In de post van vorige week keken we naar de “’radix” van Star Trek, met behulp van de techniek van de Volle/ Nieuwe Maan voor de geboorte, de zogeheten “prenatale lunatie”. Dat wil zeggen dat je de horoscoop maakt van het exacte moment van de Volle of Nieuwe Maan, die aan een “geboorte” voorafgaat. Als je horoscopen voor films en verhalen maakt, kun je deze techniek goed toepassen omdat van de “geboorte” van een verhaal maar zelden een precies tijdstip bekend is. Wat voor boeken wel altijd duidelijk is, is de dag van publicatie en van films de dag van de première en om deze techniek  van de prenatale lunatie te kunnen gebruiken, is dat voldoende .  Het exacte tijdstip dat je  gebruikt is namelijk dat van de Volle of Nieuwe Maan.

Misschien is het wat onwennig, maar deze techniek blijkt in de praktijk verbluffend goed te werken en natuurlijk opent het heel nieuw gebied voor astrologisch onderzoek. In succesvolle verhalen zitten vaak duidelijk mythische motieven en dat blijkt ook weer uit de prenatale lunatie van de mega-bestseller Vijftig Tinten Grijs.  Het boek  is niet echt een verrijking van het literaire erfgoed, eerder een wat knullig geschreven werk , maar het succes is wereldwijd enorm. Het verhaal  gaat over een sado-masochistische relatie, er zijn inmiddels zelfs twee al even succesvolle vervolgen verschenen en het is natuurlijk verfilmd. Er werd dus duidelijk een snaar geraakt.

Alle reden om eens naar de horoscoop van dit onwaarschijnlijke mega-succes te kijken. Dat succes kwam overigens redelijk onverwacht, want het boek verscheen in eerste instantie als e-boek op een  kleine, Australische zelfpublicatie-site! Later, toen het succes groeide, werden de rechten pas opgekocht door een echte uitgever. Klik op de onderstaande link om de horoscoop van Vijftig Tinten Grijs te kunnen zien.

50-shades

Wat meteen opvalt in deze horoscoop, is de ongelofelijk sterke invloed van Venus. Maar liefst vijf planeten en het MC hebben Venus als dispositor, wat natuurlijk heel toepasselijk is voor een erotische roman.  Venus staat heel sterk in eigen teken en is niet alleen Heer 10, maar ook heer 5 van seksualiteit en genot, dat dus alles beheerst. Maar de ster waar deze alles dominerende Venus op staat is, pas echt treffend. Het is Mirach, de Gordel van de Prinses, een ster uit de constellatie Andromeda, de prinses die aan een rots is geketend! Het  is dit mythische motief dat er voor zorgde dat het boek zo’n succes is geworden ,mythes zijn basis-scenario’s van het leven, die instinctief worden herkend, ook en misschien wel vooral  in pulpliteratuur.

andromeda-2

Andromeda, de geketende prinses

Venus staat nauw conjunct met Mercurius, de planeet van het schrijven en met Mars, een van de planeten die heel goed bij SM past. Het is een Mars in Stier, en dat is wel een heel mooi beeld. Want de tekens worden in de traditie gezien als ”hemelse huizen” ,dat wil zeggen ruimtes van 30 graden lang, waarin de sfeer wordt bepaald door de heersende planeet. Hier zien we dus de planeet van agressie en geweld, die in het huis van Venus bezig is. Dat is natuurlijk niet het huis waarin hij thuis hoort, maar het  is een treffend beeld van SM, wat  een bizar mengsel is van de lieflijke Venus en de agressieve Mars. Mars staat  ook nog eens op de ster Sharatan, de heftige Noordelijke Ramshoren, die een Mars/Saturnus-natuur heeft,  wat natuurlijk ook  goed bij het  hele beeld past.

De vrouw heeft in dit verhaal de onderdanige rol, wat wordt weerspiegeld door het feit dat deze lunatie een Volle Maan is. Bij Volle Maan is de Maan op zijn zwakst en vult het licht van de mannelijke Zon de vrouwelijke Maan helemaal op , zodat de Maan totaal wordt overheerst door de Zon. Dit beeld wordt nog eens scherper door de mythische kanten, de Zon staat op Algol en de Maan in het Huis van de Schorpioensklauwen. Algol is niet alleen rampen en onthoofding, maar  de ster geeft ook een krachtige, onweerstaanbare glamour en de Schorpioensklauwen behoeven waarschijnlijk geen verdere uitleg. Algol heeft ook te maken met het verliezen van je hoofd door een onweerstaanbare begeerte.

De Maan is in de vaste Schorpioen in val, wat wil zeggen dat de stroom emoties niet functioneert zoals het zou moeten. Normaal vloeit de Maanstroom door, maar hier staat ze geblokkeerd, in het “hemelse huis van Mars”, waar de Maan natuurlijk helemaal niet in past. Wat misschien iets van de emotionele pijn laat zien die in SM wordt uitgeleefd, deze Maan kan hier niet direct emotioneel verbinden. De “’tinten grijs” uit de titel zijn terug te zien in Saturnus , Heer 1 vlabij het MC, grijs is de kleur van Saturnus. De retrogradegang van Saturnus wijst erop dat er  hier iets gebeurt dat tegen de normale gang van zaken in gaat en Saturnus (beperken, vastbinden)  is naast Mars de tweede planeet die bij SM hoort. Dat Saturnus verhoogd staat, wijst erop  dat er een soort idealiserende sfeer omheen hangt.  De overweldigende invloed van Venus Heer 5 van genot en de sterke mythische motieven, vooral  die van de geketende prinses, zorgden ervoor dat dit boek uitgroeide tot  zo’n onwaarschijnlijk groot succes.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *