Het is vet crisis in Venezuela, de staatskas is leeg en mensen staan uren in de rij voor bijna lege winkels. Venezolanen die aan de grens wonen, zijn nog het beste af, zij kunnen de grens oversteken om hun dagelijkse boodschappen te doen. De spanningen in het land lopen hierdoor sterk op, het dagelijks leven is  een onmogelijke zaak geworden, maar de regering geeft geen krimp.  De problemen zijn deels veroorzaakt door de lage olieprijs, olie is de voornaamste bron van inkomsten voor de staat.

Dat het land magere jaren door maakt, is goed te zien in de horoscoop van Venezuela, de zogenaamde “mundane” radix. Want omdat er is geen betrouwbaar tijdstip van de “geboorte” van het land bekend is, nemen we de horoscoop van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter, die vooraf ging aan het ontstaan van de staat Venezuela. Klik op de link hieronder om deze mundane radix te kunnen zien, als plaats is de hoofdstad Caracas genomen.

venezuela

Deze techniek is heel handig omdat je zo altijd een precies tijdstip hebt, je kunt immers het moment vaan de conjunctie exact berekenen. De effectiviteit van zo’n mundane radix is goed te controleren door progressies en solaren te volgen en natuurlijk ook andere voorspellingstechnieken, zoals firdaria en profecties. In de radix van Venezuela, valt direct de Zon op, die op de descendant staat, de plek van de zonsondergang. Dat is natuurlijk niet optimaal, de Zon staat daar tegenover de ascendant en werkt het land dus tegen. De Zon is natuurlijk ook de machthebber en deze stand weerspiegelt de lange geschiedenis van revoluties, politieke instabiliteit en dictatoriaal bewind. Dat de Zon op Procyon staat, de hoofdster van de Kleine Hond, maakt het er niet beter op.

De Kleine Hond is het handige, slimme en felle beest, dat met zijn streken de machthebbers te slim af is, en dat gecombineerd met de Zon geeft: revolutie. De beide Honden, de kleine zowel als de grote, zijn in de mythologie de bewakers van prinses Europa, symbolisch de ziel. Op een meer concreet vlak wil het zeggen dat het niet zo slim om de Honden de leiding te geven, het zijn niet meer dan effectieve bewakers en dienaren. Maar ze hebben iemand nodig om hun felle impulsen in de juiste richting te leiden. Sirius, de hoofdster van de Grote Hond, heeft  dan ook een Jupiter-Mars natuur en Procyon een Mercurius-Mars-natuur. Het probleem is dat de Honden zich niet zo makkelijk laten leiden, de Hond-sterren geven dan ook een treffend  beeld van militaire dictatuur. De soldaat die alleen zou moeten bewaken en dienen, gaat zelf op de troon zitten.

Een tweede stand die dat weerspiegelt, is Mars Heer 10 van machthebbers, die in vernietiging in Stier staat. De Stier is het “hemelse huis “ van Venus, waar de krijger niets te zoeken heeft. Zo krijgen we nogmaals een beeld van een soldaat, die een huis is binnen gegaan, waar hij niet hoort te zijn. Een planeet in vernietiging laat zich van zijn slechtste kant zien, wat bij Mars dus agressie en gewelddadigheid betekent. Als Heer 10 duidt een vernietigde Mars op een instabiele militaire dictatuur, dat Stier een vast teken is, maakt dit een zeer hardnekkig probleem, het stabiliseert de regering niet. Dat deze horoscoop effectief is, kun je zien  aan de progressies van het moment. Klik op de link hieronder om deze  te kunnen bekijken.

progressies-venezuela

Dat het land door een slechte periode gaat, is direct duidelijk. De directie van het MC loopt door de beruchte crisiszone eind Stier / begin Tweelingen, pas op 10 graden Tweelingen, als het MC op Aldebaran komt, wordt het duidelijk beter. Tegelijkertijd beweegt zich de  directie van de Asc/Desc-as  over de progressieve Knopenas, waarbij de Asc, het land, op de Zuidknoop komt, en de Zuidknoop brengt zeer pijnlijke beperkingen. Deze directie zal nog zeker twee jaar duren.

hugo-chavez

Al speelt de lage olieprijs zeker een rol, Venezuela kampt ook met de zeer problematische erfenis van de charismatische president Hugo Chavez, die drie jaar geleden  overleed. Chavez , een klassieke socialist, liet de toen nog ruim voorradige olie-pesos rijkelijk vloeien. Hij stak ze echter, zoals een goed socialist betaamt, in economisch kansloze en geld verslindende projecten, voornamelijk om politieke steun te kopen in binnen- en buitenland. In zijn horoscoop heeft Chavez, die als militair zijn loopbaan begon, in zijn eerste huis, een verhoogde (onwerkelijke) Jupiter (rijkdommen en idealen) conjunct de Maan op de Zuidknoop (het  arme volk) op, ja daar is hij weer Sirius, de zeer krachtige hoofdster van de Grote Hond. Iemand die niet de leiding zou mogen hebben, geeft dus op een onverantwoorde manier  kapitalen uit aan illusoire politieke idealen. Het land kampt nog steeds met de erfenis van zijn politiek, en de armen, die hij zei te willen helpen, lijden daar nog het meeste onder.

hugo-chavez

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *