Afgelopen maandag overleed Matty Nykänen, de beroemde Finse skispringer die de grenzen van zijn sport verlegde door stukker hoger te springen dan iedereen voor hem. Hij kreeg daarom ook de bijnaam “de vogelmens” en het is buitengewoon interessant om eens te kijken hoe dat in zijn horoscoop te zien is. Daarbij stuiten we direct op een berucht probleem, de Finse Nykänen is geboren in Jyväskylä op 62° noorderbreedte en hoe verder we naar de polen toe bewegen, hoe sterker de huizen de neiging hebben samen trekken of juist heel groot te worden. Als je echt vlak bij de pool komt, wordt dat effect zelfs zo sterk dat je hele vreemde huizen krijgt die je eigenlijk niet meer met goed fatsoen kunt gebruiken. Dat heeft te maken met het feit dat de Zon zich op de hogere breedtes vreemd gedraagt, hij is bijvoorbeeld nauwelijks boven de horizon of gaat helemaal niet onder en de huizenberekening is meestal gebaseerd op de beweging van de Zon.

MATTY NYKANEN

Klik op de bovenstaande link om de radix van Nykänen te kunnen bekijken en je zult zien dat het twaalfde en zesde huis wel erg groot zijn, andere huizen behoorlijk samengetrokken zijn en het MC zich op een wat een vreemde plek bevindt. Het is wat eigenaardig maar nog niet onacceptabel onfatsoenlijk dus kan deze radix met Placidus-huizen nog wel gebruikt worden, maar er zijn gevallen waarin dat echt niet gaat. Er zullen heel wat Lappen zijn waarvoor dat geldt en dan is de enige noodgreep die we kunnen doen het zeer primitieve teken = huis-systeem te gebruiken. Dan verlies je veel nuance maar het is beter dan enorm grote of kleine huizen. Als de Zon geen ordenende rol meer speelt zoals aan de pool, dan kun je ook de Zonne-beweging niet gebruiken als ordeningsprincipe. Het laat nog eens zien dat astrologie geen perfect systeem is.

In het geval van Nykänen kan het nog zonder die noodgreep en het eerste dat in het oog springt is de positie van het MC. Het MC bevindt zich op de ster Altair, een van de zeer krachtige sterren van de eerste magnitude en Altair is de hoofdster van de Adelaar, de koninklijke vogel die naar boven naar de hemel vliegt uit verlangen naar de goddelijke wereld!! De Adelaar is ook de gedaante waarin Jupiter verschijnt om Ganymedes naar de hemel te voeren om schenker te zijn bij aan het godenbanket. Hier is letterlijk de vogelmens te zien, wat nog eens benadrukt wordt  door Heer 10  van beroep, een retrograde Saturnus in een Lucht-teken, hoog aan de hemel. Saturnus doet vanwege zijn retrogradegang iets wat tegen de normale loop der dingen in gaat en dat kun je wel zeggen.

                                     altair

Saturnus /Heer 10 maakt een sextiel met kleine orb met Jupiter de planeet van het Lucht-ruim en het doorbreken van grenzen, die een bijna maximale (zuidelijke) breedte heeft van – 1.36, allemaal indicaties van Lucht-activiteiten en het doorbreken van grenzen. Jupiter staat ook weer vierkant de Zon die op de zeer krachtige Hond-ster Procyon valt, Procyon doet het allemaal op zijn geheel eigen manier. De Arabische punten herhalen deze nadruk, het Punt van de Zon ( Asc + Zon – Maan) , ook wel het punt van Overvloed genoemd, valt op cusp 5 van sport en spel en staat in oppositie met Saturnus en het Punt van Reizen door de Lucht (Asc + 15 ° Weegschaal – Saturnus) staat conjunct Saturnus/ Heer 10.

Heer 1 is de Maan, de meest individuele aanduider van Nykänen en bevindt zich in het twaalfde huis van zelfdestructie en verslaving in de Pleiaden, de Nevel der Tranen. Geen fijne stand, Nykänen worstelde zijn hele leven met verslaving aan alcohol en werd zelfs veroordeeld voor gewelddelicten. Dit is wel een hele treurige Maan die net zijn verhoging in Stier heeft verlaten en altijd zal blijven terug verlangen naar die verhoogde staat, een ongeneselijke diepe nostalgie, het wordt nooit meer goed zoals het ooit was, laat ik daar maar een borrel op nemen!  Ook zijn turbulente liefdesleven doorbrak grenzen, de retrograde Saturnus die Jupiter met zijn extreme breedte aspecteert, is ook Heer 7 en de Pleiaden waar Heer 1 op staat, hebben ook sterk met scheidingen te maken. Nykänen was zes keer getrouwd, trouwen deed hij altijd wel, de traditionele Saturnus / Heer 7 heeft in  Waterman veel waardigheid.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *