Iedereen gebruikt ze vele malen per dag tegenwoordig, emoticons, symbooltjes om aan te geven met welke emotie een bepaalde tekst is geschreven. Soms zijn het wat meer versieringen, waardoor een saaie tekst er wat leuker uit ziet, maar soms ook zijn ze ook echt nodig. Want als iemand je niet kan horen, mist hij heel veel en kan een grap als een serieuze uitspraak worden gezien met alle, soms onaangename gevolgen van dien. Kunnen aangeven dat iets een grap was, leidde ook tot het eerste gebruik van de bekende smiley-emoticon in een e-mail in 1982, de smiley zelf bestond al langer. Maar omdat dit de eerste keer was dat het lachende plaatje, in zeer gestileerde vorm, werd aangewend om een emotie aan een e-mail tekst te koppelen, kunnen we dit toch wel zien als de geboorte van de emoticon.

Emoticon 1

De “‘uitvinder”‘  was een onderzoeker aan Cornell University in Pittsburgh, Scott Fahlman, en de e-mail met de eerste, gestileerde smiley is op internet te vinden met tijd en datum. Er is iemand anders die ook claimt al in 1979 een emoticon te hebben gebruikt, maar dat is duidelijk niet de echte, gestileerde smiley, die aan de basis stond van een explosieve verspreiding en verdere ontwikkeling van de tekentje over de hele wereld.

emoticons

We mogen dus een astro-gokje wagen en de horoscoop maken van de geboorte van de emoticon op basis van de tijd, plaats en datum, genoemd in de e-mail van Scott Fahlmann. Klik op de link hieronder om de radix van de emoticon te kunnen zien.

EERSTE EMOTICON

Het eerste wat in het oog springt in deze horoscoop is Heer1 /Mars, die als heerser van het eerste huis het meest uitgesproken de emoticon symboliseert. Heer 1 staat op Bungula, een ster van de krachtige eerste magnitude, die deel uit maakt van de constellatie Centaur. Het verhaal van de centaur Pholus dat daarbij hoort, heeft meerdere niveaus’s van betekenis, maar heel praktisch en concreet gezien is het verbonden met kleine dingen, die onverwacht grote gevolgen hebben… Heer 1 staat in de laatste graad van een vast teken, wat op iets wijst dat vernieuwend zal zijn, een oude vaste situatie wordt verlaten. Behalve Mars/Heer 1 staat ook Venus in een hoekhuis, het is de planeet die het hoogste staat in de horoscoop, “in elevatie is” en daarom ook van belang zal zijn. Venus is de planeet van de vrede en is daarnaast Heer 7 en dat geeft goed aan waar het om gaat, het voorkomen van misverstanden, die de relatie met de ander zouden kunnen schaden.

Venus is verder is in zeer sterke wederzijdse receptie met Mercurius / Heer 10,  die retrograde staat, wat aangeeft dat het vooral draait om het stroomlijnen van communicatie, die niet op de normale manier verloopt (retrogradegang). Om dit verband te onderstrepen staat Venus niet alleen in sterke wederzijdse receptie met Mercurius, maar ook nog eens in oppositie met het spiegelpunt van de planeet van de communicatie. Een antiscion of een spiegelpunt wordt gevonden door de planeetposities te spiegelen in de as nul graden Kreeft / nul graden Steenbok en wijst vaak op iets dat verborgen of indirect verloopt. Heel passend allemaal, wat nog wordt versterkt doordat het Pars Fortunae (“de zielswens”) met kleine orb sextiel dezelfde Mercurius staat!

Maar de doorslaggevende stand, die even verderop in de Weegschaal staat, is de conjunctie van de Maan en Saturnus. Als het om emoties gaat, mogen we natuurlijk verwachten dat de Maan opvallend in het spel is, maar Saturnus maakt het plaatje compleet. Het gaat namelijk niet om echte emoties maar om gevoelens die gereduceerd worden tot gestileerde tekens, hoe Saturnaal wil je het hebben? Dit gebeurt allemaal in het teken Weegschaal, dat het luchtelement van communicatie symboliseert in de cardinale, en dus snel bewegende modus. En om het helemaal rond te maken, de Maan staat bovenop de koninklijke Spica die veel succes schenkt, meestal veel meer dan je op basis van afkomst of talent zou mogen verwachten!

De sterke verknoping van Venus en Mercurius en het verband met de Maan/Saturnus-conjunctie op Spica maken duidelijk dat we hier de radix van de emoticon te pakken hebben. Ook de simpele, maar vaak zo effectieve techniek om te kijken welke planeet de sterkste dispositie over de anderen heeft, werk hier ook prima. Want drie planeten staan in een teken van Venus en twee planeten plus het MC in een teken van Mercurius, wat goed laat zien wat de belangrijkste  thema’s zijn .

Emoticon 1

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *