De oudste astrologievereniging ter wereld is de Oesterreichische Astrologische Gesellschaft, die in 1908 in Wenen werd opgericht. Uw auteur had in 2008 het genoegen om het eeuwfeest van de Gesellschaft op te mogen luisteren met een aantal workshops in Wenen. Nog altijd organiseert de Gesellschaft workshops en maandelijkse lezingen, een hele prestatie om het zo lang vol te houden! Ongetwijfeld veel bekender is echter de Astrological Lodge of London, die binnenkort ook een eeuw bestaat, van Engelse oorsprong en dus dominant. De astrologie wordt van oudsher immers helaas overheerst door Angelsaksische astrologen. Laat het duidelijk gezegd zijn, als je wieg in Engeland of de VS staat, betekent dat nog absoluut niet dat je ook een goede astroloog bent! Het lijkt wat overbodig om dit te zeggen, maar in de praktijk profiteren de Angelsaksische astrologen te veel van dit zeer onterechte imago.

Dat heeft te maken met de geschiedenis van de moderne astrologie, die tot stand kwam aan het einde van de negentiende eeuw. Dat was voornamelijk het werk van een groep Engelse theosofen, waarvan Alan Leo de bekendste is, en dat was ook de man die de Astrological Lodge oprichtte, die dus volgende week een eeuw bestaat. Klik op de onderstaande link om de geboortehoroscoop van de Lodge te kunnen zien.

ASTOLOGICAL LODGE

Een “‘lodge”‘ is een loge, een afdeling van een occult genootschap en de Lodge maakte inderdaad deel uit van de Theosophical Society. Dat laat direct zien hoe sterk de moderne astrologie verbonden is met de theosofie. De theosofen die de moderne astrologie vorm gaven, voegden heel veel van hun eigen theosofische denkbeelden toe aan de astrologie en lieten 90 % van de traditionele technieken weg. Veel  van deze zeer waardevolle technieken, die zij er uit lieten omdat ze niet bij de theosofie pasten, zijn de laatste 25 jaar via de klassieke astrologie gelukkig weer boven water gekomen. Maar zal de Lodge deze ongemakkelijke historische waarheid op zijn eeuwfeest een prominente rol geven? Waarschijnlijk niet, want kijk maar eens naar de horoscoop van de Lodge.

Heel sterk op de descendant staat een conjunctie van Venus en Saturnus. Saturnus is de algemene significator van astrologie, en die staat dus heel krachtig, pal op een hoek. Maar Saturnus is in Kreeft in vernietiging. Dat laat zien dat de theosofen van de Lodge geen spaan heel lieten van de traditie van de astrologie, ze maakten er hun eigen versie van. Opvallend genoeg heeft Alan Leo, de initiator van de Lodge Saturnus in Leeuw, dus ook vernietigd, op zijn ascendant op de  absolute koningsster Regulus staan (zie de duiding van de radix van Leo in mijn boek “Vaste Sterren in de Horoscoop”) . De radix van de Lodge weerspiegelt dus die van Leo, beiden kunnen met zeer veel kracht astrologie in de wereld zetten, maar wel een “vernietigde” versie ervan. Conjunct die vernietigde Saturnus staat Venus Heer van het negende huis, waaronder hogere kennis en astrologie vallen. De conjunctie staat ook eens nog op Pluto, de heer van de onderwereld die plots op duikt en op een overrompelende manier de prijs weg kaapt.

Daar komt nog bij dat ook Mercurius deel is van de conjunctie en dat de Zon even verderop in het zevende huis staat. De Zon staat op de koninklijke ster Pollux, een felle strijder die zeer veel succes schenkt. Zelfs het andere Licht de Maan bevindt zich in het zevende huis en is ook Heer 7 van anderen. De Maan beheerst de vier planeten in huis 7 en is in negatieve receptie met Saturnus, ze staat immers in het teken Leeuw waar Saturnus zijn vernietiging heeft. Dat laat zien wat de buitenwereld, Heer 7, vond van de astrologie van de Lodge, die werd niet zomaar aanvaard. Enerzijds zien we dus een hele grote kracht, anderzijds zien we ook de weerstand. Het valt wel op dat de receptie tussen de Lichten  Maan en Zon wederzijds is, niet alleen beheerst de Maan de Zon, de Zon heeft als heer van Leeuw ook macht over de Maan. De sterke, koninklijke Pollux-Zon kan dus wel regelmatig zijn zin door zetten en zijn boodschap over brengen.

Nog een opvallende receptie is die tussen Venus Heer 9 en Jupiter Heer 12 die in elkaars verhogingsteken staan. Heer 9 is astrologie en in het twaalfde huis vinden we occulte genootschappen, zoals de theosofische vereniging. Dit laat dus de invloed  van de theosofie zien op de astrologie zien, de Lodge was een loge van de Theosophical Society. Jupiter is een benefic in goede staat die heer is over een malefic huis en dat laat zien dat de negatieve invloed van huis 12 deels wordt geneutraliseerd. Theosofie is occult en regelmatig verward en misleidend, maar het is niet direct duistere magie.

De zeer krachtige concentratie van planeten in het zevende huis laat zien waarom de Lodge volgende week het eeuwfeest gaat vieren, maar het laat ook direct zien waar de wortels liggen van de problemen in de astrologie in onze tijd.

 

 

s

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *