Vorige week was Cuba in het nieuws omdat Raúl Castro, de broer van Fidel Castro, het  onvermijdelijke gezicht van communistisch Cuba, is afgetreden als president. Fidel Castro, de grote man, overleed al een aantal jaren geleden en na zijn dood volgde zijn broer en strijdmakker Raúl hem op als president. Nu verdween dan ook de laatste Castro uit de Cubaanse regering, maar dat lijkt de Cubanen weinig vreugde te zullen brengen. De nieuwe president is een kleurloze conformist en het lijkt onwaarschijnlijk dat hij de verstokte, verarmde Castro-dictatuur zal gaan hervormen en bevrijden van de loden last van “De Revolutie”. Cuba is het voorbeeld van een treurig reservaat, waarin alles versteend is door die ene gebeurtenis, de succesvolle communistische guerilla en machtsovername van Fidel Castro in 1959 ,die vervolgens bijna een halve eeuw lang het land in zijn greep hield.

Die guerilla had zo’n charisma en zelfs een bepaalde glamour dat deze strijd tot mythische proporties kon worden opgeblazen en de macht van Castro onaantastbaar maakte. De oude mannen in hun uniformen bleven een halve eeuw lang de jonge helden van de Revolutie, terwijl het land verkommerde en de bevolking werd geterroriseerd door middel van een zeer kwaadaardig, fijnmazig kliksysteem. Het was het summum van de jaren ’60 en Cuba werd toen zelfs soms als voorbeeldland gezien. Die glamour van De Revolutie komt het meest uitgesproken naar voren bij Che Guevara, strijdmakker van de Castro’s en de archetypische revolutionair. Hij was een tijdlang minister in de Cubaanse regering, maar werd door de Castro’s al snel wat meer op een zijspoor gedirigeerd, “Che” liet uiteindelijk geheel in stijl het leven in een guerilla-oorlog in Bolivia. Zijn charisma en revolutionaire glamour bleven het Castro-regime wel mede legitimeren, het is niet voor niets dat “Che” T-shirts nog altijd goed verkopen, overal ter wereld trouwens.

CHE GUEVARA

Gezien deze invloed is het interessant om eens een blik te werpen op de radix van deze aartsrevolutionair, wiens imago door de rode dino’s in Havanna zo lang werd gebruikt om zichzelf een helden-imago te geven. Klik op de link hierboven om de geboortehoroscoop van Che Guevara te kunnen bekijken. Het eerste wat is het oog springt, is Uranus die op de ascendant staat, die als een soort vaste ster kan worden mee geduid in een klassieke analyse. Uranus is de hemelgod, symbool voor een onbegrensd potentieel, die wordt gecastreerd door Saturnus. Het weerspiegelt Che als beroepsrevolutionair, vechten voor een ideaal dat ging prima maar als het vorm moest krijgen, was hij al weer op weg naar de volgende opstand. Hij liet zich toch zeker niet castreren door de realiteiten van Saturnus!  Veel te pijnlijk.

De strijdbare Mars is Heer 1, het meest uitgesproken Che zelf, en Mars staat heel toepasselijk in het twaalfde huis van clandestiene activiteiten, een helder beeld van guerilla-strijd.  Heer 1 /Mars heeft in een waterteken tripliciteitswaardigheid, Che weet dus behoorlijk goed om te gaan met de energie van Mars, al is de sterke Venus in Stier zijn ware talent. Mars valt op de ster Scheat uit de constellatie Pegasus, de berijder van Pegasus aanvaardt geen leiding, maar vliegt op eigen initiatief naar de Olympus! Jupiter die het eerste huis staat en dus zijn gedrag beschrijft, is door zeer sterke receptie via teken verbonden met deze Mars en de idealistische Jupiter en  de strijdbare Mars samen, beschrijven zijn revolutionaire elan. Jupiter staat op Al Pherg, een ster van het noodlot op het koord dat de Vissen verbindt, wat wil zeggen dat hij via deze Jupiter betrokken zal zijn bij beslissende gebeurtenissen.

Op het MC staat de ster Facies, de nevel in  het gezicht van Cheiron de Boogschutter, Facies geeft blinde overtuigingen en geweld, Saturnus /Heer 10 staat in het negende huis  van het buitenland en levensvisies. Bijna al zijn “werk” deed Che buiten zijn geboorteland Argentinië, Heer 10 valt op Sabik, een ster in de knie van de Slangendrager. De Slangendrager is verbonden met de geneeskunde, Guevara was ook arts en de constellatie heeft verder een wat dubieuze reputatie, wie de slang draagt, moet oppassen dat hij zelf niet wordt gebeten. Een van de namen in de traditionele teksten, van Sabik is “The Preceding One”, wat goed zou kunnen kloppen, hij bereidde voornamelijk machtsovernames voor.

Op cusp 2 onder dispositie van Venus staat het Pars van Roem (Asc + Zon – Jup in deze nachthoroscoop) wat aangeeft waarmee je beroemd of berucht bent, dit laat zijn fotogenieke aantrekkingskracht zien, al dan niet met een dikke luxe-sigaar (Venus/Heer 2) tussen de lippen. Zijn fotogenieke uiterlijk heeft niet weinig  bijgedragen aan zijn bekendheid en zijn glamour. Anareta, de dodende planeet, die laat zien hoe iemand sterft, is  Mars/ Heer 8 in huis 1, wat zijn dood in het harnas laat zien. Tijdens het opzetten van de zoveelste marxistische guerilla-oorlog nu in Bolivia, werd hij gevangen genomen en geëxecuteerd door het Boliviaans leger.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *