Sinds de vluchtelingencrisis is Geert Wilders met zijn PVV in een soort politiek luilekkerland gekomen. De partij draagt, zoal meestal, niets bij aan mogelijke oplossingen voor de crisis, het versturen van pakkende one-liners via Twitter is de belangrijkste politiek activitieit van Wilders. Maar het werkt allemaal, de PVV hoeft zijn mond maar open te doen en de stemmen vliegen volgens de peilingen als gebraden haantjes naar binnen. Het  directieve MC van Wilders (hier niet afgebeeld) is de afgelopen tijd over de koninklijke Aldebaran gegaan, een zeer krachtige ster die veel succes kan schenken.

Wilders had in de jaren ’80 een voorganger, die van zulke grote successen alleen nog maar kon dromen en die altijd in een wat ranzige, politieke hoek is blijven hangen. Dat was Hans Janmaat, de niet al te charismatische leider van de Centrumpartij (CP). De CP slaagde er nooit om voldoende afstand te bewaren tot het bruine milieu van de echte neo-nazi’s en fascisten. Het is de vraag of de denkbeelden van de CP nu werkelijk zo veel anders waren dan die van de PVV, in de beeldvorming bleef de CP echter altijd een dubieuze, lichtbruine splinter.

JANMAAT

In de horoscoop van Hans Janmaat (klik op de link hierboven om zijn radix te kunnen zien ) is een opmerkelijke stand te zien, die hij deelt met Wilders. Dit is Saturnus in Waterman die bij Janmaat alles dominerend op de Ascendant staat en bij Wilders retrograde in het zevende huis. Deze Saturnus staat in eigen teken en werkt dus “goed” uit. Maar met het woord ”goed”, moet je altijd oppassen, want daar komt dan direct een positief waarde-oordeel bij.

Dat is echter niet de betekenis van een planeet met heel veel waardigheid, zoals hier in het eigen teken. Zo’n planeet is niet goed in de ethische zin van het woord, dat hij “goede werken” zou verrichten, maar louter en alleen in technische zin. Het is een talent, een thema waarmee we, weer in technische zin, prima weten om te gaan. Saturnus is de underdog, de uitgesloten tegenstander van de machthebbers en de mainstream. De Grote Malefic heerst immers over Steenbok en Waterman, de tekens die in oppositie zijn met Leeuw en Kreeft, waarover de Lichten Zon en Maan, de Koning en de Koningin, heersen. Ver weg aan de andere kant van de zodiak in het hartje van de winterse duisternis heeft Saturnus zijn rijk.

Het is die Saturnale underdog-positie die beiden, Wilders en Janmaat, met succes uitbuiten. “Vol is vol”, “eigen volk eerst”, “grenzen dicht”, hierin hoor je Saturnus natuurlijk ook spreken, Janmaat was de eerste politicus, die in het parlement  kwam en dit soort dingen hardop zei. Dat was onvermijdelijk als je zijn horoscoop bekijkt want Saturnus staat vlakbij de ascendant en is daarom ook Heer 1, Janmaat zelf. Heer1 die in eigen teken staat en op de ascendant, is altijd problematisch wat de verbinding met anderen betreft. Zo’n planeet staat namelijk onder dispositie van zichzelf, wordt volledig door zichzelf geobsedeerd en zal daardoor anderen van zich vervreemden. Als dat dan ook nog de barse, hoekige Saturnus is die toch al uit sluit, sta je er al snel alleen voor.

HANS JANMAAT

Dat was ook zo bij Janmaat, hij en zijn partij werden in politiek Den Haag gemeden als de pest. Het was niet zo best, als je met hem werd gezien. Dit geldt voor Wilders ook wel, maar het is net even anders. Saturnus in Waterman staat bij Wilders in het zevende huis in oppositie met het eerste huis en schaadt hem dus wel, maar Saturnus is niet Heer 1, Wilders heeft een veelzijdiger horoscoop dan zijn voorganger Janmaat.

Ook het temperament van Janmaat verhoogt zijn isolatie, sterk melancholisch en koud en droog, hij verbindt niet en blijft op zichzelf. De concentratie van planeten in achtste huis valt opmerkelijk genoeg via antiscion (spiegelpunt, planeetposities gespiegeld in de as Kreeft / Steenbok)  rond de ascendant. Dus staan er 5 planeten geconcenteerd rond het punt, dat het meest uitgesproken ons ego aan geeft (dat is de ascendant, niet de Zon) en tegenover het punt van de ander: de descendant. En dat alles onder de  bezielende leiding van die narcistische Saturnus. Geen wonder dus: eigen volk eerst.

Het negende huis geeft de overtuigingen en denkbeelden aan en ook daar zie je het tegendraadse en agressieve van Janmaat. De oorlogszuchtige Mars heerst over het negende huis en Mars is in sterke wederzijdse receptie met een retrograde Mercurius (denken en communicatie in algemene zin) ,die hij ook nog eens aspecteert. Eind 1982 kwam Janmaat in de Kamer en deze fikse stap vooruit is in de betreffende solaar goed te zien, klik op de link hieronder.

JANMAAT SOLAAR

De aandacht wordt direct getrokken door de ascendant van de solaar. Die staat op de zeer krachtige koninklijke ster Spica, die je verder brengt dan je eigenlijk had mogen hopen. Bovenop de ascendant staat zijn zo belangrijke Saturnus nu in verhoging, in conjunctie met Pluto, die we als krachtige, sterachtige factor met zijn mythologie kunnen mee duiden in de klassieke astrologie. Dit is dus Hades, de duistere vorst van de onderwereld, die onverwacht op duikt om op een overweldigende manier zijn slag te slaan. De Zon is in de solaar Heer 10 van loopbaan en Venus Heer 1 (Janmaat dit jaar) staat in het hart van de Zon “cazimi”, wat wil zeggen dat de planeet nauwelijks te stoppen is. De orb voor cazimi is 17.30 boogminuten en dat komt dus heel weinig voor. Maar als het gebeurt is het meestal opmerkelijk, zoals in dit geval. Het bracht Janmaat het succes, dat hij pas in 1998 weer helemaal kwijt raakte.

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *