de progressies gezien dan had je de conclusie kunnen trekken dat de Muur zou vallen. Dat er iets belangrijks stond te gebeuren, wordt bevestigd door de beweging van het progressieve PF (Pars Fortunae) achtereenvolgens over het radix-PF, radix-Mercurius en radix-Zon. Het “progressieve” PF wordt betekend uit de posities van de secundaire Lichten Zon en Maan in combinatie met primair-directieve Ascendant (volgens Naibod-sleutel in rechte klimming). .

SOLAARVALMUUR

De solaar herhaalt de indicaties voor de veranderingen. Het solaar-MC staat net in een nieuw teken en de solaar-knopenas valt op de Zon en omgekeerd op de radix-knopenas: ommekeer.Jupiter, de planeet van de vrijheid, zo lang in bedwang gehouden, juicht, hij heeft net zijn vernietiging in Tweelingen verlaten en is in verhoging gekomen in Kreeft. Jupiter staat als enige planeet op een hoek in de solaar en wordt daarom ook wel jaarheer genoemd. Het  dominante thema  va het jaar is dus vrijheid en ontsnapping aan de dodelijke rode knoet. Solaarheer 8 is Mars en die valt op de Maan in de radix van de Muur, nog een indicatie van de dood van de Muur.

LUNAARVALMUUR

Zoals altijd geeft de lunaar aan in welke maand het einde zal komen. Dat is meestal geen subtiele zaak die veel gedetailleerde analyse vergt. En zo is het ook in dit geval. De Asc/ Desc -as van de lunaar waaronder de Muur valt, staat op de sterren-as  Aldebaran / Antares. Het grote thema van Aldebaran / Antares is einde/ nieuw begin! Een kind kan de astrologische was doen maar wel een kind dat naar de vaste sterren kijkt.

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *