Op de lijstjes van de gelukkigste landen ter wereld staat Zweden steevast op een van de hoogste plaatsen. Het land is welvarend en de voorzieningen zijn er heel goed, er wordt stevig belasting betaald, maar daar krijgen de Zweden dan ook wel wat voor terug. Zweden lijkt soms wel een beetje een socialistisch land en het is op vele vlakken ook in de wetgeving nogal vooruitstrevend, vooral als het gaat om de gelijkheid tussen de geslachten. Het is oppassen in Zweden, voor je het weet wordt een one-night stand gezien als een verkrachting, er dient dan namelijk eerst een overeenkomst te worden getekend waaruit blijkt dat het allemaal vrijwillig is gebeurd.

Er zitten dus wat ridicule trekjes aan de Zweedse progressieve neigingen, maar politieke correctheid kan zoals altijd ook al snel leiden tot bizarre en gevaarlijke misstanden. In maart dit jaar pleegde de Zweedse theaterdirecteur en acteur Benny Frederiksson zelfmoord nadat hij via MeToo beschuldigd was van seksueel wangedrag. Uit onderzoek kwam geen enkel bewijs naar voren voor de beschuldigingen en sindsdien trekt Anne-Sophie von Otter, de beroemde mezzosopraan en vrouw van de overleden Frederiksson, fel ten strijde tegen de MeToo-praktijken. Ook in de VS zijn mensen ontslagen na MeToo-beschuldigingen waarvoor (nog steeds) geen bewijzen zijn, maar in het extreem politiek-correcte en puriteinse Zweedse klimaat komt het tot zelfmoorden. Ongetwijfeld heeft de psychische constitutie van Frederiksson hierbij ook een rol gespeeld , maar het past bij de zo “progressieve”’ tendensen van het land.

ZWEDEN GC

Het is natuurlijk interessant om eens te kijken wat er in de horoscoop van Zweden te zien is van dit karakter van het land. We gebruiken hiervoor de bekende techniek, waarbij de horoscoop van een land wordt berekend voor het exacte moment van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter, die vooraf ging aan de onafhankelijkheid of de eenwording. Hoewel Zweden een langere geschiedenis heeft, die ook het bestuderen waard zou zijn, kan het moment van uittreden uit de middeleeuwse  Unie van Kalmar met Noorwegen en Denemarken aan het begin van de zestiende eeuw, als beginpunt worden genomen (klik op de link hierboven om de radix van Zeden te kunnen bekijken).

De Grote Conjunctie (GC) zelf valt in Kreeft en dat is direct al veelzeggend. De toekomstgerichte “’progressieve “Jupiter is hier zeer idealistisch en sterk in verhoging, verhoging duidt ook op overdrijving. De vertragende, conservatieve Saturnus daarentegen heeft geen enkele kracht in Kreeft, in de snel bewegende cardinale wateren van de Kreeft (Water is het element van de begeerte!) houden de muren van Saturnus geen stand. Nu gold dat natuurlijk overal ter wereld op dat moment, maar deze algemene tendens wordt heel specifiek gemaakt voor Zweden doordat de Grote Conjunctie via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft-0°Steenbok)  precies op de Zon valt! De Zon is Heer 1 en dus het meest uitgesproken Zweden zelf en daarmee wordt het land bij uitstek de plaats waar deze GC-energie zich uitdrukt.

De Grote Conjunctie via antiscion op de Zon is uitermate krachtig, de GC staat op de koninklijke Pollux, de Zon is ook Heer 2 van de bezittingen en Jupiter is heerser van het tiende huis. Dat belooft dus veel materieel succes, waar nog bij komt de expansieve Jupiter-achtige Noordknoop conjunct het MC staat. Ook dat is goed voor succes en het versterkt een optimistische “toekomstgerichte” houding. De Zon /Heer 1 staat op Bellatrix, de vrouwelijke krijger, wat het thema van de vrouwenrechten laat zien dat zo’n grote rol speelt in Zweden. Venus, de Algemene Significator van vrouwen staat dan ook heel sterk in eigen teken Stier, maar wel in oppositie met die beroerde Maan in val en in de Verbrande Weg in Schorpioen. Deze Maan kan niet vrij stromen in het vaste water van de Schorpioen op cusp 5 van plezier en seksualiteit, hier zie je de verkrampte politieke correctheid met betrekking tot Venus, met betrekking tot alles wat met vrouwen en liefde te maken heeft.

Er zijn meer duistere tegentonen, die het Zweedse karakter versterken. De Ascendant valt op Praesepe, onder meer bekend als de Lege Kribbe, het Kind ligt er niet in en er is geen verbinding met het goddelijk principe. Zweden is het land met de meeste atheïsten ter wereld, die zo zwakke Saturnus is Heer 9 van religie, ze zetten hun spirituele traditie zo overboord om het in te wisselen voor een aards geloof in vooruitgang. De Pegasus-ster Scheat staat tussen de Noordknoop en het MC, de mythe van Pegasus heeft te maken met ongehoorzaamheid, de berijder van Pegasus probeert op eigen initiatief naar de Olympus te vliegen. Zonder de toestemming en de steun van de goden komt hij uiteindelijk ten val, ziedaar de barsten in het Zweedse paradijs.

Ook is er een belangrijke les te leren uit het Zweedse voorbeeld. Een zich steeds extremer en ridiculer manifesterende politieke correctheid is niet ongevaarlijk. Het is een teken dat de breuk met de geestelijke wortels en de materialistische oriëntatie steeds radicaler wordt. De mythe van Pegasus laat zien waar dat op uit loopt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *