Al vaker is op deze blog betoogd dat voorspellen in de astrologie een noodzaak is. Zonder heldere voorspellingen heb je geen objectieve toets om te controleren of je methode correct is. Wat dat betreft neemt de klassieke astrologie een veel duidelijker standpunt in dan de moderne astrologie die er toe neigt alleen over “tendensen” te spreken en niet over gebeurtenissen die zich zullen gaan afspelen en dus te controleren zijn. Dat heeft te maken met de enorme invloed van diverse psychotherapeutische richtingen binnen de moderne astrologie en het doel van psychotherapie is verandering. Dat vooronderstelt dat de mens de mogelijkheid heeft zich op basis van eigen kracht met de nodige ondersteuning te ontwikkelen in een gewenste richting en zo zijn doelen en wensen kan realiseren. Dat mensen zich in hun leven ontwikkelen valt niet te ontkennen maar de vraag is hoe dat tot stand komt, door eigen keuze en inspanning of gewoon omdat het nu eenmaal in je horoscoop staat? Als je het goed door denkt is vrije wil een onmogelijk begrip want iedere “vrije keuze”‘ is ergens op gebaseerd, hoe komt het nu dat je uiteindelijk koos voor wat je koos? Daarmee ben je weer terug bij de horoscoop, want je deed iets omdat je die sterke Saturnus hebt. Het therapeutische ontwikkelingsbegrip is dus niet geschikt om te dienen als fundament voor een effectieve astrologie, het is een beschrijvend medisch begrip en geen metafysisch begrip.

Het is de uurhoekastrologie die het duidelijkst laat zien dat voorspellen mogelijk is en in de traditie begint de student daarom altijd met leren van uurhoekastrologie. Helaas beheersen de meeste moderne astrologen de uurhoekastrologie maar heel gebrekkig, uurhoekastrologie is ondanks zijn eenvoud een zeer subtiel vak, en dat leer je niet in een korte module als deel van een moderne opleiding. De volgende voorbeelden kunnen laten zien hoe scherp uurhoekastrologie kan voorspellen maar ook hoe subtiel het soms is. De eerste vraag gaat over een poes die verdwenen was tijdens de stortregens kort geleden. Natuurlijk luidde de vraag van het bezorgde baasje: leeft poes nog, komt ze terug, wanneer en waar is ze? U kunt op de onderstaande link klikken om de horoscoop van de vraag te zien.

POES

Huisdieren zoals poezen worden aangegeven door het zesde huis en de heerser van het zesde huis Mars is dus de poes, wat sterk bevestigd wordt door het feit dat heer 6 op het MC staat en de hele situatie dus domineert. Het is waar dat ook de vrager door Mars wordt aangegeven maar het gaat om de poes dus geven we Mars aan het dier. Leeft poes nog? Ja want Mars staat aan het einde van de Leeuw in eigen term en face wat bij elkaar een behoorlijke waardigheid geeft. Ook heeft Mars geen contact met heer 8 van de dood achter de rug, de separatie van de conjunctie met het antiscion van de beperkende Zuidknoop geeft alleen de verdwijning aan, iets meer dan een week voor de vraag werd gesteld. Een antiscion duidt op iets verborgens wat natuurlijk heel toepasselijk is. Saturnus vlak voor de ascendant geeft de bedruktheid van de vrager aan, Mercurius heer 8 van de dood in het eerste huis laat nog eens zien wat die vrees is. Maar die is dus onterecht het dier leeft nog en zal ook terug komen, wat wordt aangegeven door de oppositie tussen de Maan mede- significator van de vrager en heer 6 die op komst is over 7 graden. Omdat de Maan snel beweegt zal het wat sneller gaan dan een week en inderdaad was het beestje op19 oktober weer terug enigszins verfomfaaid, maar verder gezond. Zoals voorspeld. Of het dier inderdaad in zuidelijke richting was gegaan (Mars op MC = zuid) en bij de dijk in de omgeving had rondgezworven (tekengrens = overgang/ letterlijk grens of rand) was helaas niet te controleren. Desondanks blijven dit soort nauwkeurige voorspellingen iedere keer weer verbazingwekkend en een bron van grote vreugde. Dat het mogelijk is laat zien hoe sterk onze wereld tot in de kleinste details toe door astrologie wordt bepaald, het is een echt empirisch bewijs geen speculatie.

Een ander wat subtieler voorbeeld is de volgende vraag: haal ik mijn huisartsexamen? Een examen / diploma is heer 10, het tweede huis vanaf het huis 9 van kennis en we zien in de horoscoop de Maan appliceren op een sextiel met heer Jupiter heer 10. Het antwoord is dus ja, wat niet wil zeggen dat de normale voorbereiding, die integraal onderdeel is van het doen van een examen, niet hoeft te gebeuren. De vraag was namelijk niet: haal ik mijn examen zonder het voor te bereiden? Het Pars Fortunae geeft in deze horoscoop mooi aan waar het in wezen om gaat op het MC: het diploma.

HUISARTSEXAMEN

Dat was ook nog niet zo heel moeilijk, maar subtiel is de volgende vraag die door dezelfde zeer onzekere vrager werd gesteld een dag nadat hij het examen had gedaan. Hij vroeg: heb ik het inderdaad gehaald zoals voorspeld? Anders gezegd: gaat alles zoals verwacht of komt er nog wat tussen? De Maan / heer 1 is afhoudend en gaat zonder dat er wat tussen komt naar het einde van het teken. Ja hij heeft het gehaald en zo was het ook. Er is geen contact met heer 10 en dat is ook niet nodig omdat  de context en de essentie van de vraag inmiddels anders zijn dan bij de vorige vraag. Zo subtiel kan het soms ook zijn.

EXAMEN GEHAALD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *