De afgelopen weken was het goed raak in Turkije. Op 15 juli werd  er een couppoging gedaan, tenminste dat is het officiële verhaal van de Turkse regering. Of het werkelijk een couppoging was, blijft onduidelijk, maar het kwam de regering prima uit. Ze greep de “coup”’aan om het staatapparaat te zuiveren van vermeende of echte tegenstanders en juinde het klootjesvolk op om geweld te plegen. De giftige Erdogan-cocktail van nationalisme, religie en brute onderdrukking, die al jaren stond te borrelen, kwam tot uitbarsting. Heel schokkend was dat ook heel wat  Turken in Europa zich als makke schapen lieten manipuleren en de coup aangrepen om geweld te plegen tegen al dan niet vermeende tegenstanders.

                                ERDOGAN

Blijkbaar maakt een te groot deel van de Turken in Europa maar al te graag gebruik van de voorzieningen hier, goed onderwijs voor hun kinderen, effectieve en goedkope medische zorg en oudedagsregelingen, maar dat is dan ook alles. Van vrijheid en democratie wil men niet weten, laat Europa gewaarschuwd zijn en maatregelen nemen om de sinistere Erdogan-invloed buiten de deur te houden. Het is verbazend dat de man die IS liet groeien, de oorlog tegen de Koerden weer deed oplaaien louter om de macht te behouden en zijn land daarmee de vernieling in helpt, zoveel steun krijgt. Goed dat is machtspolitiek, altijd even smerig, primitief en weerzinwekkend, maar hoe zien de mundane horoscopen er uit?

Er is een horoscoop van Turkije van het moment van het uitroepen van de republiek in 1923, maar we grijpen als echte klassieke astrologen liever terug op een  radix (wortel) dieper in de tijd.

Het huidige Turkije ontwikkelde zich uit het Sultanaat van Rûm ,dat zich in 1077 in de stad Konya vestigde. Dit moslim-sultanaat verdreef daarmee de christelijke Byzantijnse machthebbers en met horten en stoten, groeide het uit tot het ooit zo machtige Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk beheerste in zijn hoogtijdagen grote delen van de Balkan en de Arabische wereld. Als mundane radix voor Turkije, nemen we dan ook de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter, die vooraf ging aan het de stichting van het Sultanaat van Rûm. Klik op de link hieronder om de mundane radix van Turkije te kunnen zien.

GC TURKIJE

Een aantal dingen springt direct in het oog. Maar liefst drie planeten en de expansieve Noordknoop staan in het zevende huis! Dat wil zeggen dat het land, dat zich uit deze wortel zal ontwikkelen, zich uitdrukkelijk in zal laten met anderen. Het zevende huis is mundaan vooral het huis van strijd en dat de onstuimig expansieve Noordknoop hier het dichtst bij de descendant staat, is tekenend. Turkije bemoeit zich nog steeds heel nadrukkelijk met zaken van anderen, die het land totaal niet aangaan. Deze tendens wordt versterkt door de krachtige ster Achernar op de ascendant, een ster met een zuivere Jupiter-natuur, die sterk verbonden is met religie en het propageren daarvan. In het eerste huis staat de remmende Zuidknoop conjunct de grimmige  Hades (bij onze verre verwanten, de moderne  astrologen, beter bekend als Pluto), waar weer het antiscion van Heer 7 /Mercurius op staat (antiscia zijn de planeetposities gespiegeld in de as nul graden Kreeft/nul graden Steenbok).

Dat is heel gunstig voor Turkije, als ze met heer 7, een tegenstander, van doen hebben, raakt die ernstig verzwakt door de remmende Zuidknoop en de grimmige Hades. Dat maakt Turkije sterk, in1683 sloeg een groot Turks leger zelfs het beleg op voor Wenen. God zij dank, was dat uiteindelijk geen succes en deze mislukking luidde het verval in van het Ottomaanse Rijk. De mythe van de ster Achernar op de ascendant van de  Turkse mundane radix heeft dan ook te maken met zelfoverschatting, het kapen van de Zonnewagen, die je niet besturen kan en die vervolgens ter aarde stort. Toch zit er heel veel kracht in deze horoscoop, wat nog verder versterkt wordt door de Venus-Mars conjunctie op de koninklijke en zeer machtige Regulus in driehoek met het MC.

Maar de lakmoesproef of zo’n radix nou echt werkt, zijn de progressies, solaren en lunaren.  En die blijken een schot in de roos. Kijk eens naar de lunaar waaronder de” coup” werd gepleegd.

LUNAAR COUP

Met de zeer kwaadaardige Algol op het MC en Mars dominerend op het IC (van oppositie), is het duidelijk dat wat er dit jaar staat te gebeuren  (aangegeven door solaar en propressies) in deze maand zal plaatsvinden. Het blijft verbluffend dat een horoscoop uit 1067 de maand van een dramatische gebeurtenis bijna 1000 later zo duidelijk laat zien. En er zijn geen technische hoogstandjes voor nodig om dit te zien! Het ligt er dik bovenop.

Dat geldt zo goed voor de progressies, die de grote omwentelingen die al langer gaande zijn, duidelijk aangeeft.

PROGRESSIES TURKIJE GC

De directie van de MC/IC is het afgelopen jaar over de Knopenas met Uranus gelopen en de progresssieve Maan heeft een  conjunctie met de radix-Zon gemaakt. Dat zijn allebei indicaties  voor grote, dramatische veranderingen, helemaal volgens het boekje. Maar Turkije moet op zijn tellen passen want de Maan is hard naar de Via Combusta en dat duidt op zware tegenslagen en instabiliteit. De Turkse Zonnewagen zou wel weer eens heel onzacht naar beneden kunnen komen.

                                  TURKEN

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *