In Thailand werd vorige week, na een rouwperiode van twee jaar voor de vorige koning Bhumibol, een nieuwe koning gekroond.  Dat werd met veel ritueel en symboliek omgeven, het Thaise koningschap heeft ook in onze tijd nog een duidelijk traditioneel sacraal karakter, de koning wordt gezien als een kanaal waardoor de goddelijke orde zich op aarde manifesteert. De vorige zeer geliefde koning Bhumibol, die zeventig jaar op de troon zat, vervulde die rol met verve en was een sterke harmoniserende en stabiliserende factor in de Thaise politieke verhoudingen. Astrologisch gezien is de koning de Zon en de Zon symboliseert de oorspronkelijke goddelijke eenheid waaruit de hele kosmos ontstaat, daarom brengt een goede koning ook eenheid en staat hij boven de partijen.

Zonnewater

In een land als Thailand waarin tradities nog een grote rol spelen, kwam er bij de voorbereidingen en de rituelen rond de kroning ook astrologie kijken. Dat is volstrekt logisch, dat was in Europa ook altijd zo, pas de laatste drie eeuwen, sinds de wetenschap de samenleving in haar ijzige greep kreeg, is daar verandering in gekomen. Niet-westerse landen kunnen zich nog altijd tot op zekere hoogte aan deze wurggreep onttrekken en dat zie je zeker terug in de traditionele symboliek rond een kroning. Een van de rituelen rond de kroning was het verzamelen van water dat werd gebracht uit alle verschillende delen van het land. Enigszins spottend werd in de media vermeld dat dat water geput moest worden op een door astrologen bepaald tijdstip, namelijk tussen 11:52 en 12:38. Een astroloog begrijpt de logica hiervan direct, dan staat de Zon rond het MC en dus heerst de Zonnekracht van de koning over het water dat vanwege de Maan-symboliek het volk representeert.

Het is een eenvoudige vorm van electie-astrologie en dat komt terug in het tijdstip van de kroning. Dat was 12:03 in plaatselijke Thaise tijd en zo’n tijdstip rond de middag is ook heel traditioneel om vergelijkbare redenen. De kroning op 15 januari 1559 van de Engelse koningin Elisabeth de Eerste, ”Good Queen Bess”, bijvoorbeeld, die een electie was van niemand minder dan hofastroloog John Dee, vond plaats rond het middaguur, met de Zon vrijwel op het MC. Dat is natuurlijk niet alles waar je bij een electie op let, maar het is een eerste goede stap.  In de horoscoop van de kroning van de nieuwe Thaise koning Rama de Tiende (klik op de link hieronder om de kroningshoroscoop te kunnen bekijken) staat de Zon dus ook op een hele sterke plek in het tiende huis, vlakbij het MC. Natuurlijk zou je het liefste een essentieel sterke Zon in Leeuw hebben maar je kunt niet altijd op het sterkste tijdstip wachten, er zijn bij het maken van electies vaak externe omstandigheden die de keuzevrijheid in perken.

KRONING RAMA

Met die konings-Zon zit het dus wel snor, maar hoe ziet de rest van de horoscoop er uit? Hoewel ik het niet zeker weet, lijkt het waarschijnlijk dat ook (hof)astrologen zich over deze horoscoop hebben gebogen. Een van de dingen die opvallen is de Asc die dichtbij de rampzalige Praesepe staat maar gelukkig net ver genoeg er vandaan. Een ingreep van een Thaise (hof)astroloog die zijn vak kent? Want even vroeger valt de Ascendant gevaarlijk dichtbij deze “tweede Algol” die je nooit op een belangrijk punt in een electie kunt accepteren. Ook de Maan, het volk staat er niet slecht bij, in verhoging in Stier is een gelukkige positie en de Maan staat onder de stralen van de Zon op het randje van verbranding. Dat verzekert dat het volk de koning zal eren maar niet totaal door de Zonnekracht zal worden weg gebrand.

Het leger in de strijdwagen

Venus / Heer 10 van autoriteit en macht is zwak in vernietiging, Mars als de dispositor van Heer 10 is de reden dat Venus zo zwak is en hier zie je de grote rol van het leger dat behoorlijk sterk staat in het elfde huis op  de krachtige Capella uit de constellatie Wagennmenner, een ster van de elite van de eerste magnitude. Wel weer goed voor de koning is de positie van het Arabische Punt van de Zon (Asc + Zon-Maan) dat via spiegelpunt (planeetpositie gespiegeld in de as 0 ° Kreeft-0° Steenbok) op de Zon staat. De Zonne-essentie van het Zonnepunt verbindt zich met de concrete konigs-Zon, wat hem veel  sterker maakt.  De ster tenslotte waar de Zon op staat is Almach uit Andromeda, die te maken heeft met het beschermen van iets mooi en waardevols in moeilijke omstandigehden wat voor een koning in deze tijd behoorlijk toepasselijk lijkt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *