Het is al vaak genoemd op deze blog, 2020 is een heel bijzonder jaar, want in december is er een Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter (“GC”) in de eerste graad van de Waterman. Zo’n GC vindt eens in de twintig jaar plaats en een nieuwe GC duidt altijd op het begin van een nieuwe periode met hele andere culturele, maatschappelijke en politieke kenmerken. Nu is het opmerkelijk dat er rond het jaar van de GC vaak een crisis is, voor de nieuwe fase die gaat komen kan blijkbaar alleen door een schok, die de oude structuur afbreekt, plaats worden gemaakt.Terugkijkend in de geschiedenis is dit ritme van de GC’s duidelijk te herkennen, net als het idee dat een nieuwe fase ingeluid wordt met een crisis.

Bij het onderzoek van die ritmes van twintig jaar komt naar voren dat er ook vaak sterk verhoogde spanningen zijn in het midden van de periode. Astrologisch is dat dan natuurlijk de tijd rond de oppositie van Saturnus en Jupiter, die je de Grote Opposities  (“GO”)kunt noemen, meestal zijn dat er drie maar ook wel eens vijf. Als we een eeuw terug kijken, is het patroon van GC’s en GO’s goed te herkennen. In 1921 was er een nieuwe GC en in 1918 was het einde van WO-1 met daaropvolgend in 1919-1920 de pandemie van de Spaanse griep waarbij Corona in het niet valt. De Spaanse griep maakte meer slachtoffers dan WO-1, volgens sommige schattingen 100 miljoen!

Opmerkelijk genoeg begon de pandemie toen, net als nu, iets voor het GC-jaar zelf alsof het een instrument was dat de weg moest banen voor de nieuwe tijd. De opposities waren rond 1930/1931 en in oktober ‘ 29 was er de beruchte beurskrach die de crisis in leidde, opmerkelijk genoeg weer iets voor het GC-jaar. De volgende GC was in 1940, in 1939 begon WO-2 met de Duitse inval in Polen. Twintig jaar later in 1960 beginnen de Sixties, die de wereld zouden veranderen. Er was toen verder geen grote economische crisis, wel werd het IJzeren Gordijn opgetrokken. Economisch kwam die problemen er wel twintig jaar later met de oliecrisis rond de volgende GC in 1980. Rond de GO’s in 1990 waren er weer grote spanningen rond de olieprijs, maar toen viel ook de Muur en werd de Sovjet-Unie ontbonden. In 2000 spatte de internetzeepbel uiteen met grote economische gevolgen en in 2001 was er 9/11 (dat was dus iets na het exacte jaar). Bij de GO’s rond 2010 kwam de kredietcrisis en nu even voor de nieuwe GC in 2020 de Grote Lockdown.

Het is geen perfect patroon, maar het ritme is duidelijk genoeg. Rond (niet noodzakelijkerwijs exact  in het jaar zelf) een nieuwe GC zijn er vaak grote crises en/of  radicale veranderingen, en dat geldt ook voor de tijd rond de oppositie op de helft van de 20-jarige periode. Een opvallende lacune is het begin van WO-1, rond 1914 is er geen GC of GO, al wordt de Spaanse Gripe die een hogere tol eiste da de oorlog wel duidelijk aangegeven. Ook zijn er op het eerste gezicht verschillen tussen de GC’s , het begin van WO-2 is natuurlijk wel wat anders dan het begin van de zestiger jaren (hoewel die misschien ook uiterst destructief waren maar op een heel ander vlak). Het patroon kan nog verder worden verfijnd door te kijken naar de horoscopen van de GC’s zelf, maar het gaat nu even om het grote ritme van de tijd. Op basis daarvan kunnen we nu al voorspellen dat er rond 2030 weer een crisistijd zal zijn. Met behulp van ingressenhoroscopen kun je dan zien wanneer dat precies  zal zijn. Zo had de ingress van 2019 bijvoorbeeld Mars op Algol conjunct de GC op Algol van 2000, een duidelijke indicatie voor problemen in 2019.

De GC van december dit jaar is een hele bijzondere, hij sluit niet alleen de voorgaande twinig jaar af , maar ook de 200 jaar dat de GC’s in Aardetekens vielen! Als we rond nieuwe GC’s die twintig jaar afsluiten vaak een crisis zien, dan zal er rond de GC die een veel langer tijdperk van een element afsluit, een veel grotere crisis  te verwachten zijn. Een  wereldwijde Grote Lockdown voorafgaand aan het begin van de Lucht-tijd past heel goed in dat plaatje.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *