In Spanje werden afgelopen week oude wonden opengereten, omdat het lichaam van de fascistische ex-dictator Francisco Franco werd herbegraven. Lange tijd lag het lichaam van Franco in de zogenaamde Vallei der Gevallenen, een wat bombastische monument, maar de politieke druk was te groot geworden om het nog langer daar te laten. Het was te veel eer voor de dictator die van 1939 tot 1975 Spanje regeerde en leiding gaf aan zeer wreed en repressief regime. Het spook van Franco waarde weer rond door Spanje en dat werpt de vraag op wat er in de horoscoop van de Spaanse dictator te zien is van de macht die hij zolang wist te behouden.  Klik op de onderstaande link om de radix van Franco te kunnen bekijken.

FRANCO

Een van de eerste dingen die opvalt, is het temperament van Franco dat extreem melancholisch is , van de vijf factoren die bijdragen aan het temperament is het maar liefst vier keer Aarde. Hij is dus extreem koud (niet direct reagerend) en droog  (niet verbindend) wat al iets heel belangrijks zegt over zijn karakter. Franco was zeer doelgericht en kon meedogenloos wreed optreden, een melancholicus trekt altijd zijn eigen lijn, is vasthoudend en laat zich daar niet snel van af brengen zeker niet door gevoelens. Daar zie je zijn keiharde optreden wat nog eens versterkt wordt door de melancholische planeet van de discipline Saturnus die in het eerste huis staat en zijn gedrag verder beschrijft, het eerste huis is bij uitstek de persoon.

Die belangrijke Saturnus is verhoogd, wat wijst op het idealiseren van de traditie, het was allemaal Spaans en katholiek, de dictator was ook persoonlijk streng, hij was een halve asceet die zich nooit aan geneugten te buiten ging. Dit werpt de vraag op naar de vrije wil en de ethiek. Franco was zeker een slecht mens, velen stierven en leden onder zijn autoritaire knoet, maar dat kun je niet direct terug zien in zijn horoscoop. Die belangrijke Saturnus is sterk in zijn verhoging wat wil zeggen dat je goed met de planeet van beperking en discipline om kunt gaan. Maar dat is een technische en geen ethische vaststellling, wat iemand met zo’n goed instrument doet, kan je niet aflezen aan de horoscoop. Daar zit hem de vrije wil, die beslissing wordt genomen op een geestelijk niveau dat buiten de horoscoop ligt.

Je zou een verhoogde Saturnus, bij wijze van spreken kunnen gebruiken om een moeder Teresa te worden, maar Franco zette dit instrument in om vooral gedisciplineerd en meedogeloos te zijn. De sterren neigen maar dwingen nooit. Uit zijn idealisering (verhoging) van de traditie (Saturnus) brouwde hij een giftige cocktail van fascisme en “nationaal-katholicisme” dat vele slachtoffers maakte.

Achenar-usurpatie

Via het leger klom hij op naar de macht en de soldatenplaneet Mars heeft  inderdaad behoorlijk wat waardigheid in zijn tripliciteit in Vissen. Bovendien staat Mars  op de krachtige ster Achernar, de ster van de usurpatie die een vierkant maakt met de Volle Maan in de radix. De Achernar usurpatie –Mars van de militair verbindt zich dus direct met de Zon/Maan oppositie, de Zon is de macht, de Maan is het volk, hier zie je zijn succesvolle  greep  naar de macht. Deze Maan staat conjunct Neptunus en Pluto dichtbij de martiale koninklijke ster Aldebaran wat zijn machtsgreep in de zeer gewelddadige chaos van de Spaanse Burgeroorlog laat zien

In een Volle Maan is de Maan machteloos en wordt compleet overheerst door de Zon, dat geeft een leider (Zon) veel kracht om te  heersen. De militaire Mars is in zeer sterke wederzijdse receptie met  Jupiter (politiek) die retrograde (tegen de stroom in ) in het zevende huis staat, waar hij sterk naar buiten kan komen.  Op het MC staat Capella de voortvarende bestuurder van de strijdwagen, zeer toepasselijk voor zijn loopbaan.

Voorgeboortelijk

Als we kijken naar de horoscoop  van de Nieuwe Maan die vooraf ging aan zijn geboorte berekend voor zijn geboorteplaats, dan valt het MC van die horoscoop op de radix-Volle Maan van zijn machtsgreep. Zo’n voorgeboortelijke horoscoop laat zien hoe goed iemand past in de heersende tijdgeest en dat verklaart dus veel over het “succes” dat nooit louter individueel (radix) is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *