Vorige week werd op deze blog de horoscoop van de tocht van openwaterzwemmer Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden bekeken. Van der Weijden voltooide vorig weekend deze onmogelijk lijkende tocht, een grote prestatie die veel aandacht kreeg, ook omdat hij hiermee geld voor onderzoek naar kanker wilde inzamelen. Olympisch kampioen Van der Weijden kreeg zelf ooit kanker en sinds zijn genezing heeft hij zich op de fondsenwerving gestort, ook omdat hij zich schuldig voelt dat hij het mocht overleven maar anderen niet. De geslaagde tocht dit jaar was een tweede poging, vorig jaar moest Van der Weijden opgeven en het is natuurlijk uitermate interessant om de horoscoop van deze mislukte poging te vergelijken met die van de vorige week besproken geslaagde tocht.

ELFSTEDENZWEMTOCHT 2018

Klik op de link hierboven om de horoscoop van het begin van de zwemtocht in 2018 te kunnen zien. Wat meteen op valt in deze horoscoop, is de knopenas die op de Asc/Desc –as ligt met de Noordknoop op de Ascendant. Dat lijkt uitermate gunstig omdat de Noordknoop kan worden gezien als een soort expansieve super-Jupiter, die veel kracht en succes geeft. Dat is in ieder geval een positieve indicatie waar, zoals we zullen zien toch wel wat haken en ogen aan zitten. Minder is de ster waar de Noordknoop én de Ascendant op vallen, dat is Praesepe, de tweede Algol, een zeer kwaadaardige ster die zorgt voor mislukking en versplintering. Praesepe symboliseert de resten van de door Hercules verpletterde Kreeft en dat is niet zo positief. Je zou hier niet een waterdier willen zien dat gedood wordt (na het opgeven  vanwege uitputting zag Van Der Weijden er wel een beetje uit als een verpletterde kreeft).

Pas op de plaats

Wat de sterren betreft, valt het verder een beetje tegen, in de horoscoop van de geslaagde tocht van vorig weekend, stonden de zeer sterke Pollux en Procyon op belangrijke posities, in deze horoscoop zijn geen vergelijkbaar krachtige sterren te zien. Ook Mars die als algemene significator voor sportieve inspanningen van belang is, heeft niet al te veel te bieden. Mars staat weliswaar essentieel sterk in zijn verhoging, maar die kracht kan helemaal niet naar buiten komen. Want de rode planeet van de strijders is net omgekeerd, loopt nu retrograde maar staat nog bijna stil! Dar schiet je letterlijk weinig mee op waar nog bij komt dat Mars in het verzwakkende zesde huis van tegenslag en ziekte staat (hij moest opgeven wegens zijn gevaarlijk verzwakte fysieke toestand).

Maanspiegelingen

In de horoscoop van de geslaagde tocht staat Mars weliswaar in zijn val (maar wel in een waterteken en op de juiste plaats dus in deze context) , maar ook in het negende huis van lange tochten en op de zeer sterke koninklijke Pollux conjunct Mercurius op de ook zeer sterke Procyon. Dat is toch wel een heel ander verhaal. Wat de Maan betreft, die wel een grote rol moet spelen bij activititeiten in  het water is er een zeer opmerkelijke tegenstelling tussen de twee horoscopen. In de horoscoop van de geslaagde zwemtocht van dit jaar staat de Maan via antiscion (posities gespiegeld in de as 0 ° Kreeft – 0 ° Steenbok) op de ascendant  en dus werkt “het water” in het voordeel van de tocht. In de horoscoop van de mislukte tocht van vorig jaar staat de Maan, ook weer via antiscion, op de descendant. Dat wil zeggen dat “het water” tegen hem werkt! Ook staat de Maan op de remmende, vertragende Zuidknoop  wat het er niet beter op maakt.

De Zuidknoop is ook nog eens het punt waar de Lichten (Maan en Zon) kunnen doven (in een eclips) en dat is hoe je het ook wilt bekijken ongunstig. Daar komt nog bij dat de Maan – “het water” waar hij voortdurend mee te maken heeft – zich van zijn minst plezierige kant laat zien, de Maan staat in zijn val in Schorpioen. Het verschil tussen de twee Manen is een heel mooi symbool van het verschil tussen de tochten: waar hij vorig jaar nog niet bij kon (Maan tegenover hem op de descendant), lag dit jaar wel voor het grijpen (Maan naar de Ascendant).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *