De eclips in de VS

Voor we verder gaan met het bekijken van de horoscoop van San Francisco, eerst een opmerkelijk bericht. In de krant van dinsdag stond een foto, van een zo juist getrouwd, lachend bruidspaar in de VS dat met hun gasten een toast uitbracht op het zo juist gesloten huwelijk-  met eclipsbrillen op! Kan iets het verlies van de connectie met de kosmos in de moderne  wereld  beter verbeelden dan dit? Een eclips is een moment van crisis en in iedere cultuur die niet verdwaald is in de illusie van eigenmachtigheid, zou dat moment voor een huwelijk als de pest worden gemeden. Dit paar vond het blijkbaar wel amusant om hun feest op te luisteren met een eclips , maar ja hoe hadden ze ook beter kunnen weten, in het Westen maakt de  astrologie al lang geen  vanzelfsprekend deel meer uit van de cultuur.

Dit was overigens de eclips die zichtbaar was in grote delen van de VS, en die  vrijwel exact op de Ascendant van Donald Trump viel.  Dat betekent ook voor hem een crisis, en die zou op basis van de lunaren in oktober / november kunnen worden verwacht.  Komen zijn Russische connecties aan het licht of gaat hij gewoon de pijp uit? We zullen zien.

Algol City

Vorige week bekeken we de Grote Conjunctie (“GC”) van 1961 die de aanzet gaf tot wat we kunnen samenvatten als “de jaren ’60”. Overigens bleef de specifieke softe sfeer van de jaren ’60  hangen tot ver in de jaren ’70, pas na 1980 kwam er een duidelijke omslag. Dat wordt treffend weergegeven door het ritme van de Grote Conjuncties want in ‘80/’ 81  hadden we, in dit geval, 3 nieuwe GC’s die aangaven wat er in de komende twintig jaar tot aan 2000 zou gaan gebeuren.  De GC van 1961 werd gemaakt voor San Francisco, de bakermat van de hippies en het is interessant om eens een blik te werpen op de horoscoop van San Francisco zelf. De stad staat bekend om zijn uiterst vrije atmosfeer , het is een soort Amsterdam van de VS. Niet alleen was Frisco ( een afkorting voor de stad ) de hippie-bakermat, het is ook de homo-hoofdstad  van de VS, het pecentage LGTB-ers zoals dat tegenwoordig heet (ja, je zou eens iemand niet noemen !), is er het dubbele van het landelijk gemiddelde.  Vooral de wijk Haight Ashbury lijkt deze losse sfeer in een zeer geconcentreerde vorm  te manifesteren. Tenslotte, zijn er natuurlijk de aardbevingen , de stad ligt op de San Andreas-breuk en werd verschillende keren zwaar getroffen.

                            HAIGHT ASHBURY

Deze hele specifieke kenmerken van de stad moeten te zien zijn in de radix voor San Francisco, en om die geboortehoroscoop te maken gaan we uit van de GC ,die viel voor de stichting van de stad in 1776. In dat jaar werd er een Spaans fort, het Presidio, gebouwd waar omheen zich langzamerhand de stad vormde. Klik op de link hieronder om de radix van San Francisco te kunnen zien en het eerste wat direct opvalt is dat de ascendant, het meest individuele punt in een horoscoop, op Algol valt! Dat verklaart direct al veel. Algol is de kop van Medusa, een afzichtelijke Gorgoon met slangen als haren, maar ze verschijnt ook als verleidelijke vrouw.Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille, de slangen, symbolen voor dualiteit of wel begeerte,  op het hoofd laten zien dat de begeerte het denken overheerst. Dat is spiritueel gezien niet zo gezond, maar lekker is het natuurlijk wel!

SAN FRANCISCO GC

Het wil zeggen dat in de stad de begeerte vrij spel heeft en dat geheel is overgoten met een sterke glamour-achtige aantrekkingskracht (Algol ). Vandaar de losse sfeer, de hippies en de homo’s, die natuurlijk bekend staan om hun nogal barokke, ongeremde seksuele gedrag. Algol kan ook veel slachtoffers maken en dat komt tot uiting in de aardbevingen, waarvan de dreiging altijd op de achtergrond ergens aanwezig is. Een andere stand die eruit springt, is de conjunctie van Venus / Heer 1 in verhoging met de Zon die via antiscion(planeetposities gespiegeld in de as 0° Kreeft-0° Steenbok) in  oppositie is met een retrograde Mercurius over de  malefic cuspen-as 6-12.  Mercurius is de planeet van de aardbevingen, traditioneel gezien als  “wind in de aarde” die Heer 1/ Venus, zeer uitgesproken de stad, direct zwaar afflicteert via oppositie en negatieve receptie.

Venus verhoogd, en dus overdreven, past goed bij de lichtzinnige sfeer, zeker omdat  de planeet op de ster Scheat staat, die deel uitmaakt van Pegasus, het Vliegende Paard. De bereider van Pegasus poogt op  eigen kracht de godenwereld te bereiken en aanvaardt geen leiding. Hippie! De Zon staat op Baten Kaitos, een ster uit het Zeemonster, symbool voor de rauwe begeerte, die in de mythe op weg is om prinses Andromeda, geketend op een eiland en symbool voor de ziel,te verslinden. Andromeda, die een Venus-natuur heeft komt nog een keer terug, de GC-graad staat op Alpheratz, in het twaalfde huis . En  ja, er is een wereldberoemd eiland in de baai van de stad waar mensen worden geketend, Alcatraz !Overal waar we kijken, zien we Venus (Andromeda, Heer 1 verhoogd op Scheat) , verleiding  (Algol) en ontketende begeerte (Walvis en Algol). De nadruk op het twaalfde huis van gevangenissen en verslavingen is ook opvallend, de grote dieren van het twaalfde huis zijn symbolen van oncontroleerbare verlangens.

En als toefje op deze verrukkelijk astro-taart, San Francisco heet wel “Fog City”, vanwege de ochtendmist die de stad zo vaak omhult. Ook dat is Huis 12 dat met de ochtend wordt geassocieerd, met het zonlicht dat nog niet op volle kracht kan schijnen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *