Vorige week werd hier de horoscoop van de Franse president Emmanuel Macron besproken naar aanleiding van de grote sociale onrust in het land. De directe aanleiding voor de heftige strijd is de poging van de president om een nieuw pensioenstelsel in te voeren. De pensioenleeftijd zou dan verhoogd worden van 62 naar 64 en daar is een meerderheid van de Fransen het helemaal niet mee eens! Ook de Assembleé, de Franse Tweede Kamer zeg maar, verwierp het wetsvoorstel dat dat zou moeten regelen. De president maakte toen gebruik van de mogelijkheid het parlement buiten spel te zetten en toen kwam “la rue” (de straat) in verzet.

Nu is het natuurlijk uitermate interessant om te kijken wat er op dit moment speelt in de Franse horoscoop. De grote vraag is dan natuurlijk welke horoscoop? Het Franse koninkrijk kwam tot stand in 987 toen Hugo Capet koning van West-Francia werd en dat zou een goed moment zijn, maar je kunt ook de Franse Revolutie als uitgangspunt nemen. Dat was wel een  moment dat alles in Frankrijk radicaal veranderde en je zou een horoscoop uitgaande van dat jaartal heel goed kunnen gebruiken om  de ontwikkelingen van Frankrijk in de moderne tijd te volgen.

Venus

Als we dan onze bekende methode toepassen en uitgaan van het exacte moment van de  Grote  Conjunctie van Saturnus en Jupiter als mundane radix is de bovenstaande horoscoop het resultaat.  Het eerste wat je moet doen als je zo’n horoscoop hebt  gemaakt is onderzoeken of deze in grote lijnen de kenmerken van het land weer spiegelt. Dat moet wel herkenbaar zijn anders zou het  misschien een goed idee om nog eens na te denken of je wel bent uitgegaan van het juiste jaartal om je mundane radix van het land op te  baseren. Dat lijkt hier wel het geval te zijn, deze horoscoop laat een aantal opvallende standen zien die goed te plaatsen zijn.

Het eerste is de sterke Venus als Heer 10 in het tiende huis, Frankrijk is wel het land van de esthetiek en de elegantie, Venus is ook Heer 5 van genot en plezier de gastronomische dimensie van het leven wordt gelukkig op waarde geschat. Vergelijk dat eens met het calvinistische Nederland waar het vooral om handel draait, in de radix van Nederland staat Mercurius op de descendant als dominante planeet. En ja wat doen de Nederlanders als de koning zijn verjaardag viert, er is een vrijmarkt! In het tiende huis staat ook Mars in vernietiging op de koninklijke Spica, het is niet alles goud er blinkt maar dat is natuurlijk wel een krachtige positie.  De machtige Neptunus op het MC bevestigt dat, de god van de oceanen kan de aarde laten beven, Napoleon trok ooit als een tornado door heel Europa.

Zuidschaal

Maar het meest opvallend is wel de Nieuwe Maan in Schorpioen die op de koninklijke Zuidschaal staat. Ook dat geeft veel kracht maar het laat ook zien wat de wortel is van het conflict tussen de president en zijn volk. De Zon is natuurlijk de president en de Maan het volk maar we zien dat de Zon de Maan hier behoorlijk overheerst, de Maan is zwak in zijn val. Frankrijk is ook een land waar in de politiek sterk de nadruk ligt op de grote macht van de president, het parlement heeft minder in te brengen dan in Nederland. Op de bikkelharde Schorpioensklauw zien we dat deze strijd tussen Zon en Maan op scherpst van snede wordt uitgevochten. Volgende week zullen kijken of de progressies en /of solaren dit weer spiegelen.    

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *