Het is onder astrologen gebruik om in de laatste weken van maart artikelen te publiceren waarin de nieuwe ingresshoroscoop van het land wordt geanalyseerd. De ingresshoroscoop is een instrument uit de mundane astrologie en wordt berekend voor het exacte tijdstip dat het astrologische jaar begin,t dus als de Zon weer de Ram in gaat. Nog maar een paar eeuwen geleden wisselde het jaartal niet in de nacht van 31 december maar rond 20 maart, dat is ook in feite correct want dan is het astrologisch nieuwjaar. De ingresshoroscoop kun je daarom zien als de nationale solaar het toont wat er dat jaar met het land zal gebeuren en de ingress wordt daarom berekend voor de hoofdstad van het land.

Als je duidingen van de ingress van vorig jaar hier en daar nog na leest, blijkt het een een nogal heikele kwestie om er iets concreets van te zeggen dat nog correct is ook. Meestal blijkt dat er van de analyses van vorig jaar eigenlijk geen snars klopte en dat kan natuurlijk te maken hebben met de ervaring en kennis van de astroloog die de analyse maakte maar het zegt ook iets over de aard van de ingress. Het is namelijk behoorlijk moeilijk om iets treffends over een ingress te zeggen, doodgewoon omdat vele ingresshorocopen helemaal niet zo veel laten zien. Het leven van de natie is net als het leven van de individuele mens, het gaat zo zijn gangetje met zijn ups en downs, maar het is gelukkig niet ieder jaar drama. Het is overigens wel zo dat als er iets  echt dramatisch gebeurt, dit in de ingress goed te zien zal zijn. Als regel bij de duiding van ingresshoroscopen kun je dus aanhouden dat niet echt veel gebeurt tenzij er heel duidelijke  aanwijzingen voor iets dramatisch.

INGRESSWATERSNOOD

Om te illustreren hoe dit in zijn werk gaat, kan de ingress van Nederland worden bekeken die geldig was op het moment van de watersnoodramp van 1953. De watersnood staat van alle gebeurtenissen van na WO-2 als ramp het sterkste in het collectieve geheugen gegrift, ook omdat overstroming natuurlijk de nationale angst van de Hollanders is.  Er zijn ook andere rampzalige gebeurtenissen geweest in de meer recente geschiedenis zoals de Bijlmerramp, de vuurwerkramp en natuurlijk de moord op Pim Fortuyn, maar de watersnood is wel de grootste ramp. In de ingresshorocoop – klik op de link hierboven om de horoscoop te kunnen zien-  is de ramp niet direct  heel duidelijk te zien. Tenminste het is niet zo dat deze horoscoop het uitschreeuwt zoals sommige horoscopen regelmatig doen. Maar als je de horoscoop duidt met vaste sterren en niet te vergeten met antiscia (planeetposities gespiegeld in de as nul graden Kreeft / nul graden Steenbok) zie je wel een  duidelijk beeld van drama op doemen.

Het begint met de MC/ IC-as op de  zeer krachtige sterrenas Aldebaran / Antares. Het Hart van de Schorpioen, de doodsster Antares op het IC is natuurlijk een duidelijke indicatie voor een ramp, maar ook de al even martiale en intens rode Aldebaran het Oog van de woeste Stier is geen fijne ster. De IC/ MC -as wordt benadrukt door het antiscion van de ultieme waterplaneet de Maan die conjunct het IC staat. De Maan is in Steenbok in vernietiging en zal zich dus van zijn slechtste kant laten zien! Mercurius heer 1 en heer 10 en dus heel belangrijk staat in het achtste huis van de dood conjunct Jupiter op de ster Baten Kaitos, de Buik van het Zeemonster dat sterk verbonden is met scheepsrampen en overstromingen. En ja daar is hij Neptunus, die in de klassieke aanpak als een speciaal soort ster wordt gezien, en natuurlijk ook verbonden met overstromingen, die in oppositie staat met Mercurius. De buitenplaneten spelen soms duidelijk een grote rol en dus is het altijd slim om even naar hun positie te kijken, maar in de klassieke astrologie zijn ze zeker niet zo dominant als in de moderne astrologie. Ook de klassieke astroloog dient echter open te staan voor nieuwe dingen, als ze na grondig testen hout blijken te snijden, kunnen ze aan het astrologisch instrumentarium worden toegevoegd. Het fundamentalistische en wel erg dogmatische standpunt dat alleen dat wat een oude Griek over astrologie heeft geschreven Waar is, zoals sommige hellenistische astrologen beweren, moet worden verworpen. Waarom zou je alles wat na de Oudheid door astrologen is gedaan (Placidushuizen, secundaire progressies) principieel afwijzen, dat gaat te ver!

In deze ingress van de watersnood zijn de aanwijzingen voor een ramp dus te zien. Maar hoe ziet dat eruit in een gewoon jaar zoals het jaar dat net is afgelopen? Want eigenlijk is er afgelopen jaar niet echt veel gebeurt. Het meest dramatische was de moord op Els Borst en die moord werd overigens op de dag nauwkeurig op deze blog voorspeld. Hoe ernstig deze gebeurtenis ook was, het is geen groot nationaal drama. De ingress van vorig jaar – klik op de link – is dan ook niet echt dramatisch.

INGRESSNL2013

De Maan heer 1 staat in huis 12 maar is essentieel sterk, heer 1 maakt wel een driehoek met heer 8 Saturnus een aspect dat bij de voorspelling van de moord een grote rol speelde. Het meest verontrustend is  de vernietigde Jupiter / heer 10 op cusp 12 en op de wilde Aldebaran die via antiscion op de ascendant valt.  Dit laat de voort durende  economische problemen zien, spanningen zijn er zeker maar vergeleken met de ingress van de watersnood wel minder. Hier wordt duidelijk hoe subtiel het is, wat is genoeg om een echt drama te laten zien?

De ingresshoroscoop van dit jaar is te bekijken onder de link hier beneden. Heer 1 is Mercurius vernietigd en in val in Vissen in het zwakke zesde huis wat er niet zo heel fijn uitziet. Dit wordt wel stevig gecompenseerd door de zeer sterke verhoogde Jupiter in Kreeft die via antiscion pal op het MC staat en daarmee “Jaarheer”‘ wordt, dit wijst, samen met de Maan die net de problematische Via Combusta verlaten heeft op het voorzichtig doorzettend economisch herstel. Natuurlijk wordt de ingress altijd verder geanalyseerd door de synastrie met andere relevante mundane horoscopen te bekijken (met name de solaar en de progressie vanaf de Grote Conjunctie  van Saturnus en Jupiter die vooraf ging aan de stichting van het land).

INGRESSNL2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *