Gisteren werd in de aanwezigheid van vele, hoge buitenlandse gasten, in Zwitserland op feestelijke wijze de Gotthardt-basistunnel geopend. Dit is nu de langste (trein)tunnel ter wereld, die het vrachtverkeer tussen Noord- en Zuid-Europa een stuk makkelijker maakt. Ook is het goed voor het Zwitserse milieu omdat zo het vrachtverkeer door de bergen beperkt wordt en de druk op de wegen verminderd. Maar de grootste betekenis heeft de tunnel wel op meer nationaal-symbolisch vlak, Zwitserland is namelijk als land gegroeid rond deze beroemde verbindingsweg tussen noord en zuid. Het waren in 1291 de drie kantons Uri, Schwyz en Unterwalden, die zich verbonden in het “‘Eedgenootschap” tegen de  heersende Habsburgse landvoogden. De Habsburgers wilden de controle over de noord-zuid verbinding, vooral nadat deze in 1230 makkelijker toegankelijk was gemaakt door de bouw van de Duivelsbrug over een diepe kloof. De nationale kern van het land heeft dus te maken met deze nood-zuid-as en daarom was de opening zo’n grote gebeurtenis. Want het oorspronkelijke Eedgenootschap van de drie kantons groeide in de loop der eeuwen uit tot wat nu Zwitserland is.

TEUFELSBRUECKE

De Duivelsbrug

Het is dus interessant om de relevante horoscopen van Zwitserland te bekijken en daarbij gaan we uit van de Grote Conjunctie (“GC”) van Saturnus en Jupiter,die vooraf ging aan de vorming van het Eedgenootschap. In de echte, klassieke astrologie zoeken we altijd naar de oudste wortel ofwel  de radix (Latijn voor wortel), want alles ligt al besloten in die eerste horoscoop. Om deze eerste echte “‘radix” van het land te kunnen zien, kunt u klikken op de onderstaande link.

GC ZWITSERLAND

Direct vol in de roos! Want over de zo belangrijke IC/MC-as, astrologisch de “Noord-Zuid-as” (!), ligt de Knopenas. En de Knopenas is het grote, ultieme symbool van de verbindingsweg, via de Noordknoop komen de zielen het leven in, om het via de Zuidknoop weer te verlaten. Het is symbolisch de meest uitgesproken verbinding tussen boven en beneden, en om die verbinding tussen twee werelden is het land gegroeid. Maar ook de meer specifieke symboliek van de knopenas is treffend. De Zuidknoop staat voor extreme beperking, de Noordknoop voor ongebreidelde expansie, met de Zuidknoop op het MC komt het land maar heel terughoudend naar buiten, de expansie richt zich via het IC naar binnen. Dat klopt, Zwitserland is heel erg neutraal, maakt deel uit van geen enkele internationale organisatie, terwijl het intern bestaat uit 26 kantons (en zelfs half-kantons), die hun eigen wetten maken en een soort landjes binnen het land zijn.

Het is opvallend dat op de Asc en op het MC de tekens van Mercurius staan, wat de neutrale planeet van de verbindingen natuurlijk heel erg belangrijk maakt als heerser van het eerste en het tiende huis. Ook door de positie van Mercurius die retrograde is en verbrand, wordt de onzichtbaarheid in de wereld weer benadrukt. Via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft /nul graden Steenbok) staat deze Mercurius wel op de Noordknoop conjunct het IC en word dus sterk benadrukt. Omdat ook antiscia weer met iets verborgens te maken kunnen hebben, zien we hier het beruchte bankgeheim (Mercurius is het bankwezen), maar ook de befaamde technische precisie van de Zwitsers.

Via receptie komen wat andere opvallende eigenschappen aan het licht, Mercurius /Heer 1 en 10 staat in de verhoging van Mars en Mars in de verhoging en het teken van Mercurius. Er is dus een zeer innige band tussen Zwitserland en de wapenen, iedere volwassen man heeft, als verplicht lid van het volksleger, een wapen in huis en nergens zijn zoveel schietbanen. Mars staat op de Leeuw-ster Denebola, die te maken heeft met Leeuwthema’s als trotse, bijna provocatieve onafhankelijkheid. De Zwitsers waren ook eeuwenlang zeer gevreesde huur(Mercurius)-soldaten (Mars), wie de meeste Zwitsers kon huren, won de strijd. In de nationale mythe van Wilhelm Tell die gedwongen werd een appel van het hoofd van zijn zoontje te schieten, komt deze militaire kant ook terug.

WILHELM TELL 2

Een andere innige receptie is er met Saturnus (Sat staat in de tripliciteit van Mercurius, Mercurius in het teken van Sat), wat de gesloten, conservatieve aard van het land laat zien. Saturnus staat als trage planeet in een vast teken en is natuurlijk ook de planeet van het bergland.

Op het MC staan twee sterren die verdere kenmerken van het land laten zien. De ene is de zeer krachtige Betelgeuze uit de constellatie Orion / de Jager, een Mars/Mercurius ster, die groot stoffelijk succes schenken kan. Maar ook het verhaal van Orion klopt, want deze arrogante jager, die dacht iedereen de baas te zijn met zijn wapens werd omgelegd door de Schorpioen. Dit is precies een andere mythe van Wilhelm Tell, die de wrede landvoogd Albrecht doodde en daarmee de Zwitsers bevrijdde. De andere ster bij het MC is Menkalinan, uit de Wagenmenner, die concreet met technische innovatie en verkeer te maken heeft!

Alles goed en wel maar werkt deze radix ook bij het voorspellen? Nou en of, op een moment als dit, dat het hele centrale nationale thema weer activeert, lopen de directies van de hoeken  over de radix-hoeken! En wie nog zou twijfelen aan deze GC-radix, moet maar eens kijken naar de hoeken (en de knopen) van de lunaar waaronder de tunnel open ging.

LUNAAR VAN GC

Het is verbluffend dat een horoscoop uit 1286 de openingsmaand van een tunnel in 2016 zo duidelijk aangeeft.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *