Afgelopen week werd de watersnoodramp van 31 januari 1953 herdacht, het is inmiddels 65 jaar geleden dat de beukende zee tijdens een stormnacht in Zeeland door de dijken brak. De grote nachtmerrie van Nederland werd bewaarheid, delen van Zeeland kwamen onder water  te staan met een enorme schade en vele dodelijke slachtoffers als gevolg . De ramp gaf de impuls tot de Deltawerken om Zeeland beter te beschermen  en tot op de dag van vandaag leeft de ramp voort in het nationaal bewustzijn. De  spreekwoordelijke  strijd van de Hollanders tegen het water is sindsdien zeer intensief gevoerd en is nog  altijd, met de stijgende zeespiegel, uitermate actueel. Ik woon zelf  in Gorinchem, in het hart van  het Rivierenland, waar in 1995 nog werd geëvacueerd en het water stond ook de afgelopen week heel hoog, maar mede door het project “Ruimte voor  de Rivier” (het water niet botweg tegen houden maar ruimte geven , niet er tegen in gaan, maar meebuigen waar het kan) liep het niet uit de hand.

NEDERLAND OER GC

Natuurlijk is het voor een land als Nederland uitermate interessant en relevant om de horoscopen rond de laatste watersnoodramp van 1953 te bekijken . Uitgangspunt is de echte geboortehoroscoop van ons land, gebaseerd op de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter van 1563, die vooraf ging aan het opstellen van het “Plakkaat van Verlatinghe” waarmee de Hollanders zich losmaakten van de  Spaanse koning en Nederland een feit werd. Klik op de bovenstaande link om deze radix van Nederland, al vaak besproken op deze blog, te kunnen bekijken. Het  gevaar van het water wordt er duidelijk in aangegeven, in elevatie hoog in de horoscoop, staat de waterplaneet de Maan in vernietiging, vierkant op de Asc/Desc-as en vierkant de prominente Mercurius op dedesendant.

De Maan in vernietiging zal zich van zijn venijnigste kant laten zien en hij staat conjunct Uranus die als mythisch thema te maken heeft met pijnlijke beperkingen, Uranus is immers de hemelgod die gecastreerd wordt door Saturnus. Ook staat de Maan op Graffias, een kwaadaardige ster in de Kop van de Schorpioen, terwijl een andere ster op een prominente plek,  Fomalhout op de ascendant, de nadruk op water nog versterkt. Fomalhout is de Mond van de Zuidelijke Vis , die het water uit de kruik van de Waterman opvangt, water dat zoet is, en symbolisch dus getemd! Op het MC staat het planeetpunt van Saturnus (Asc + Saturnus – Pars Fortunae)  , de essentie van zijn energie, en dat is wel treffend voor een land dat gebouwd is op het weghouden van water met behulp van dijken (= Saturnus) .

WATERSNOOD SOLAAR

Het grote voordeel van zo’n mundane radix is dat je er gewoon solaren, progressies en lunaren mee kunt maken en dat je altijd een exact tijdstip hebt voor de geboorte van een land. De solaar voor de ramp van 1953 is uitgesproken, de Ascendant valt in het laatste deel van de Stier in oppositie met de boven beschreven radix-Maan van het zo venijnige Hollandse water. De laatste graden van de Stier vormen een crisizone, de Ascendant valt bovendien precies op de meest kwaadaardige ster die er is, Algol die te maken heeft met bloedbaden en massa-slachtingen. Jupiter is Heer 8 van de dood en staat binnen de gebruikelijke vijf graden orb nog op de ascendant en er is sprake van en toenemende Volle Maan, de waterplaneet  komt in oppositie met het licht van de Zon. De Maan staat conjunct het Pars Solis (Asc + Zon – Maan) , ook wel het punt van de overvloed genoemd en dat kun je wel zeggen.

Op het MC staat de ster van het noodlot Terebellum, die ondanks zijn zwakke lichtkracht een sterke uitwerking heeft. Hij duikt heel vaak op in horoscopen die te maken hebben met dramatische momenten en keerpunten net als Labrum en Al Pherg, de andere twee noodlotssterren. Verder valt Mercurius op die terugkeert aan zijn radixplaats in oppositie met de Ascendant en die conjunct  de kwaadaardige Pluto en de pijnlijke Zuidknoop staat. Al met al, laat deze solaar overduidelijk de ramp van 1953 zien! Volgende week meer over het Hollandse water.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *