Hoe ziet het er uit voor Spanje in 2018, de problemen met de Catalanen waarvan ongeveer de helft los van Spanje verder wil, zijn nog altijd verre van opgelost. Het conflict is ook al lang geen beschaafd gesprek meer over meer autonomie, het wordt hard en met het mes op tafel uitgespeeld. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat radicale groeperingen wel eens aan het gebruik van geweld zouden kunnen gaan denken. Alle reden dus om eens blik te werpen op de voor Spanje relevante horoscopen en daarbij gaan we in eerste instantie uit van de “mundane radix”, de horoscoop gemaakt voor het exacte moment van de Grote Conjunctie (“GC”) van Saturnus en Jupiter, die vooraf ging aan de stichting of het ontstaan van de eenheidsstaat die Spanje (nog?) is.

Klassieke astrologen gaan om dat moment te vinden het liefst zo ver mogelijk terug, de kern van de astrologie is immers dat de radix alles bepaalt en radix, dat is Latijn voor wortel. Dat is heel anders onder moderne mundane astrologen, die altijd proberen uit te gaan van een zo recent mogelijke horoscoop. Dat is niet zo vreemd want de modernen geloven immers aan de verregaande macht van de mens om de loop van zijn leven en ook die van de geschiedenis te bepalen dus iedere historische wending, wordt als een nieuwe start gezien. Dat gaat echter tegen de kern van de astrologie in omdat alles uiteindelijk bepaald wordt door de eerste wortel-energie, belangrijke gebeurtenissen in de historie zijn dus maar zelden te zien als een echt nieuw begin. Een goed voorbeeld is Rusland, het moderne Rusland begint natuurlijk niet met de revolutie, zoals sommige moderne astrologen menen, de revolutie is gewoon een van de gebeurtenissen gegeven door de Russische mundane radix uit 848.

Zoekend naar een goed moment voor het begin van Spanje, komt al snel de datum 19 januari 1479 naar voren, de dag dat de vader van Ferdinand van Aragon stierf en Ferdinand koning van Aragon werd. Ferdinand was getrouwd met Isabella van Castilië en de samenvoeging van Aragon en Castilië werd de kern van wat Spanje zou worden. Eerder was er al vanaf 419 een Visigotisch rijk geweest op het Iberisch schiereiland, dat min of meer een was, maar de connectie van dit rijk met Spanje is wat indirect. Des te meer omdat Spanje daarna eeuwenlang Moors was, geregeerd door Arabische moslims, en pas onder Ferdinand en Isabella werd de ‘’Reconquista” de eeuwenlang durende herovering van Spanje op de Moren voltooid met de inname van Granada.

GC SPANJE

Er is dus alle reden om de Grote Conjunctie die vooraf ging aan 1479 als mundane radix voor Spanje te nemen met Madrid als hoofdstad, klik op de link hierboven om deze GC te kunnen bekijken. De potentie voor het koloniale wereldrijk dat Spanje al snel zou worden is te zien in de krachtige stand van de GC zelf, deze staat in het tiende huis, waarbij Jupiter, de planeet van rijkdom en expansie heel sterk en vruchtbaar is in het eigen teken Vissen. Saturnus is Heer 10 en Heer 9 van verre landen (koloniën) en staat onder dispositie van deze zo positieve en sterke Jupiter , die de mindere kantjes van de malefic Saturnus ruimschoots compenseert. Via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft- 0° Steenbok) staat de GC in oppositie met de verhoogde Zon in Ram, die ook Heer 4 van de ”afkomst” is. Dit is de Reconquista, de heroïsche  (Zon verhoogd) strijd tegen de Moren die met een klinkende overwinning werd bekroond , de verhoogde Zon  / Heer 4 valt op de ster Sheratan, de Zuidelijke Ramshoren, een nogal gewelddadige ster met een Saturnus/ Mars-natuur.

Het valt ook op dat er naast de krachtige GC in het tiende huis in Vissen maar liefst drie planeten in het twaalfde huis staan, wat de kracht weer ondermijnt. Mercurius, Heer 1, bevindt zich in dit zelfdestructieve huis (al ontsnapt Mercurius deels via zijn antscion op het IC) net als de vervaarlijke Mars in vernietiging op Algol, dat is beslist een stand om in de gaten te houden. De grote vraag is natuurlijk hoe het er nu uitziet  in de solaren en progressies en nog belangrijker, gaan de spanningen het komende jaar verminderen?

SPANJE SOLAAR 2017

In de solaar die geldig was vanaf half april 2017 valt direct op dat Heer 1 Mars is, die ook hier weer staat op Algol, de ster van chaos die je je hoofd doet verliezen.  Een in de solaar herhaalde radix-stand is altijd van groot belang, net als een planeet op een hoek, hier Jupiter die er altijd uit wil breken. De Maan is in de solaar zojuist zijn vernietiging ingegaan, staat onder dispositie van Saturnus en loopt in op de conjunctie met het antiscion van Saturnus. De Maan is Heer 4,  de oppositie tegen de centrale regering (Heer 10) , maar ze ontkomen dus niet aan de macht van Heer 10. Dit alles laat de situatie duidelijk zien.

In april 2018 begint een nieuw solaar en daarin komt de vervaarlijke Mars-op-Algol niet terug,  wat natuurlijk een positief teken is. Maar de hoeken van de solaar laten wel andere zorgelijke standen zien, zoals Mercurius die in de solaar Heer 12 van zelfdestructie is en vanaf het MC de hele solaar domineert. De Ascendant van de solaar valt tussen Castor en Pollux, en het thema van de Tweelingen waarbij een broer in de strijd het leven laat, lijkt hier wel heel passend. Dat de strijd nog niet voor bij is , wordt bevestigd  door Pluto de altijd overrompelende Heer van de Hades die pal op de descendant staat. We mogen dus nog wel wat vuurwerk verwachten uit Barcelona in 2018!

SPANJE SOLAAR 2018

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *