Deze week overleed Nancy Reagan, de First Lady die het Witte Huis ooit verrijkte met een hofastrologe. Het blijft een beetje vaag wat deze astrologe nu werkelijk juist heeft voorspeld, maar het is wel een feit dat Ronald Reagan als president belangrijke stappen nam op momenten die astrologisch gekozen waren. Het is onduidelijk hoe vaak dit voorkomt, het komt nauwelijks naar buiten (ook bij de Reagans pas ruim na de politiek actieve tijd), maar vast veel vaker dan we denken. In landen in het Verre Oosten is het overigens nog steeds een gebruikelijke praktijk, in het Westen is het dodelijk voor je politieke reputatie.

Nancy Reagan begin haar grootse loopbaan heel bescheiden, maar het is in haar horoscoop direct duidelijk te zien, dat ze wel eens heel hoog zou kunnen eindigen. Klik op de link hieronder om de radix van Nancy Reagan te kunnen zien.

NANCY REAGAN

De ascendant springt direct in het oog, deze valt boven op de koninklijke Spica, die je op een veel hogere positie brengt dan waar je gezien je capaciteiten of afkomst op mag hopen. Spica is geen brandend ambitieuze ster, maar heeft een heel beschermende invloed, het is de ster van de maagd Maria en de ster kan ook een engelachtig aura geven. Op de ascendant staat ook de Noordknoop, die je als een soort super-Jupiter kunt beschouwen, wat natuurlijk ook niet gek is voor succes. Waar de Zuidknoop ontneemt en om offers vraagt, schenkt de Noordknoop juist succes.

Dat is al behoorlijk sterk, maar een andere positie die opvalt, voegt daar nog het nodige aan toe. Het is de Zon op het MC, wat goed is voor de loopbaan, de Zon is de natuurlijke significator van roem. Deze staat precies tussen de koninklijke Pollux en de zeer heldere, krachtige Procyon in. Dit is een van die gevallen waarin het lastig is om een keuze te maken, maar omdat Pollux koninklijk is en in lengte dichter bij de zodiak staat dan Procyon, zal de Zon meer invloed van Pollux meekrijgen. De Zon op het MC wijst niet alleen op eigen succes, maar het kan ook een indicatie zijn dat een man een overheersende rol speelt in je het leven. Met twee koninklijke sterren, verbonden met de ascendant en de Zon, is Nancy Reagan al meer dan rijkelijk voorzien, maar er is nog meer.

Heer 1 is Venus, Nancy zelf, en Venus staat in het achtste huis op de koninklijke Aldebaran, ze heeft dus een zeldzame combinatie van drie koninklijke sterren. Dat zie je niet vaak! Deze Heer 1 staat wat verzwakt in het malefic achtste huis, maar via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft – nul graden Steenbok), valt Venus conjunct de Zon. Omdat een planeet altijd de invloed van de ster waar hij op staat, meeneemt naar zijn antiscion-positie, zien we hier een samenballing van twee koninklijke sterren, die werken via de Zon-antiscion Venus conjunctie. Deze conjunctie beschrijft vrij letterlijk de relatie tussen de Reagans. Een antiscion of schaduwpunt duidt namelijk altijd op iets verborgens of indirects en hier is dus vrij letterlijk Nancy te zien, die in de schaduw van de troon staat! Zij is niet zelf de president, maar ze is er wel direct en intensief bij betrokken en het is later ook bekend geworden dat haar invloed, ook op het beleid en op benoemingen heel groot was.

NANCY & RONALD

Die schaduwpositie van Heer 1 naast de Zonne-man laat ook zien dat Nancy zich er volledig op richtte om de loopbaan van haar man te ondersteunen. Daar werd  ze door feministen ook om bekritiseerd, terwijl Nancy natuurlijk veel meer invloed heeft gehad dan al deze feministen bij elkaar. Het Pars van Roem (Asc + Jupiter – Zon in daghoroscopen) is dat wat betreft illustratief, het staat conjunct de Maan, die weliswaar Heer 10 is, maar ook de vrouwelijke spiegelende planeet. Dit Pars van Roem laat zien waarom je bekend en of berucht bent, vooral door nauwe aspecten die op het Pars gemaakt worden, maar ook via dispositie.

De dispositor van het Pars van Roem is Jupiter, die ook de Maan en Mercurius aspecteert en disponeert (Mercurius via verhoging). Jupiter heeft dus heel veel invloed op het denken en de emoties en zal dus mede het gedrag bepalen.Dit is wat William Lilly de “significator of manners” noemt en wat bij de hellenisten de “oikodespotes” heette. Het laat zien dat Nancy Reagan weinig grenzen kent in haar gedrag, Jupiter is in vernietiging in Maagd en zal dus de slechtere kanten van de Grote Benefic laten zien. Een van de incidenten die hier verband mee houdt, was de aanschaf van een peperduur servies voor het Witte Huis toen ze er als First Lady de scepter zwaaide. Zo’n Jupiter is een accidentele malefic, een soort “rupsje-nooit-genoeg”, wat versterkt wordt door de zo sterk expansieve Noordknoop op de ascendant.

Het is amusant om te zien dat zelfs de astrologie zijn plaats heeft in haar radix. Mercurius is Heer 9,  die via spiegelpunt (verborgen, indirect) in oppositie staat met de Maan heer 10, waar dan ook weer het Pars van Roem bij betrokken is. Er zullen dus fricties zijn (oppositie), veroorzaakt door iets verborgens (antiscion) dat te maken heeft met de loopbaan ( Maan als Heer 10) en met hogere kennis (Mercurius als Heer 9),  waarom ze bekend of berucht zal zijn (Pars van Roem).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *