In de astrologie spelen mythische verhalen een grote rol, de vaste sterren die bezet zijn door hoeken en planeten in een horoscoop laten zien welke mythes dat zijn. Films en verhalen zijn bij uitstek de gebieden waarop deze mythes heel beeldend tot uitdrukking worden gebracht. Als een film of een verhaal heel succesvol is, kun je er van uit gaan dat er een aantal krachtige mythologische motieven in worden gebruikt, vaak onbewust en onopzettelijk. Het is dus buitengewoon interessant om horoscopen van films en verhalen te bekijken, alleen is het natuurlijk de vraag welke horoscoop je dan neemt.

Een van de trucs die goed werkt is de duiding van de lunatie, dus de horoscoop van de Nieuwe of de Volle Maan, die direct vooraf gaat aan een publicatie of een premiere. In  het geval van het giga-succes Star Wars, waarvan vorige week het zesde deel in de bioscopen kwam, lijkt die truc goed te werken. Klik op de onderstaande link om de filmhoroscoop van Star Wars te kunnen zien. Als plaats voor de berekening is Hollywood genomen, de geboorteplaats van de Amerikaanse filmindustrie.

STAR WARS LUNATIE

De sterke nadruk ligt in deze horoscoop op de descendant, waar zich de lunatie zelf bevindt. Dat klopt prima, de descendant gaat niet alleen over relaties maar ook over strijd, wat ook een verhouding tot de ander is. Direct wordt hier een van de mythische motieven zichtbaar die Star Wars tot zo’n groot succes maakten. Want de lunatie, in dit geval een Nieuwe Maan, valt op Algol, een duistere maar zeer krachtige vaste ster. Algol heeft te maken met dood en strijd en in de film kom het thema bijna letterlijk naar voren als de “Death Star”. Dit is een gigantisch ruimteschip dat hele planeten kan vernietigen, letterlijker kun je Algol niet verbeelden. Deze stand van de lunatie valt overigens op de Zon in het eerste huis in de radix van de bedenker van de film, George Lucas, zie mijn post van vorige week.

Algol is mythologisch Medusa, een van drie Gorgonen en een afzichtelijk monster, dat door Perseus onthoofd wordt. Inderdaad draait het eerste deel van de film, om het opblazen van de Death Star, door de jonge held van het verhaal Luke Skywalker. Gezien de grote rol die Skywalker speelt moet er ook een planeet in de horoscoop zijn die de held symboliseert. Skywalker spreekt onder meer zo tot de verbeelding omdat hij een ridder is die duels uitvecht met een ‘lichtzwaard”. Het ligt dus erg voor de hand Mars in Ram te nemen als Skywalker, Mars is ook is Heer 1 en heeft in Ram heel veel waardigheid, Skywalker is een held. Dit idee wordt bevestigd door de nauwe conjunctie met Venus, Heer 7 van strijd en tegenstanders, die geen waardigheid heeft. De tegenstanders van Luke zijn slecht en verdorven en je kunt ook zien dat de Death Star hun oorlogsmachine is. Heer 7 staat in het teken waar de Zon verhoogd is en de Zon op Algol en dus de Death Star, staat in Stier, het teken van Venus en ze zijn dus in sterke wederzijdse receptie.

De ster waar Mars, Luke Skywalker op staat is Alpheratz, het hoofd van de prinses Andromeda. Dit laat weer een aantal mythologische motieven zien die letterlijk in beeld worden gebracht in de film. Zo wordt Medusa onthoofd door Perseus, die er vervolgens op het vliegende paard  Pegasus van door gaat en Andromeda uit haar ketenen bevrijdt. Skywalker heeft niet voor niets die naam, we zien hem voortdurend rondvliegen in een ruimtejager. Hij slaagt er ook in de Death Star op te blazen doordat hij die jager zo goed kan besturen. Dit is gewoon het verhaal  van Medusa, Pegasus en Perseus.

LUKE SKYWALKER

Maar ook prinses Andromeda in de ketenen zien we letterlijk terug in de film. Andromeda is prinses Leia Organa, de zuster van Luke, die gevangen wordt genomen door het monster Jabba the Hut. De plaatjes uit de film en uit de mythologie zijn vrijwel identiek.

LEIA

Leia in ketenen bij Jabba the Hut

Andromeda 2

De geketende Andromeda bedreigd door het zeemonster.

Verdere duiding van deze horoscoop leidt naar andere belangrijk figuren in de film zoals Darth Vader. Vader is de grote tegenstrever van Luke, een zeer duistere figuur geheel in het zwart gekleed, dat moet dus wel Saturnus zijn, die vernietigd in Leeuw staat. De negatieve recepties bevestigen dit, Mars/Luke  in Ram heeft immers een grote hekel aan Saturnus omdat Ram het teken is waar Saturnus in val is. Maar ook hier is er weer een dubbele bodem, want Darth Vader is in het geheim de vader van Luke en Saturnus is de algemene signficator van vaders. Al is hij dan wel een heel kwaaie vader in vernietiging.

 

Pegasus Astrologisch Advies wenst U een gezond en voorspoedig 2016!

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *