Kort geleden overleed de Franse topkok en restauranteigenaar Paul Bocuse, die algemeen werd gezien als een van de grootste gastronomen van onze tijd. Bocuse schreef diverse kookboeken  en was een van de eerste koks, die opklom tot een publieke sterrenstatus, iets wat nu voor top-chefs vrij normaal lijkt te zijn. Een van zijn wapenfeiten was de creatie van de soupe V.G.E. speciaal voor de toenmalige president Valéry Giscard d’Estaign. Deze truffelsoep beviel  de president zo goed dat Bocuse er een onderscheiding voor in ontvangst mocht nemen. Bocuse was, God zij dank, wars van de woeste experimenten van de culinaire avantgarde maar werkte voort op de degelijke basis van de aartsvader van de haute cuisine Auguste Escoffier.

PAUL BOCUSE

Alle reden dus om een blik te werpen op de horoscoop van Bocuse, klik op de op de link hierboven om deze te kunnen bekijken. Een ding is in ieder geval direct duidelijk , dit is iemand waarvan we veel zullen horen met maar liefst vijf planeten in het zevende huis, de Maan en Jupiter staan binnen de gebruikelijke klassieke vijf graden orb ook al in dit huis. Dit ziet er niet uit als een overzichtelijk liefdesleven, maar daar is mij verder weinig over bekend, de vraag is natuurlijk hoe zien we zijn culinaire talenten en successen terug? Hoewel over de hele wereld het ongetwijfeld vrouwen zijn die het meeste dagelijkse routine-kookwerk (routinematig voeden en verzorgen valt onder de vrouwelijke Maan )  doen, zijn topchefs vrijwel altijd mannen en dat klopt ook met de algemene significator van het koken, dat is masculiene Mars. Het gaat bij het koken immers in wezen om martiale zaken als messen, vuur en snelle fysieke actie, een kijkje in een topkeuken zal dat bevestigen, de keuken-“brigade” heeft wel wat weg van een militaire eenheid.

In de radix van Bocuse is Saturnus natuurlijk van het allergrootste belang, het is de planeet die maar liefst vijf andere planeten disponeert.  Zo’n planeet die de sterkste dispositie heeft, wordt traditioneel aangeduid als Almutem Figuris (Figurus betekent horoscoop) en geeft altijd een thema aan dat heel belangrijk is in het leven. Saturnus is heerser van het zevende huis van de ander, dus Bocuse zal in het algemeen heel veel met de ander, het publiek, zijn gasten, de partners bezig zijn. Saturnus is overigens ook Heer van het zesde huis van ziekte en dat laat iets anders zien, de Parkinson waar hij aan leed en overleed. De inperkende, koude  Saturnus in de koude Schorpioen, geeft een goed beeld van een verlammingsziekte.

Ook geeft de traditionele aard van de deze zeer invloedrijke Saturnus aan dat Bocuse niet van een postmoderne hipster-keuken  houdt,maar van degelijk werk op basis van vertrouwde, doorwrochte principes. Maar die Saturnus heeft geen essentiële waardigheid en kan dus niet zijn talent aangeven, het is de zeer sterke wederzijdse receptie die Saturnus maakt met Mars de kookplaneet,die het talent aan geeft. Mars is immers de planeet van de koks en deze Mars is niet alleen in verhoging heel sterk maar staat ook nog eens in het vijfde huis, dat met plezier, genieten en restaurants te maken heeft. Met zijn dagsnelheid  van 42 boogminuten is dit een hele snelle Mars, die bovendien in een cardinaal teken staat dat ook met snelle beweging te maken heeft, wat natuurlijk goed past bij de semi-militaire operaties van een keuken-brigade.

Zijn Mars-talent staat op de ster Polis op boog van de Boogschutter, een ster met een Jupiter-Mars-natuur, waarbij als een van de trefwoorden grote martiale ambities en dominantie wordt gegeven. Het zal duidelijk zijn dat ook de constellatie Boogschutter te maken heeft met de vurige snelheid die in de keuken nodig is. Dat Mars net zijn verhoging is binnengegaan, geeft nog meer vreugde en schwung aan de vuurplaneet, het is alsof hij net een deur  is door gegaan naar een nieuw huis, waar hij het helemaal naar zijn zin heeft en waar hij zich helemaal kan uitleven. Je ziet in de levens van mensen dat zij op de langere duur meestal hun talent, de planeet met de meeste essentiële waardigheid in hun radix, in hun werk ook gaan  gebruiken. Dat talent wordt dus niet aangegeven door het tiende huis, wat meer in het algemeen de publieke activiteiten omschrijft, maar in het geval van Bocuse is de heerser van tiende huis ook weer Mars. Hij kwam dus direct bij zijn talent uit, hij groeide op in, ja het restaurant van zijn ouders. En dat truffelsoepje waarvoor de president hem onderscheide, truffels vallen natuurlijk onder Saturnus!

                             TRUFFELSOEPJE

Soupe V.G.E.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *