Afgelopen week werd duidelijk dat de demonstraties van studenten in Hong Kong voor meer democratie en openheid weinig effect zullen hebben. De regering van Hong Kong heeft de poot stijf gehouden en alleen een kleine groep radicalen wil de handdoek nog niet in de ring gooien. Op de achtergrond staat natuurlijk China waarvan Hong Kong sinds 1 Juli 1997 weer deel uit maakt, al heeft de stad dan een eigen politiek systeem dat meer vrijheden en democratie kent dan de rest van China. De historie van Hong Hong is het typische verhaal van Europese olifanten in de Oosterse porseleinkast. De Chinese keizer weigerde het Hemelse Rijk open te stellen voor de westerse handel maar de Britten zetten hem kort gezegd het mes op de keel. Zo dwongen ze China zich te openen en werd de traditionele cultuur gedestabiliseerd, waarbij Hong Kong dat in Britse handen was, een hele belangrijke rol speelde als poort naar het Westen. De gevolgen waren uiteindelijk de Rode Horror van Mao als eerste reactie en nu een ongebreideld kapitalisme. Hong Kong is nog steeds het punt waar China en het Westen op elkaar breken en de studentenprotesten zijn een uitdrukking van deze geschiedenis van spanning. De horoscoop van Hong Kong is daarom interessant om eens te bekijken. De tijd waarvoor de horoscoop is berekend is die van het hijsen van de vlag van het nieuwe tot China behorende Hong Kong, kort nadat de Union Jack was gestreken. Dit was middernacht op 1 Juli 1997 toen het 100-jarige pachtverdrag met de Britten was verlopen. Prins Charles verbleef wat larmoyant  koloniaal op zijn schip in de haven. Klik op de onderstaande link om de horoscoop van Hong Kong te kunnen zien.

HONG KONG

Deze horoscoop geeft een beeld van Hong Kong dat weer deel is van China maar dat wel de komende 50 jaar een eigen systeem houdt. Kan een horoscoop het duidelijker zeggen hoe de verhoudingen liggen?  Heer 1 is in de meest algemene zin van het woord Hong Hong en dit is Mars die zeer verzwakt in het huis van de ander staat. Ze worden geheel gecontroleerd door China en ze hebben in feite weinig te zeggen. China is dus de dispositor van heer 1 en dat is Venus heer 7. Er is een zeer interessant netwerk van recepties te zien tussen Mars heer 1 en dus Hong Kong, Venus heer 7 en dus China  en Saturnus heer 10 , de regering van Hong Kong. Heer 10 staat in vernietiging in het eerste huis van Hong Kong, ze zijn wel autonoom maar heer 10 is zo zwak dat het niet veel voorstelt. De zeer zwakke Mars en de zeer zwakke Saturnus zijn wel in sterke wederzijde receptie, wat aan geeft dat ze een autonoom bestuur hebben maar het betreft twee zeer zwakke broeders. Ze hebben geen werkelijke macht dus. Het is Venus-China die aan de touwtjes trekt en Venus is in zeer sterke negatieve receptie met heer 10 het stadsbestuur. Venus staat in het teken Leeuw waar Saturnus zijn vernietiging heeft. Dat wil zeggen dat Venus Saturnus “haat of schaadt”. Natuurlijk is dat zo China er voor heeft gezorgd dat het stadsbestuur vleugellam is en uitvoert wat China wil. Opvallend is de sterke Maan verhoogd in het tweede huis van het geld vierkant Jupiter heer 9 van buitenland, in Hong Kong werd altijd goed verdiend aan de internationale contacten.Het Arabische Punt van Roem, wat aangeeft waardoor je bekend of berucht bent, staat ook precies in oppositie met Jupiter heer 9.

De vaste sterren voegen hier, zoals altijd, nog zeer beeldende informatie aan toe. Op de ascendant staat Difda, de Staart van het Zeemonster. Dit is het grote brute beest dat de prinses Andromeda, vastgeketend aan een rotseiland dreigt te verslinden. Hoe beeldend kan het zijn? Hong Kong is letterlijk een stad op een eiland en de stad wordt opgeslokt door de grote Walvis China! De Zon in de horoscoop van Hong Kong staat op de ster Alhena in de linkervoet van Pollux, wat wil zeggen dat het mythische thema van de Tweelingen door de stad werkt. Dat thema is het “dubbele”, de ambivalentie en je kunt wel zeggen dat dit de essentie van Hong Kong is. Oost en West, moderne handel en traditie gaan er samen. Wat kan dat mooier uitdrukken dan het beeld van een traditionele Chinese boot tegen de achtergrond van wolkenkrabbers? Alhena wordt ook het Brandmerk genoemd en dat is vanuit het Chinees perspectief zeer begrijpelijk. De stad is en blijft een Westers brandmerk met bruut Brits wapengeweld gezet aan de rand van het Hemelse Rijk. Alhena verwijst ook naar verwonding aan de voet, aan de uiterste rand van het lichaam. Mercurius als de planeet van de handel, het verkeer en verbindingen staat op de zeer krachtige Sirius een zeer heldere ster die veel succes schenkt. Sirius is deel van de Grote Hond en het is daadwerkelijk de verbinding met een grote hond (China) die de stad zo welvarend maakte.

HONG KONG SOLAAR

In de solaar van dit jaar zijn de protesten en confrontaties goed te zien. Het springt meteen in het oog dat Saturnus heer 10 in de solaar (en her 10 in de radix) op de descendant staat. Het bestuur heer 10 is dus in conflict met de stad. Dat wordt benadrukt door de oppositie van Saturnus met de radix-Maan. Saturnus staat echter op de zeer machtige compromisloze Zuidschaal, dit zijn de keiharde Schorpioensklauwen die korte metten maken met iedere tegenstander. Saturnus staat ook mundaan conjunct de radix -Mars wat het idee van conflict versterkt. Mundane aspecten komen tot stand door huispositie en niet door zodiakale positie.

HONG KONG PROGRESSIES

De progressies bevestigen het beeld van conflict. Het “‘progressieve”‘ Pars Fortunae  is net in oppositie geweest met het spiegelpunt van weer die radix-Mars. Het PF staat op het punt Weegschaal binnen te gaan waar het onder dispositie (macht) van Venus komt te staan en Venus is China  dat de touwtjes weer strak trekt.

Kijken we ver vooruit dan zien we dat over ongeveer 50 jaar Mars in progressie over gaat naar eigen teken. Dat is de tijd dat volgens de afspraken Hong Kong zijn speciale status verliest en volledig terugkeert in de boezem van het moederland. Een planeet die terug keert naar het eigen teken waar hij thuis hoort, geeft daar wel een helder beeld van.Tegelijkertijd lijkt de kosmos de Chinezen gelijk te geven, Hong Kong is natuurlijk Chinees en niet Brits of westers. Hoe het ook zij, voor de stad zal het alleen maar goed zijn want in Schorpioen krijgt Mars heel veel waardigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *