Afgelopen week overleed Johan Cruyff, een van de bekendste Nederlanders, misschien zelfs wel de bekendste. Het overlijden van Nummer 14 riep in de hele wereld een storm van rouwbetuigingen op, vooral in Barcelona waar Cruyff zijn glorietijd beleefde, waar hij speler en later succesvol trainer was. De horoscoop van Cruyff moet wel bijzonder zijn, hij hoort bij de allergrootsten in het voetbal. Klik op de link hieronder om de radix van Cruyff te kunnen zien.

JOHAN CRUYFF

Deze horoscoop roept wel directe enige twijfels op over de juistheid van de geboortetijd. In de archieven krijgt de geboortetijd van Cruyff de hoogste AA-rating, maar zoals altijd moet je wel altijd zelf blijven denken. Je kunt niet blind varen op dit systeem, een AA- rating wil zeggen dat de geboortetijd op de acte te vinden is. Dat is misschien wel goed maar een acte is ook maar een acte, het is wat de vader bij het aangeven van het kind aan de ambtenaar als tijd van geboorte noemde. En of dat wel voldoende precies is, staat nog te bezien, dus zelfs zo’n hoge rating kun je niet als absoluut juist zien.

Wat de twijfels op roept, is het exacte aspect dat Jupiter maakt op de graad van de ascendant. Dat wil zeggen dat Jupiter een grote invloed zou hebben op zijn postuur en Jupiter is de expansieve, vlezige planeet en daar klopt helemaal niets van. Want een van de bijnamen van Cruyff was ” El Flaco” de magere, in zijn postuur was er weinig joviaal-vlezigs te zien. Omdat zo’n aspect op de ascendant alleen werkt met een kleine orb, zou het heel goed kunnen zijn dat de Ascendant 3 tot 4 graden verder valt. Maar goed het zijn speculaties, die diepgaander nader onderzoek zouden vergen, dus gaan we, met enige reserve, uit van deze geboortetijd.

Johan Cruyff, Holland
Johan Cruyff, Holland

Wat direct opvalt, is dat de ascendant in de laatste graden van de Leeuw valt, de graden die overstraalt worden door de glorie van Regulus, het Hart van de Leeuw, de koning onder de koningssterren. Het Leeuwenhart is de grootste van allemaal (of denkt dat in ieder geval) en brandt altijd van ambitie, wat zeker een goede beschrijving is van Cruyff. Met de ascendant op 25.20 Leeuw staat deze nog wel binnen de orb die we voor de meest krachtige koninklijke sterren mogen nemen, maar als de tijd inderdaad later zou zijn, zou het wel exacter worden. Dat zou nog een argument zijn om een wat latere tijd te nemen, het Leeuwenhart pal op de ascendant is een machtige stand, bijna een garantie voor roem en succes, ook iemand als Donald Trump heeft zijn Asc op het Leeuwenhart staan. Van alle astrologische factoren is de ascendant de belangrijkste, het is het meest uitgesproken de persoon zelf, veel meer dan bijvoorbeeld de positie van de Zon.

De sterkste planeet in deze radix is Mars, de planeet van sport en strijd in Ram, het snelle cardinale vuur, wat natuurlijk heel passend is. Want een van de verrassingen  waar Nummer 14 vele tegenstanders mee overblufte, was zijn vermogen om, terwijl hij al snel bewoog, toch nog verder te versnellen. Zowel Mars, het krijgsvuur, als Mercurius, de behendigheid, waar Mars nauw conjunct mee staat, bewegen heel snel. Mercurius heeft ook nog eens een grote breedte, verticale afstand tot de  dierenriem, wat ook een indicatie kan zijn voor iets bijzonders dat grenzen door breekt.

Mars is Heer 9 van buitenland, exact op de Placidus-cusp 9, wat natuurlijk het thema buitenland sterk benadrukt. Het was in Barcelona waar Cruyff echt glorieerde, de Catelanen noemen hem nogal altijd “El Salvador”, de verlosser” ook omdat hij via het voetbal de Catelanen hun trots en zelfbewustzijn terug gaf. Deze sterke Mars is dispositor van drie planeten, wat neer komt op bijna de helft van een leven en is dus heel belangrijk. Op een ander niveau laat deze Mars/ Mercurius-conjunctie Cruijff zien als het “Orakel van Betondorp”, hij stond bekend om zijn onnavolgbare filosofische uitspaken, wat natuurlijk heel goed past bij Mars als Heer 9.

De Zon is in zijn horoscoop Heer 1 (ik vraag mij af hoe de Zonneteken-popastrologen de trage en aardse Ster verbinden met deze vurige strijder, hoezo zou de Stier zijn essentie kunnen uitdrukken?), de derde planeet in het negende huis, die een nauw sextiel maakt met de Maan. Dat is niet slecht voor populariteit, de Maan is het volk en staat er heel krachtig bij in eigen teken en in het gunstige Huis 11. Heer 1 maakt ook een vierkant met Saturnus vernietigd in het twaalfde huis van verslavingen, roken was een van grote passies, Saturnus staat ook in een vast vuurteken. In vernietiging verliest Saturnus zijn disciplinerende kracht totaal en laat zich van zijn slechtste kant zien: de gevangenschap van de verslaving.

In augustus 1973 vertrok Cruyff naar Barcelona waar echt een hele nieuwe tijd aanbrak. Dat is goed te zien in zijn progressies, klik op de link hieronder om deze te kunnen zien.

PROGRESSIESBARCELONA

Maar liefst drie factoren, het MC, de Maan en Mercurius, lopen over Aldebaran, de koninklijke ster van de lente, en een nieuw succesvol begin. Weer zien we hier een argument voor een latere geboortetijd, omdat daarmee de directie van het MC exacter op Het Oog van de Stier, Aldebaran, zou komen te staan.  De nieuwe succesvolle fase die begint, wordt bevestigd door de progressieve Venus/ Heer 10 van de loopbaan, die net zijn eigen teken Stier is ingegaan. Het PF beweegt zich over de ster Labrum uit de Beker, een ster van het (nood)lot, iets wat al een tijd in de lucht hing, gebeurt nu.

SOLAARBARCELONA

De solaar bevestigt de veranderingen. De solaar-MC/IC-as ligt over de radix Asc/Desc-as en omgekeerd valt de solaar-Asc/Desc-as over de radix MC/IC-as. De planeten op de solaarhoeken staan alle  drie “aan de overkant”, Mars op het IC (tegenover het MC)en de Zon/ Venus conjunctie op de descendant (tegenover de ascendant): hij vertrekt naar de overkant. En dat het goed is, zie je aan radixheer 10 van loopbaan, een zeer sterke Venus op een hoek in eigen teken conjunct de Zon, solaarheer 10 (Venus lijdt niet onder de verbranding, want hij staat in eigen teken). De verlossing kwam er aan.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *