Voor zijn dit jaar uitgekomen film Elle kreeg de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven  vorige week een Golden Globe, en dat voelde voor hem heel erg goed. De Golden Globe is weliswaar geen Oscar maar toch een zeer prestigieuze prijs en Verhoeven viel in zijn lange loopbaan, hij is nu 78, opvallend weinig in de prijzen. Voor een man die kaskrakers  als Robocop, Basic Instinct en Total Recall maakte, moet dat wel een moment van grote genoegdoening zijn geweest, ze konden nu eens niet om hem heen.

VEHOEVEN GOLDEN GLOBE

Verhoeven is altijd erg eigenzinnig geweest, ontevreden met de gang van zaken in de Nederlandse filmwereld, trok hij als een van de eersten uit Nederland naar Hollywood. Hoewel men hem weinig kans gaf, is hij er toch glansrijk geslaagd , hij is wel de enige Nederlandse regisseur met echte internationale allure. Zijn horoscoop is daarom zeker het bekijken waard , klik op de link hieronder om zijn radix te kunnen zien.

PAUL VERHOEVEN

De bevlogenheid springt direct in het oog, vlakbij zijn MC staat in het tiende huis zijn Pars Fortunae, of wel het Arabische Punt van de Maan. De Maan symboliseert behoeftes en verlangens en daarom wordt het PF ook wel het Punt van de Honger genoemd. Het laat zien waarnaar wij boven alles verlangen. Bij Verhoeven is dat dus iets in de wereld betekenen, een carrière en erkenning voor zijn prestaties. Het  is zeer interessant om te zien dat Saturnus , Heer 10 van de loopbaan en dispositor van het Pars van Honger uitermate zwak staat in vernietiging in het isolerende twaalfde huis. Dat wil niet zeggen dat hij geen succes zal hebben, maar het geeft zeker frustraties aan, hij heeft minder erkenning gekregen dan je op basis van zijn prestaties zou mogen verwachten.

Maar er is heel wat om die zwakke Heer 10 te compenseren, op het MC staat de ster Altair, de hoofdster van de Adelaar, die een Mars / Jupiter-natuur heeft en een grote bevlogenheid en gedrevenheid geeft. De Adelaar wil omhoog om te zien hoe het boven in de hemel is en op de achtergrond zijn in de films van Verhoeven ethische thema’s zeker aanwezig. Hij is ook betrokken bij een groep die onderzoek doet naar de historische Jezus, waarbij de scepsis overigens voorop staat. De zo zwakke Saturnus is Heer 9 van spiritualiteit en hij zal niet snel zomaar een overgeleverde religieuze traditie omhelzen. Altair is een krachtige ster van de eerste magnitude, en dat is natuurlijk niet gek voor succes, al roept de bevlogenheid van Altair vaak wel weerstand op in de omgeving.

In het elfde huis, wat ook te maken heeft met de waardering die je voor je werk ontvangt, staat de Grote Benefic Jupiter, heel sterk in eigen teken,  en Jupiter is de planeet in elevatie, wat wil zeggen “op de hoogste plek” en dus goed zichtbaar in de wereld. Die Jupiter biedt compensatie voor zijn zwakke Heer 10 in het twaalfde huis, al  kreeg hij dan, tot nu toe, geen Oscar, groot succes was er wel. Maar wat nog het meest in het oog springt, is de constellatie onder in de horoscoop, waar Zon, Mars en Pluto dicht bij elkaar staan, een enorme concentratie van kracht. Dit lijkt de zo herkenbare Verhoeven –toon aan te geven, het zijn altijd thema’s die te maken hebben met  macht, bruut geweld en / of seks en die op een bepaalde manier een grens overschrijden, wat sterk bijdraagt aan zijn succes.

De openingsscène van Basic Instinct is daar een goed voorbeeld van,  tijdens een SM-spel wordt een bekende popster met een ijspriem op brute wijze vermoord. De camera zit er nietsontziend onthutsend bovenop, en dit geheel past natuurlijk heel goed bij de overweldigende combinatie Zon-Mars-Pluto. De Zon is heer 5 van creativiteit, Mars de algemene significator van geweld en seks en Pluto geeft de overdonderende rauwheid, die het werk van Verhoeven zo sterk tekent. Hij maakt een  onderwereld open en richt zijn camera erop. Mars en de Zon staan op de zeer heldere Procyon, de hoofdster van de Kleine Hond, met een Mars-Mercurius natuur,  die omdat hij zo helder is veel succes kan schenken . Maar de Kleine Hond is ook de handige jongen die de gevestigde orde (in Nederland) te slim af is en dat kun je wel zeggen van Verhoeven.

Hier zit zijn creatieve kracht, maar ook zeer interessant is het feit dat de Zon Heer 4 is van de situatie in de jeugd. Verhoeven maakte de oorlog als kind mee, en het ouderlijk huis stond vlakbij een lanceerinstallatie voor Duitse V-2 raketten, die natuurlijk doelwit waren van vele geallieerde bombardementen. Hij heeft meerdere malen gezegd dat dit een onuitwisbare indruk op hem maakte en het weerspiegelt natuurlijk heel treffend die Zon-Mars-Pluto. Daarmee wil ik niet zeggen dat deze bombardementen de” oorzaak” zouden zijn van zijn typische filmische stijl, maar ze hangen wel samen met dezelfde planeetstanden. De film Elle waarvoor hij de Golden Globe kreeg, heeft weer zo’n  typisch rauw thema, een vrouw wordt verkracht, en ze besluit zelf achter de verkrachter aan te gaan. De nu geldige solaar weerspiegelt dit thema treffend.

SOLAAR VERHOEVEN

Op het MC staat Saturnus / heer 1 , de duistere wraakengel, op Antares het hart van de Schorpioen. De Schorpioen is het beest dat de arrogante jager Orion dood steekt, Orion jaagt niet alleen op dieren maar ook op vrouwen, het centrale thema is dat Orion  uit overmoed te ver gaat en dan is zijn lot beslist, precies wat er in de film gebeurt. Ook in andere solaren die horen bij succesfilms, zie je de kern van het verhaal terug. In de solaar die hoort bij Basic Instinct is dat een vernietigde Mars in Stier in het twaalfde huis op de zeer kwaadaardige Algol, in de solaar van Robocop staat een verhoogde Mars op Praesepe op de descendant. Het gaat in deze film om een politie-agent (Mars) , een cyborg (half machine, half mens: verhoging duidt op onwerkelijk) die orde op zaken stelt in een totale chaos (Praesepe). Bij een bevlogen topregisseur als Verhoeven die zo met zijn werk verbonden is, zie je zijn solaren terug in zijn films, die immers zijn leven zijn.

ROBOCOP

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *