Nu het bijna juni is en de temperatuur omhoog gaat, komt de zomervakantie langzaam in beeld. Reisgids de Lonely Planet nam daar al vast een voorschot op en publiceerde  een Top-10 van bestemmingen. Het Nederlandse eiland Texel stond daar zowaar op, maar astrologisch interessanter en ook minder verrassend is de Nummer 3 op de lijst, Venetie. Op deze blog is al eerder de techniek uitgelegd om horoscopen van steden, en ook van landen, te kunnen maken als er, zoals meestal, geen geboortetijd bekend is. Je neemt dan de horoscoop van het exacte moment van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter, die voorafging aan de stichting van de stad of bijvoorbeeld de eenwording van het land. Die horoscoop kun je vervolgens gebruiken als geboortehoroscoop met progressies, directies en solaren.

Voor de vermaarde lagunestad is dat toch wat lastig te bepalen omdat de bewoning van de eilandjes langzaam is gegroeid. Maar een goed moment van “geboorte”  is de inwijding van de San Giacomo-kerk op het eiland Rialto op 25 maart 421. Kijken we nu naar de Grote Conjunctie (GC) die hier aan vooraf ging, dan komen we op een serie van drie GC’s in 411/412. Dat komt wel eens voor en de vraag is dan welke van deze drie we moeten nemen. Het is dan altijd en goed idee om ze alle drie te bekijken en te zien welke het meest uitgesproken is, hoewel de voorkeur uitgaat naar de laatste van de drie. Zo ook in dit geval, om deze GC die kan dienen als de Venetiaanse geboortehoroscoop, als de “mundane radix” van de stad, te kunnen zien: klik op de onderstaande link.

VENETIE

En het is een schot in de roos! Want wat zou treffender kunnen zijn voor de waterstad, die ook nog geregeld onder loopt, dan de Maan, de grote waterplaneet op het IC! Alles is water in de stad, en zoals in wel meer uitgesproken watersteden zoals Amsterdam, zorgt dat ook voor een liberale, ontspannen sfeer. Want de Maan is de planeet die de  harde begrenzing van Saturnus verzacht en simpelweg met de stroom mee vloeit. De Venetiaanse republiek heeft altijd bekend gestaan als een stadstaat met een uitgesproken liberaal en pragmatisch karakter (net als Amsterdam!). Dat is de invloed van het vele water, van de Maan op het IC en van de andere waterplaneet Venus, die pal op het MC staat!

Dat drukt zich direct  uit in de betoverende schoonheid van de stad (nog steeds, ondanks de drukte), maar ook in de bijnaam van de Venetiaanse Republiek, namelijk La Serenissima,, dat wil zeggen de Meest Serene. De stadstaat stond bekend om haar vredige karakter, de Venetianen verkozen diplomatie en vreedzame contacten zoals handel, verre boven de oorlog. Wat niet weg neemt dat er soms wel oorlog werd gevoerd, alleen probeerde men het bij voorkeur op een andere manier. Venus op het MC in aspect met de Maan op het IC staat ook voor het zeer elegante Venetiaanse carnaval met zijn zo beroemde maskers.

MASKER

Het hele Venus-achtige karakter van de lagunestad wordt nog eens sterk bevestigd door de vaste sterren op de belangrijke punten. Mercurius, als heerser van het eerste huis en dus de stad zelf, staat op Mirach uit de constellatie Andromeda, die een uitgesproken Venus-karakter heeft. Dit wordt nog eens herhaald door de Zon die op  Alpheratz, een andere ster uit Andromeda, staat. Niet alleen is Andromeda sterk verbonden met Venus, het is ook de aan de rots geketende prinses die bedreigd wordt door het woeste Zeemonster! Dat is een letterlijk beeld van de stad die zo vaak onder water staat en zelfs dreigt weg te zinken in de lagune. Het blijft verbluffend hoe concreet en helder de sterren een verhaal kunnen vertellen.

                                         Andromeda 2

Andromeda, bedreigd door de zee en het monster

Op het MC is nog meer Venus-invloed te vinden. De zeer heldere Fomalhout, de Mond van de Zuidelijke Vis staat er vlakbij, heeft een Venus/ Mercurius-natuur en de ster benadrukt weer de verbinding met de zee. Aan de andere kant van het MC, even verder op, staat de ook heldere Deneb, de hoofdster van de Zwaan, ook een Venus-ster bij uitstek. Het is dus  niet zo vreemd dat de stad zo’n betoverende atmosfeer heeft, er is een hele sterke Venus-invloed.

Op de ascendant staat Propus, een ster uit de Tweelingen, wat laat zien dat het niet alleen om schoonheid draaide, maar ook om commercie, Tweelingen heeft een sterk dubbel karakter, iets verhevens maar ook iets heel aards. Propus is een ster met Mercurius/Venus -natuur en heeft een heel positieve invloed, hij schenkt succes en kracht. La Serenissima werd door haar handel en diplomatie ook rijk en dat zie je aan Heer 2 de Maan, die sterk op een hoek staat en als waterplaneet aangeeft dat de rijkdom van over de zee kwam. Op cusp 2 staat  bovendien de zeer krachtige koninklijke Pollux, een zeer succesvolle vechter die de rijkdom alleen maar kan vergroten. Een helder beeld, maar werkt deze radix ook voorspellend? Jazeker, kijk maar eens naar deze solaar van het rampjaar 1630, toen de pest huis hield in de lagunestad.

SOLAAR RAMPJAAR

In deze solaar heeft Jupiter op de descendant heel veel invloed. Maar dat is minder goed dan het lijkt. Jupiter is Heer 8 van de dood en staat via spiegelpunt conjunct Saturnus, Heer 6 van ziekte (Saturnus is  traditioneel de pest)! Veel  (Jupiter) doden (Heer 8 en Saturnus) door ziekte (Saturnus – Heer 6) dus en zo was het.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *