Afgelopen week overleed Mr Spock, of wel de wereldberoemde acteur uit het nog altijd razend populaire Star Trek, Leonard Nimoy. Nimoy speelde in die serie en later in een aantal films de intrigerende Mr Spock, ondercommandant van het ruimteschip Enterprise. Spock was van gemengde geboorte, half mens maar ook half “Vulcaans” en dat zag je aan zijn lange puntoren. Maar ook zijn gedrag  was opvallend, Vulcanen kennen namelijk geen emoties en Spock was dus altijd hyper-rationeel en amusant verbaasd over het “onverklaarbare” menselijke gedrag. Nimoy heeft ook andere rollen gespeeld maar dit was zijn grote rol, waarmee hij altijd sterk verbonden bleef, vooral in de ogen van de “‘ trekkies”, de fanatieke fans van de serie. Die verbinding was zo sterk dat Nimoy zelfs twee boeken schreef “Im am not Spock” en “I am Spock”, het was dus meer dan een rol, maar duidelijk ook deel van zijn identiteit.

SPOCK

We mogen dus in de horoscoop van “Spock” wel wat verwachten dat wijst op die rol van zijn leven, iets met die beroemde oren, met de ruimte en met rationaliteit (klik op de bovenstaande link om de radix van Nimoy te kunnen zien). Het eerste wat in het oog springt in deze horoscoop is de ascendant die op de koninklijke ster Aldebaran valt, dat is al een teken van mogelijk groot succes. Dat wordt nog  eens bevestigd door andere planeten op krachtige zeer heldere vaste sterren van de eerste magnitude, de Maan op Betelgeuze en Jupiter op Sirius. Jupiter is de algemene significator van rijkdom en zeer sterk in verhoging in het tweede huis van bezittingen. De rol van Spock maakte Nimoy rijk.

Een ander punt dat in het oog springt is Venus in het tiende huis van het beroep, als planeet van de kunsten is dat natuurlijk bijzonder toepasselijk voor een acteur. De heerser van het tiende huis Saturnus, staat op de cusp van het negende huis van verre reizen en is ook Heer 9. Via spiegelpunt (de planeetpositie gespiegeld in de as nul graden Kreeft / nul graden  Steenbok)  komt Saturnus precies op de descendant en wordt daarmee als hoekplaneet, via een omweg, de dominerende planeer in de horoscoop. Alles wat met Saturnus te maken heeft, zal dus een grote rol spelen in zijn leven, alleen op een indirecte manier, want dat is de specifieke betekenis van een antiscion of een spiegelpunt. Saturnus als de aanduider van verre reizen is duidelijk, Spock vloog met het ruimteschip Enterprise naar de verste hoeken van de het heelal, iedere aflevering van Star Trek begin met de beroemde woorden: “‘Space, the final frontier..” .Saturnus staat op de ster Deneb Okab, de Staart van de Adelaar, de vogel die onverschrokken naar de hemel vliegt! Maar Saturnus is ook, en dit is nu echte astrologie waarbij je vreugdekreten slaakt, anatomisch de oren, waar Spock zo beroemd mee werd! Het antiscion (spieglepunt) is ook duidelijk, Nimoy-Spock, deed het allemaal in de film op een “indirecte manier”, hij reisde niet echt de aardbol af en hij had niet echt die duivelse puntoren. Aan de andere kant, de identificatie ging wel ver, niet alleen voor de trekkies maar ook voor Nimoy zelf, anders zou je er niet twee boeken overschrijven. Misschien droeg hij thuis ook wel stiekem puntoren. Er is ook een serieuze kant aan Saturnus, Nimoy was van Joodse afkomst en zeer betrokken bij het Joodse geloof. Saturnus is natuurlijk ook de grote planeet van de traditie.

Het Arabische Pars van Roem laat ook het nodige zien, het wordt samen gesteld uit de ascendant, de Zon en Jupiter, wat direct de betekenis is. Het heet ook wel het Punt van “het werk dat gedaan moet worden” en het toont waar we, soms tegen wil en dank, bekend om staan. Het valt hier op de cusp van vijfde huis van creativiteit en, weer via spiegelpunt, op Mercurius Heer 1 conjunct de Noorknoop. Mercurius is natuurlijk de ultieme, emotieloze nerd-planeet bij uitstek en de conjunctie met de sterk expansieve Noordknoop wijst erop dat dat heel erg ver ging. Hier zie je zijn “‘Vulcaanse”‘ afkomst in Star Trek, zijn hyper-rationaliteit, waar hij zo beroemd mee werd. Een ander belangrijk Arabische punt, het Pars Fortunae,dat je ook “het punt van de zielshonger” kunt noemen, staat op Regulus, het Leeuwenhart, de meest trotse en ambitieuze ster die er is. Spock hongert dus naar onsterfelijke roem, die hij ook kreeg (en dat is natuurlijk niet voor iedereen zo met deze stand).

SPOCKPROGRESSIES

De serie Star Trek, die het leven Nimoy bepaalde, vestigde zijn grote reputatie in de jaren 1966 tot 1969 (en ja toen was deze astroloog een kleine jongen van zeven jaar oud en fanatiek fan van Mr Spock). Dat is in de progessies van die jaren goed te zien, klik op de link hierboven. De ascendant (strikt genomen de directie van de ascendant) beweegt in deze  jaren over de ijzersterke Jupiter in verhoging in Kreeft, die ook Heer 11 van de waardering voor je werk is. De Ascendant gaat in die drie, vier jaren van de doorbraak van de radixpositie naar de progressieve positie van Jupiter en bevindt zich dus in een succesvolle Jupiter-zone .Mercurius Heer 1 staat in 1966 in progressie cazimi, in het hart van de Zon, een positie die onstuitbaar maakt, terwijl de kunstplaneet Venus over de radix-Zon gaat.

Helaas Mr Spock is niet meer, maar zijn puntoren zullen ons altijd bij blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *